Uygulamalarımız appstore googleplay

#Cami

gazeteci63.com - Cami haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Cami haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

294 Camide Onarım Tamamlandı Haber

294 Camide Onarım Tamamlandı

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerden etkilenen Adıyaman'da az hasarlı olduğu tespit edilen 294 camideki tadilat işlemleri tamamlanarak ibadete açıldı. Depremlerde çok sayıda yapının hasar gördüğü Adıyaman'da 794 camiden 24'ü tamamen yıkıldı. Afetler nedeniyle 77 caminin ağır, 24 ibadethanenin orta ve 294 caminin ise hafif hasar gördüğü şehirde, 375 cami ise depremi hasarsız atlattı. Hafif hasar gören camiler onarımın ardından ibadete açılırken, 24 orta hasarlı camide güçlendirme çalışmaları devam ediyor. İl Müftüsü Mevlüt Haliloğlu, AA muhabirine, kent genelinde depremde hasar gören camilerin cemaatle buluşturulması için çalışmaların sürdüğünü söyledi. Bu kapsamda az hasar gören 294 caminin yeniden cemaatine kavuştuğunu anlatan Haliloğlu, "Kentimiz, depremden en çok etkilenen illerin başında gelmekte. İlimiz genelinde toplam 794 camimiz var. Bu camilerimizden 24'ü yıkıldı, 77 camimiz ağır, 24 camimiz ise orta hasar görmüştü. Geriye kalan 294 camimiz az hasar almıtı. Bunun dışındaki camilerimizde elhamdülillah bir hasar bulunmamaktadır. Biz bu geçen süre içerisinde az hasarlı camilerimizde çalışmalarımızı bitirdik, ibadete açtık." diye konuştu. Destek çağrısı Camilerle Kur'an kurslarının da yeniden açıldığını dile getiren Haliloğlu, "Depremden sonra bazı camilerimizin yanlarına, altlarında atıl olan yerlerine Kur'an kursları yaptık, faaliyete aldık. Adıyaman merkezdeki Kur'an kursu sayımız depremden önceki sayımızdan daha fazladır, öğrenci sayısının da artmasını bekliyoruz." dedi. Hayırseverleri cami ve Kur'an kurslarına destek olmaya çağıran Haliloğlu, şunları kaydetti: "Biliyorsunuz camilerimiz hayırseverlerin katkılarıyla, destekleriyle oluyor. Şahıslar, vakıflar, hayırseverler yapıyor. Bu vesileyle sizin aracılığınızla hayırseverleri Adıyaman'ımızdaki camilerin, Kur'an kurslarımızın yeniden yapılması hususunda desteklerini beklediğimizi ifade etmek istiyorum."

Yaz Kur’an Kursları Sona Erdi Haber

Yaz Kur’an Kursları Sona Erdi

Şanlıurfa’da yaklaşık 90 bin öğrencinin eğitim aldığı yaz Kur’an kursları sona erdi. 2 bini aşkın camide açılan kurslar, renkli görüntülere sahne oldu. Yaz Kur’an kursları büyük bir coşkuyla başladı. Öğrenciler, 7 haftalık eğitim süreçleri boyunca hem Kur’an okumayı öğrendi, hem de dini bilgilerle tanıştı. Kent merkezi olmak üzere ilçelerde açılan kurslarda eğitim dolu dolu geçti. Öğrenciler eğitim süreçleri boyunca hem eğlendi, hem de öğrendi. Minik öğrenciler, din görevlileri eşliğinde düzenlenen birbirinden renkli etkinliklerle eğlenme fırsatı yakaladı. 7 haftalık eğitim süreci boyunca binlerce öğrenci Kur’an okumayı öğrenirken, binlerce öğrenci ise, temel dini bilgilerle tanıştı. Milli ve manevi değerlerin aktarılmasının yanı sıra sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerinde gerçekleştirildiği Yaz Kur'an kursları sona erdi. İl Müftü Yardımcısı Zeynep Kaya Demirtaş, yaz Kur’an kurslarının önemine değinerek, ‘’Toplam 7 hafta süren yaz Kur’an kurslarımızda yaklaşık 90 bin öğrenci kayıt oldu. Öğrencilerimiz hem eğlendiler hem de öğrendiler. Çok verimli geçen yaz Kur’an kurslarımızda çeşitli etkinliklerde yapıldı. Sadece Kur’an-ı Kerim değil bir çok dini materyalin de geliştirilmesi hususunda hocalarımız yardımcı oldular. Güzel bir yaz tatili geçirdik hepimiz, bütün gelen çocuklarımıza teşekkür ediyoruz.’’ ifadelerini kullandı.

Harran Ulu Cami Ziyarete Açıldı Haber

Harran Ulu Cami Ziyarete Açıldı

UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan Harran Ören Yeri'ndeki tarihi cami, restorasyon ve kazı çalışmalarının ardından ziyarete açıldı. Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürü Aydın Aslan, gazetecilere, Ulu Cami'nin ziyarete açılmasının sevindirici bir durum olduğunu söyledi. Kahramanmaraş merkezli depremlerden kaynaklı hasarların giderilmesi amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restorasyon ve çevre düzenlemesi yapıldığını aktaran Aslan, şunları söyledi: "İlk etaplar tamamlandı. Şu anda da Harran Ulu Cami'deki hem kemerlerinin ayağa kalkması hem minarenin restorasyonu ziyaretçiler için alan düzenlemeleri yapıldı. Ve bugün itibariyle de ziyaretçilere ücretsiz olarak açıldı. Ziyaretçilerimiz Harran Ulu Cami'yi rahatlıkla edebilecek. Bu anlamda bizim için çok önemli. Çünkü biliyorsunuz Moğollar tarafından yıllar önce Harran yakıldı. Bundan sonraki süreçte o 800 yıl sonrasında belki de ilk defa düzenli bir şekilde insanların içeriye girilmesini sağlayacak bir düzenleme yapıldı." dedi. Aslan, Harran Ulu Cami'nin ziyarete açılmasının kent turizmine de katkı sağlayacağını belirterek, alanın Şanlıurfa'daki konaklama gün sayısının artmasına yardımcı olacağını ifade etti. Harran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Harran Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal ise restorasyonunu tamamladıkları Harran Ulu Cami'nin ziyarete açılmasının kendileri için büyük bir mutluluk olduğunu belirtti. Kazıya başladıklarında üç hayallerinin olduğunu aktaran Önal, "Onlardan birisi de Harran Ulu Cami'nin kazısının ve restorasyonunun tamamlanıp ziyarete açılmasıydı. işte bugün aslında Harran için önemli bir gün. Çünkü iki kez başkent olmuş bir kent, kalıntıları toprak altında ve ziyaretçisiyle bugün Ulu Cami'yle buluşuyor. Bu da Harran'ın bayramı diyebiliriz." dedi. Caminin ilk ziyaretçisi olan Zeynep Asya Yayla da annesiyle İstanbul'dan Harran'a geldiklerini belirterek, "Bugün buranın ilk açıldığı gün. Kültür ve Turizm Bakanlığı burayı 800 yıl sonra insanların gezmesi için açmış. Gerçekten çok mutlu olduk çok değişik bir atmosferi var güzel bir alan." dedi.

Tarihi Ulu Cami Ziyarete Açılacak Haber

Tarihi Ulu Cami Ziyarete Açılacak

UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan dünyanın en eski yerleşim bölgelerinden Harran Ören Yeri'ndeki Ulu Cami, sona eren restorasyon ve kazı çalışmalarının ardından ziyaretçilerini ağırlamaya hazırlanıyor. Harran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Harran Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal, Kültür ve Turizm Bakanlığının finansmanı, Şanlıurfa Müze Müdürlüğü koordinasyonunda Türk Tarih Kurumu, Şanlıurfa Valiliği, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Harran Üniversitesi ve Harran Kaymakamlığı desteğiyle ören yerindeki kazı ve restorasyon çalışmalarının yıl boyu devam ettiğini hatırlattı. Harran Ulu Cami'nin milattan sonra 744-750'de Emeviler döneminde Halife ikinci Mervan tarafından yapıldığını aktaran Önal, caminin yaklaşık 800 yıl önce Moğol istilası sırasında yağmalanarak yıkıldığını belirtti. Önal, bu istilaya rağmen Harran Ulu Cami'nin doğu cephesi, mihrabı, şadırvanı ve minaresinin büyük bölümünün ayakta kaldığını ifade etti. Harran'ın Emeviler döneminde başkent olarak kullanıldığını ve bu nedenle buraya halifelik düzeyinde devasa bir caminin yapıldığını aktaran Önal, bu caminin bir benzerinin ise Şam Emevi Camisi olduğunu söyledi. "Türkiye'nin en çok kapılı camisidir" Önal, Harran Ulu Cami'nin Türkiye'nin en eski anıtsal camisi olma özelliğinde bulunduğunu anlatarak, "4 sahınlı (avlu), kırma çatılı, 25 tane kapısı mevcuttur, Türkiye'mizin en çok kapılı camisidir. Yine sanat tarihi uzmanlarının ifadesiyle Türkiye'mizin en zengin taş süslemeli camisidir. Bitkisel, geometrik ve rumi desenli taşları süslemeli olarak yapılmış biçimde Harran Ulu Cami." dedi. Bölgeye gelen ziyaretçilerin Harran Ulu Cami'deki eserleri yakından görmeleri için çalışmalar yaptıklarını anlatan Önal, şunları kaydetti: "Harran Ulu Cami'nin kazısı ve restorasyon çalışmaları tamamlandı. Ziyaretçi yolu düzenlendi, bilgi levhaları hazırlandı ve yerine konuldu. Sadece kurdeleyi kesip ziyaretçilerin içeri alınması ve Harran Ulu Cami'nin görkemi ve zengin taş süslemeli mimarisinin ziyaretçilerle buluşturulması planlanıyor. 15-20 gün içerisinde Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve Şanlıurfa Valiliğimiz tarafından ziyarete açılışı gerçekleştirilecektir." Mehmet Önal, camiyi gezen ziyaretçilerin doğu duvarlarını, nal formundaki kapısını, sekizgen dinlenme şadırvanını, namaz kılınan yerleri, zengin taş süslemeleri, hazine odasına ait kalıntıları, sütunlar, kare kesitli minare gibi bir çok eseri yerinde görme imkanı bulacaklarını aktararak, ziyaretçilerin öz çekim yapabilmeleri için de iki bölümde rumi desenli mimari parçalar ve konsüllerden alan oluşturduklarını söyledi. Bölgenin ilk kez ziyaretçilere açılacağını aktaran Önal, "Ziyaretçiler şu ana kadar Harran Ulu Cami'sini hep uzaktan, Harran Höyük'ten seyretmekte ama kazı tamamlandığı için restorasyon çalışmaları, gezi yolları bittiği için artık caminin içerisine girip camiyi içinden mimarisiyle ve bezemeleriyle, süslemeleriyle birlikte görecek ve ecdat yadigarı kalıntıları göreceklerdir." dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.