Uygulamalarımız appstore googleplay

#Doğa

gazeteci63.com - Doğa haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Doğa haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Şanlıurfa Ceylanları Cudi Dağında Haber

Şanlıurfa Ceylanları Cudi Dağında

Şanlıurfa 75. Yıl Ceylan Üretme İstasyonundan alınan 30 ceylan Şırnak'ın Silopi ilçesinde doğaya salındı. Nesli tükenme tehlikesi altındaki "Gazella gazella" türü 30 ceylanın doğaya bırakılması dolayısıyla Cudi Dağı eteklerinde yer alan Üçağaç köyü Bestabelek mezrasında program düzenlendi. Programa katılan Şırnak Valisi Birol Ekici, bölgenin çok değerli habitatı olduğunu, birçok canlının burada, Cudi Dağı bölgesinde yaşadığını belirtti. Ekici, 30 ceylanı Cudi Dağı eteklerinde doğaya bırakmak için bir araya geldiklerini ifade ederek, "Bu hayvanları burada yaşayan vatandaşlarımıza ve geleceğimiz olan çocuklara emanet ediyorum." dedi. Şanlıurfa Doğa Koruma Milli Parklar Bölge Müdürü Hakan Mumcuoğlu da Genel Müdürlüğün katkılarıyla 2006 yılında Şanlıurfa'nın Kızılkuyu Üretme İstasyonu'nda 86 ceylan ile üretime başladıklarını söyledi. Yapılan çalışmalar neticesinde 454 hayvana ulaştıklarını anlatan Mumcuoğlu, "Son 175 doğumla birlikte ceylan üretme istasyonunda yeterli sayıya ulaşıldığından ceylanları nakletme ihtiyacı doğdu." ifadesini kullandı. 3 ceylana takip cihazı takıldı Mumcuoğlu, bu sahada 2020'de 50, 2021'de 40 ceylanı doğaya bıraktıklarını belirterek, bugün de bu programda 30 ceylanı doğaya bırakacaklarını kaydetti. Yöredeki vatandaşların daha önce bırakılan ceylanlara sahip çıktığını dile getiren Mumcuoğlu, şöyle konuştu: "Ceylanlarımız bu araziye tutundu ve adapte oldu. Keşfe geldiğimizde sürüler halinde gezdiklerini gördük. İnşallah bugün salacağımız ceylanlarla buradaki koloni daha da güçlenecek. Genel Müdürlüğümüz bu ceylanların bakımı için her türlü desteği sağlamaktadır. Bu salacağımız ceylanlardan erkek olan 3'üne takip cihazı taktık. Bunları hatlar vasıtasıyla arkadaşlarımız izleyecek. Bu hayvanlar günde ne kadar yol alıyor, nereleri dolaşıyor gibi verileri elde edeceğiz ve bunların haritalarını çıkaracağız. İnşallah bunlar bilimsel çalışmaya da konu olacak. Bu verileri bilimsel çalışmada kullanacağız." Vatandaşlar mutlu Üçağaç köyünde yaşayan vatandaşlardan Musa Padır, nesli tükenme tehlikesi bulunan ceylanların devletin desteğiyle tekrar doğada görülür hale geldiğini söyledi. Padır, şöyle dedi: "2020 yılından bu yana Cudi Dağı eteklerinde yer alan Üçağaç köyünde ceylanlar doğaya bırakılıyor. Bundan dolayı vatandaşlar olarak mutluyuz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." Konuşmaların ardından 30 ceylan Cudi Dağı eteklerine bırakıldı. Programa, Vali Yardımcısı Talha Altuntaş, Silopi Kaymakamı Cihat Koç, İl Emniyet Müdürü Serdar Büyükleblebici, Şanlıurfa Doğa Koruma Milli Parklar Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Gürkaynak, Ticaret Sanayi Odası Başkanı (TSO) Osman Geliş, Doğa Koruma Milli Parklar Şırnak Şube Müdürü Orhan Kalay, kurumların temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Urfa’da 30 Ceylan Doğaya Bırakıldı Haber

Urfa’da 30 Ceylan Doğaya Bırakıldı

Şanlıurfa 75. Yıl Ceylan Üretme İstasyonunda doğan 30 ceylan doğaya bırakıldı. Nesli tükenme tehlikesi altında olan ceylanlar, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne (DKMP) ait Şanlıurfa 75. Yıl Ceylan Üretme İstasyonunda koruma altına alınarak çoğaltılıyor. Vali Hasan Şıldak ile DKMP 3. Bölge Müdürü Hakan Mumcuoğlu'nun da katılımıyla burada doğan 30 ceylan, düzenlenen törenle istasyonun bulunduğu Kızılkuyu Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'na bırakıldı. Vali Şıldak, törende gazetecilere, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce bu çok nadide türün geliştirilmesi, yetiştirilmesi anlamında büyük bir gayret gösterildiğini söyledi. Bugün 30 yavru ceylanı tabiata bırakarak onları doğal hayata kavuşturacaklarını ifade eden Şıldak, şöyle konuştu: "Kızılkuyu Yaban Hayatı Geliştirme Sahası doğal olarak da ceylanın yetiştiği bir alan olması itibarıyla salınımını da burada yapıyoruz. Şu an tabiatta 434 ceylanımız bulunuyor. Üretme istasyonumuzda ise 459 ceylanımız mevcut. Bu yıl üstelik çok verimli bir sezon üretim açısından. Her yıl 50-60 civarında bir yavrulama olurken bu yıl 175 yavrumuz oldu, bu çok yüksek bir rakam. Buradaki faaliyetler 2005 yılında 86 ceylanla başlamış, şu an artık üretim istasyonumuz ve tabiattaki sayıyla 1000'e yaklaşmış durumda. Aynı zamanda Ceylanpınar TİGEM işletmemizde de 930 ceylanımız mevcut. Şırnak'ta bulunan Cudi Dağı'na da burada yetiştirilen yavrularımız her yıl salınıyor, orada da bir doğal ortam mevcut. Başta bölge müdürümüz ve bütün ekibini, böylesine ender bir türün tabiatla buluşturulması, geliştirilmesi, ırkının devamı alanındaki çalışmaları için kutluyorum." DKMP 3 Bölge Müdürü Mumcuoğlu ise istasyonda yeterli çoğunluk sağlandığı için ceylanları dönem dönem eski yaşam ortamlarına bıraktıklarını ifade etti. Mumcuoğlu, "Mevcut alanımızın hemen dışında bulunan 15 bin hektar civarındaki yaban hayatı geliştirme sahamıza 30 tanesini bırakacağız. Yine 2020 ve 2021 yıllarında Şırnak Cudi Dağı'na toplamda 90 ceylanımızı bırakmıştık. İnşallah bu seneki programımızda da 30 ceylanımızı Cudi Dağı'nda tutunduğu ve yaşama ortamlarını sevdiği alana tekrar bırakacağız. İnşallah oradaki sayımız da artarak devam edecek." ifadelerini kullandı.

Şanlıurfa’da Ceylan Sayısı Artıyor Haber

Şanlıurfa’da Ceylan Sayısı Artıyor

Nesli tükenme tehlikesi altında olduğu için Şanlıurfa'daki 75'inci Yıl Ceylan Üretme İstasyonu'nda korumaya alınan ceylanların 60'ı, doğal yaşam alanlarındaki popülasyonlarının artırılması için Şanlıurfa ve Şırnak dağlarında doğaya salınacak. Geçmişte sürüler halinde yaşayan ceylanlar, sayılarının azalması nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce koruma altında tutuluyor. Bölgedeki ceylanları korumak ve sayısını artırmak amacıyla 2005 yılında kurulan 75'inci Yıl Ceylan Üretim İstasyonu'nda dünyaya gelen yavrular, Şanlıurfa'daki Kızılkuyu Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'na bırakılıyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekiplerince yürütülen çalışmalar sonucu Şanlıurfa dağlarındaki ceylan popülasyonunun istenilen seviyeye ulaşmasının ardından bu hayvanlar, 2020'de güvenlik güçlerinin başarılı operasyonlarıyla terörün gölgesinden kurtulan Şırnak'ın Silopi ilçesindeki Cudi Dağı'na da salındı. "Bu sene yavru açısından oldukça bereketli oldu" ​Doğa Koruma ve Milli Parklar Şanlıurfa Bölge Müdürü Hakan Mumcuoğlu, AA muhabirine, ceylanların kendileri için çok değerli olduğunu ve popülasyonlarının artırılması için yoğun çaba harcadıklarını söyledi. Faaliyete 2005'te 86 ceylanla başlayan üretme istasyonunda, bu yıl sayının 460'a ulaştığını anlatan Mumcuoğlu, şöyle konuştu: "Bu yüksek rakama ulaştığımızdan dolayı bunların salım programı gerçekleşmektedir. 2020 ve 2021 yıllarında Urfa ceylanımızın, Şırnak Cudi Dağı'na 40 ve 50'li grup halinde toplamda 90 adet salımı yapıldı. Dolayısıyla oraya da ceylanlarımız yerleşti. Bugün itibarıyla sayılarının, yapılan envanterde 132 olduğunu tespit ettik. Dolayısıyla bu seneki programımızda da 30 Cudi Dağı'na, 30 da Kızılkuyu Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'na salım yaparak toplamda 60 bireyimizin salımını gerçekleştireceğiz." Mumcuoğlu, Kızılkuyu Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda yaptıkları sayımlarda ise ceylan sayısının 432'ye ulaştığını belirlediklerini, yeni salımlar ve buradaki yeni doğumlarla sayının kısa sürede 500'e ulaşmasını beklediklerini ifade etti. Bu yıl yeni yavru sayısının beklenenin üzerinde olmasından mutluluk duyduklarını belirten Mumcuoğlu, şunları kaydetti: "Geçen sene ve bu sene yavru sayısı ortalamanın oldukça üzerinde gerçekleşti. Normalde 50-60 birey doğumla bu topluluğa katılırken, 2023 yılında 130, 2024 yılında da 175 doğum gerçekleşti. Dolayısıyla bu sene yavru açısından oldukça bereketli oldu. Bu da salım programımızdaki sayıların biraz daha yükseltilmesine sebep oldu. Urfa ceylanı, bu yörenin ilk zamanlardan beri asli türü. Zamanla, ama doğal sebeplerle ama insan baskısıyla nesli tehlike altına düşmüş. Genel Müdürlüğümüz de bunu görev bilerek bu hayvanın neslini devam ettirmesi için gerekli tedbirleri alıp bu üretme istasyonunu kurmuş. Bu neslin devamını sağlayacak şekilde, eski yaşadıkları yerlere bırakarak buralara tekrar tutunmalarını sağlıyoruz."

Gözleri Görmeyen Turnaya Bakım Haber

Gözleri Görmeyen Turnaya Bakım

Şanlıurfa'daki Gölpınar Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne 4 yıl önce güçsüz ve görme yetisini kaybetmiş şekilde getirilen turnaya görevliler tarafından özenle bakılıyor. Kent kırsalında vatandaşlar tarafından 4 yıl önce güçsüz halde bulunan turna, Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesindeki Doğa Koruma ve Milli Parklar Şanlıurfa Bölge Müdürlüğüne bağlı Gölpınar Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne getirildi. Burada veterinerler tarafından muayenesi yapılan kuşun gözlerinin görmediği belirlendi. Yapılan tedaviler sonrası turnanın fiziksel olarak güçlenmesi sağlanırken, gözlerinin yeniden görmesi amacıyla yapılan işlemlerden sonuç alınamadı. Tek başına doğada yaşaması zor olduğu için turnaya merkezdeki alanda bakmaya başlayan görevliler, yiyeceği bulmakta zorlanan kuşu elleriyle besliyor. Gölpınar Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi Sorumlusu Veteriner Hekim Uğur Özbay, AA muhabirine, birçok hayvanı tedavi ederek doğaya bıraktıklarını söyledi. Turnanın merkeze 4 yıl önce getirildiğini belirten Özbay, "Turna kuşu yerdeydi uçamıyordu, güçsüzdü. İlk yaptığımız muayenede gözlerinin görmediğini anladık. Birkaç yıl uğraştık. Gözlerini yüksek tansiyon sonucunda tamamen kaybetmişti. Yaptığımız bütün müdahalelere rağmen gözlerini kurtaramadık. Biz de 4 yıldır bakıyoruz. Türkülere konu olmuş, kültürümüzde önemli olan turna kuşumuzu, gelen kreş çocuklarına ya da ilkokul çocuklarına tanıtmak ve doğa sevgisini arttırmak için misafir olarak tutuyoruz ve gözümüz gibi bakıyoruz." dedi. Turnayı doğada zarar görmemesi için merkezde tuttuklarını dile getiren Özbay, "Doğaya salarsak bu hayvanımız kendi başına hayatını idame edemezdi ve yırtıcı hayvanların saldırısına uğrayabilirdi ya da kaçak avcıların çok rahat avlayabileceği bir hayvan olurdu. O yüzden de biz bu hayvanımızı doğaya salmadık. Kendi yanımızda misafir ediyoruz, 4 yıldır da bakıyoruz. Bizim için çok özel. Burası uzun yıllar önce açılmış bir rehabilitasyon merkezi. Burada birçok personel, işçi, veteriner hekim değişti ama bizim en eskimiz yine turna kuşumuz. Değişmeyen tek kuşumuz o." ifadelerini kullandı. Yemediği zamanlarda kuşu elleriyle beslediklerini belirten Özbay, şunları kaydetti: "Hayvanımızı bakım ve besleme sırasında daha sakin bir alana alıyoruz. Sesle yemin yere düşmesini fark ederek gagasıyla arayarak buluyor. Biz onun yemek yiyip yemediğini kontrol ediyoruz. Belli bir miktar yemek yediğinden emin olduktan sonra beslenmeyi kesiyoruz çünkü diğer hayvanlar onun yemini yiyebiliyor. Biz bebeğimiz, çocuğumuz gibi bakıyoruz. Bir çocuğumuzun gıda alıp almadığını nasıl kontrol ediyorsak ona da 4 yıldır böyle yapıyoruz."

Binlerce Ağacın Kesilmesi Önlendi Haber

Binlerce Ağacın Kesilmesi Önlendi

Haliliye Belediyesi’nin hayata geçirdiği Sıfır Atık Projesiyle yılın ilk yarısı 200 ton dönüştürülebilir atık toplandı. Geri dönüşüme kazandırılan atıklar ile 2 bin 278 ağacın kesilmesinin ve 250 milyon metreküp suyun kirlenmesinin önüne geçildi.  Haliliye Belediyesi’nin Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) kapsamında hayata geçirdiği Sıfır Atık Projesiyle geri dönüşüm atağı devam ediyor. Temizlik İşleri Müdürlüğüne bağlı Sıfır Atık Birimi bünyesinde hizmet veren Sıfır Atık Marketler ve ilçenin muhtelif noktalarına yerleştirilen geri dönüşüm materyalleriyle dönüştürülebilir atıklar toplanıyor. İlçede geri dönüşüm bilincinin aşılanması amacıyla hayata geçirilen proje kapsamında; Devteyşti, Şair Nabi ve Ahmet Yesevi Mahallesine kurulan Sıfır Atık Marketler ile geri dönüşüme katkı sunacak atıklarını getiren vatandaşlara, puan sistemiyle temizlik ürünleri hediye ediliyor. Marketler ve sıfır atık materyalleri aracılığıyla her gün yüzlerce kilo kağıt, plastik, cam, metal, atık pil ve bitkisel atık yağlar toplanıyor. Bu kapsamda; 2024 yılının ilk yarısı toplanan ve Atık Dönüşüm Merkezine götürülen 200 ton dönüştürülebilir atık, geri dönüşüme kazandırıldı. Haliliye Belediyesi tarafından toplanan 134 ton kağıt atık ile 2 bin 278 ağacın kesilmesi, 250 litre bitkisel atık yağ ile 250 milyon metreküp suyun kirlenmesinin önüne geçildi. 24 ton metalin toplanması 31 kilogram hammadde tasarrufu sağlarken, 30 ton plastiğin toplanması ise sera gazının artmasını önledi. Haliliye Belediyesi tarafından yapılan açıklamada ise vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği ve daha temiz bir Dünya için yürütülen hummalı çalışmaların artarak devam edeceği ifade edildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.