Yetkililerden "Anız Yakmayın" Uyarısı

Buğday ve Arpa hasadının başladığı bu günlerde her yıl olduğu gibi bu yılda hasat sonrası Anız Yakılmaması konusunda yetkililerden uyarı gelmeye başladı.

Haber Giriş Tarihi: 29.05.2024 16:59
Haber Güncellenme Tarihi: 29.05.2024 16:59
Kaynak: AA
Yetkililerden "Anız Yakmayın" Uyarısı

Hasat sonrasında tarlada kalan anızın organik yapıya sahip olduğu ve bunun mutlaka toprağa karışması gerektiği ifade eden yetkililer, hasat sonrasında sonbahar aylarına kadar birçok bölgede anız yangınlarının görüldüğünü belirtti.

Yetkili Kurumlarca yapılan açıklamada, "Anız yangınları toprak verimliliğini düşürmekte, toprağın zamanla çölleşmesine neden olmaktadır. Anız yangınları insanların ve hayvanların yaşam kalitelerini düşürmekte ve zarar vermektedir. Evlerimizin içine kadar kül, duman girmekte, toprağımız, hayvanlarımız, tüm doğa anız yangınlarından zarar görmektedir." Denildi.

Anız yakılmasının engellenmesi ile ilgili çalışmaların her yıl eğitim ve yayım programına alındığı ve çalışmaların aralıksız sürdürüldüğü aktarılan açıklamada "İl Mahalli Çevre Kurulu kararı ve Valilik tebliği ile anız yakılan alanların tespiti ve tutulan tutanakların cezai işlem için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne gönderilmesi görevi İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüzce gerçekleştirilmektedir. Valilik tebliği ile anız yakılması yasaklanmış olup, yakanlar hakkında dekar başına 386,79 lira idari para cezası uygulanacaktır. Anız yakılan alan, meskun mahal, orman ya da sulak alanlara bitişik ise bu ceza 5 kat artmaktadır." Denildi. Açıklamada, anız yangınlarına ilişkin 112 Acil Çağrı Merkezi'ne ihbarda bulunulabileceği belirtildi.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.