Uygulamalarımız appstore googleplay

#Dünya Neolitik Kongresi

gazeteci63.com - Dünya Neolitik Kongresi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Dünya Neolitik Kongresi haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Şıldak'tan Kongre Değerlendirmesi Haber

Şıldak'tan Kongre Değerlendirmesi

Vali Hasan Şıldak, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının desteğiyle düzenlenen Dünya Neolitik Kongresi’nin önümüzdeki yıllarda etkisi görülecek çok önemli bir buluşmayla  Şanlıurfa'yı dünya gündemine taşıdığını söyledi.  Dünyanın en eski Neolitik bölgeleri arasında bulunan Göbeklitepe ve Karahantepe gibi önemli alanlara ev sahipliği yapan Şanlıurfa’da düzenlenen Dünya Neolitik Kongresi başarılı bir şekilde tamamlandı.  Türkiye’de ve dünyada bir ilk olan uluslararası kongrede 64'ü aşkın ülke ve 487 kurumdan bine yakın akademisyen bir araya gelirken, Vali Hasan Şıldak bugün yaptığı paylaşımında kongre çerçevesinde 687 bildiri ve 62 poster sunulduğuna yer verdi.  45 oturum şeklinde tamamlanan kongre ile ilgili ayrıntılara yer veren Vali Şıldak, “Dünya Neolitik Kongresinin ilkine Şanlıurfa ev sahipliği yaptı. 4-8 Kasım 2024 tarihleri arasında Şanlıurfa’da başarılı bir organizasyonla gerçekleştirilen Dünya Neolitik Kongresi sona erdi. 63 ülkeden bini aşkın bilim insanının katılımı ile gerçekleşen kongrede 486 akademik kurumu temsil eden 687 bildiri ve 62 poster sunuldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın himayesinde, İstanbul ve Harran Üniversitelerinin işbirliğinde yapılan kongrede farklı coğrafyalardaki Neolitik kültürler üzerine 45 oturumda toplam 687 bildiri sunuldu. Kongre kapsamında Taş Tepeler Projesi kapsamındaki 6 arkeolojik alana da geziler düzenlendi. Tüm hazırlık süreci Şanlıurfa Valiliği’nin koordinasyonunda gerçekleşen Kongre Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Turizmi Geliştirme Ajansı-TGA, Türk Hava Yolları ve Haliliye Belediyesi tarafından desteklendi. Açılış töreninde Cihat Aşkın ve orkestrasının verdiği Türk Valsleri konserinin yanı sıra Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi’ni gezen katılımcılar, Haliliye Belediyesi Tasavvuf Müziği Korosu’nun verdiği konserin ardından Taş Tepeler Sanat İnsiyatifi’nden 22 uluslararası sanatçının hazırladığı, 102 esere yer verilen Dünün Ötesinde isimli sergi ve fotoğraf sanatıcısı Yusuf Aslan’ın Taş Tepeler fotoğraf sergisini gezdi” ifadelerini kullandı.  Vali Şıldak, Şanlıurfa değerlerinin dünya genelinde tanıtımı anlamındaki organizasyonlara önümüzdeki süreçlerde de önem vereceklerini sözlerine ekledi.

Karahantepe, Profesörleri Büyüledi Haber

Karahantepe, Profesörleri Büyüledi

Yabancı akademisyenler, Neolitik dönemin önemli yerleşimleri arasında gösterilen Şanlıurfa'daki Karahantepe'ye hayran kaldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının desteklediği, İstanbul Üniversitesi ve Harran Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen Dünya Neolitik Kongresi kapsamında kente gelen yaklaşık bin akademisyen, Neolitik döneme ilişkin kazıların yapıldığı arkeolojik alanları gezdi. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Göbeklitepe'deki yapılara benzeyen ve Neolitik döneme ait "T" biçiminde 250'nin üzerinde dikili taş tespit edilen Karahantepe'yi ziyaret eden akademisyenleri, kazılarda gün yüzüne çıkartılan eserler büyüledi. Alman tarihçi Prof. Dr. Herman Parzinger, AA muhabirine, Karahantepe'nin inanılmaz bir alan olduğunu söyledi. Yapılan kazının niteliğinden etkilendiğini belirten Parzinger, şunları kaydetti: "Karahantepe'den oldukça etkilendim. Sadece kazıdan değil, tepenin diğer tarafına giderseniz toprağın üzerindeki T şeklindeki dikili taşları görürsünüz. Bu, oldukça inanılmaz. Yapılan kazının niteliğinden ve detaylardan oldukça etkilendim. Karahantepe bu arkeolojik alanların en önemlilerinden biridir. Ayrıca Göbeklitepe de Türk arkeolojisinin başardığı iyi işler arasında yer alıyor." "Beni çok heyecanlandırdı" Japon arkeolog Prof. Dr. Junzo Uçiyama da Dünya Neolotik Kongresi için Şanlıurfa'ya geldiğini hatırlattı. Karahantepe'de ilginç buluntularla karşılaştığını aktaran Uçiyama, "Muhteşem olan Karahantepe beni çok heyecanlandırdı. Benim ülkem Japonya buraya çok uzak fakat Karahantepe oldukça farklı. Buna rağmen bazı şeylerin benzer olduğunu söyleyebilirim. Bu büyük dağları insanlar kutsal yerler olarak kabul etmiş ve farklı insanlar buraları inşa etmiş." diye konuştu. İspanyol arkeolog Prof. Dr. Feran Borel ise Karahantepe'nin önemli bir merkez olduğunu, buradaki buluntuların ve heykellerin Neolotik dönemin erken evrelerini gösteren güzel bir yerleşim yeri olduğunu ifade etti.

Dünya Neolitik Kongresi Sona Erdi Haber

Dünya Neolitik Kongresi Sona Erdi

Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle Şanlıurfa'da düzenlenen Dünya Neolitik Kongresi, kapanış oturumuyla sona erdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının desteklediği, İstanbul Üniversitesi ile Harran Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen Dünya Neolitik Kongresi'nin 4. günündeki kapanış oturumu, Osmanbey Yerleşkesi'nde yapıldı. İktisat ve İdari Bilimler Fakültesinde 13 ayrı salonda 45 konu başlığı halinde gerçekleştirilen oturumlarda neolitik dönemin ayrıntıları konuşuldu. Van YYÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü'nden Dr. Öğretim Üyesi Sinan Kılıç, AA muhabirine, birkaç yıldır Van Gölü çevresinde yaptıkları çalışmalarda elde edilen yeni bulguları bilim insanlarına anlatma fırsatı bulduklarını söyledi. Böyle bir kongrenin Türkiye'de yapılmasının bilim insanları için büyük bir şans olduğunu ifade eden Kılıç, şöyle konuştu: "Dünyanın her tarafından neolitik uzmanları bir araya geldi. Uzun yıllardır hiç karşılaşmadığım ama bir şekilde kontak kurduğum arkadaşlarımı burada yüz yüze görme fırsatı da buldum. Çok ilginç şeyler dinledik, en son araştırmaları burada görüyoruz." Katılımcılardan Elana Sergusheva ise kongreye Rusya'dan katıldığını dile getirdi. Kongrede bulunmaktan dolayı çok mutlu ve gururlu olduğunu ifade eden Sergusheva, organizasyonun düzenlenmesinde katkısı bulunanlara teşekkür etti. Liverpol Üniversitesinden Profesör Douglas Baird ise ilk kez düzenlenen Dünya Neolitik Kongresi'nin heyecanını yaşadığını söyledi. Liverpol Üniversitesinde Anadolu'daki neolitik konusunu araştıran birimde görevli olduğunu aktaran Baird, "Bu kongrenin Türkiye'de ve Şanlıurfa'da yapılması çok mantıklı. Çok sayıda katılımcı tüm dünyadaki neolitikle heyecan verici, etkileyici gelişmeleri paylaşmak için toplandı. Bu nedenle bu kongre çok önemli. Umarım bu kongre, sonra yapılacak kongrelerin ilki olur. Burada çok şey öğrendik." diye konuştu.

Bakan Yardımcısı Yazgı, Şanlıurfa’da Haber

Bakan Yardımcısı Yazgı, Şanlıurfa’da

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, Şanlıurfa'da düzenlenen Dünya Neolitik Kongresi'ne ilişkin "63 ülkeden 1000 katılımcı ve 687 bildiri eşine az rastlanır bir bilimsel çalışma oldu." dedi. Gökhan Yazgı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının desteklediği, İstanbul Üniversitesi ve Harran Üniversitesi işbirliğiyle Şanlıurfa'da düzenlenen Dünya Neolitik Kongresi resepsiyonunda yaptığı konuşmada, kongreye katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Göbeklitepe'den Karahantepe'ye, Sayburç'tan Sefertepe'ye kadar kentte birçok alanda kazı çalışması yürütüldüğünü aktaran Yazgı, kazı çalışmalarıyla tarihin mirasının gelecek nesillere aktarılmaya çalışıldığını belirtti. Kongreye gösterilen ilgiden duyduğu memnuniyeti ifade eden Yazgı, şunları kaydetti: "Çok özel bir çalışmanın ürünü olan bu büyük kongre gerçekten bize bir ilkleri de yaşattı. 63 ülkeden bine yakın bilim insanının katıldığı çok geniş çaplı bir kongre oldu. Dünyada da hemen hemen bu büyüklükte bir kongrenin Neolitikle ilgili bir çalışmanın yapıldığı baki değil. Sayın Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy'un açılışını yaptığı bu kongreyle birlikte tüm dünya aslında Mezopotamya ve Şanlıurfa ile ilgili Neolitik çağa ilişkin bu gelişmeleri yakinen takip etti. Yurtdışı basınından da takip ettiğimiz kadarıyla kongrede yoğun bir bilgi akışı oldu. Göbeklitepe ile birlikte biz yeni bir kültür turizmi yönünde Şanlıurfa'yı ele almaya başladık. Taş Tepeler Projesi Göbeklitepe dönemiyle eş değer 12 kazıyı içeriyor. Türk Hava Yolları'nın da sponsorluğuyla bu çalışmalar artık farklı bir yere gitti. 63 ülkeden 1000 katılımcı ve 687 bildiri eşine az rastlanır bir bilimsel çalışmadır. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum." Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak da kentin çok önemli bir organizasyonu kusursuz atlatmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi. Kongrenin uluslararası etki yaptığına inandığını aktaran Şıldak, "Bilimsel olarak dünyada etki bırakan, iz bırakan neolitik dönemin çok sayıda eserini barındıran Şanlıurfa'da yapılmış olması dolayısıyla çok özel bir kongreydi. Dünyada ilk organizasyondu. Şanlıurfa alının akıyla büyük bir başarıyla kongreyi tamamlamış oldu. Ben emeği geçen başta bakanlığımız ve proje koordinatörümüz Profesör Doktor Necmi Karul ile İstanbul ve Harran Üniversitemize teşekkür ediyorum." diye konuştu. Şanlıurfa'da 4 gündür süren kongre yarın kapanış oturumuyla tamamlanacak.

Akademisyenler Sıfır Noktasında Haber

Akademisyenler Sıfır Noktasında

Şanlıurfa'da süren Dünya Neolitik Kongresi kapsamında yabancı akademisyenler, Taş Tepeler Projesi arkeolojik kazı alanlarını ziyaret etti. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının desteklediği, İstanbul Üniversitesi ve Harran Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen Dünya Neolitik Kongresi'nin üçüncü gününde katılımcılar, Neolitik döneme ilişkin kazıların yapıldığı arkeolojik alanları gezdi. Karahantepe Kazı Başkanı ve Taş Tepeler Projesi Koordinatörü Prof. Dr. Necmi Karul, Neolitik döneme ait "T" biçiminde 250'nin üzerinde dikilitaşın bulunduğu Karahantepe'de yürütülen çalışmalara ilişkin heyete bilgi verdi. Karul, AA muhabirine, kongre kapsamında yaklaşık bin kişiden oluşan akademisyenlerin Taş Tepeler Projesinde yer alan 7 kazı alanını ziyaret ettiğini söyledi. Gezdikleri her kazı alanında öne çıkan eserleri yabancı akademisyenlere tanıttıklarını anlatan Karul, "Bin kişiye yakın bir grubun çalıştığı alanı gezmek oldukça zor. Ciddi bir kalabalık var, kenti doğusunda ve batısı olacak şekilde katılımcıları ikiye ayırdık. Dolayısıyla eş zamanlı olarak da ortalama 150 kişiye alanları anlatıyoruz." dedi. Çoğu ilk kez görüyor Karul, ziyaretçilerin alanları çok beğendiklerini anlatarak, şunları kaydetti: "Gelen meslektaşlarımızın çoğu kuşkusuz buradan haberdar olanlar olmakla birlikte çoğu Anadolu'ya, Türkiye'ye ilk kez gelen, Şanlıurfa'ya ilk kez gelen insanlar. Gördükleri eserler karşısındaki düşüncelerini bizimle paylaşıyorlar. En azından bizim etkilendiğimiz kadar burada açığa çıkan kalıntıların onları da etkilediğini görmek, onların düşüncelerini almak, bizim için çok öğretici. Diğer taraftan da ekip olarak buradayız. Bütün öğrencilerimiz buradayız. Bunları duymakta bütün ekip olarak da hepimizin gururlandırıyor." Kongre, yarınki oturumlarla tamamlanacak.

Şanlıurfa ve Dünya Neolitik Kongresi Haber

Şanlıurfa ve Dünya Neolitik Kongresi

Şanlıurfa, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen Dünya Neolitik Kongresi 63 ülkeden bine yakın katılımcıyla devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının desteklediği, İstanbul Üniversitesi ve Harran Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen Dünya Neolitik Kongresi'nin ikinci gün oturumları Osmanbey Yerleşkesi'nde gerçekleştirildi. İktisat ve İdari Bilimler Fakültesindeki 13 ayrı salonda 45 konu başlığı halinde gerçekleştirilen oturumlarda Neolitik dönemin ayrıntıları ele alındı. Kongre Organizasyon Komitesi Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul, AA muhabirine, kongreye ilginin yoğun bir şekilde sürdüğünü söyledi. Akademik açıdan değerli bir ortamın oluştuğunu belirten Karul, şöyle devam etti: "Dünyanın 63 ülkesinden bine yakın katılımcı var. 687 bildiri, 62 poster ile bu katılımcılar kongrede yer alıyor. Çeşitlilik açısından baktığınız zaman hem dünya ölçeğinde hem de 487 kurumu temsil eden bilim insanlarımız bulunuyor. Bu insanların hepsi de Neolitik çağ uzmanı, kongrede biz dünyanın farklı bölgelerindeki neolitiklerin oluşumlarını ve dönüşümlerini arkeoloji konusundaki uzmanların bildirilerinden dinleyeceğiz. Sonuç itibariyle dünya ölçeğinde neolitiğe bütüncül bir bakış açısı elde etmemizi sağlayacak bir kongre olacak." Karul, kongre aracılığıyla Şanlıurfa'da eş zamanlı yürütülen kazı projelerini tanıtma imkanı bulduklarını da dile getirdi. Neolitik döneme ilişkin ilk kez bu kadar uzmanın bir araya geldiğini vurgulayan Karul, kongrenin başarılı bir şekilde devam ettiğini sözlerine ekledi. Kongre, farklı oturumlarla 3 gün daha devam edecek.

Dünya Neolitik Kongresi Sürüyor Haber

Dünya Neolitik Kongresi Sürüyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı desteğiyle, İstanbul ve Harran Üniversitelerinin iş birliğiyle düzenlenen Dünya Neolitik Kongresi Şanlıurfa’da devam ediyor.  Dünya Neolitik Kongresi etkinlikleri kapsamında "Dünün Ötesinde 12.000 Yıllık Arkeolojik Eserlerin Sanatla Buluşması" adlı konser ve sergi düzenlendi.  Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi alanında Haliliye Belediyesinin ev sahipliğinde yöresel damak tadının akademisyenlere sunulduğu programda tasavvuf konseri de yer aldı. 64'ü aşkın ülke ve 487 kurumdan bine yakın bilim insanının bir araya geldiği buluşmaya katılan Vali Hasan Şıldak ve Eşi Fatma Nur Şıldak, program ile ilgili bilgiler aldı. Vali Şıldak daha sonra “Dünün Ötesinde” temalı sergide yer alan eserleri inceledi.  31 Aralık tarihine kadar sanatseverlerin beğenisine açık olan sergide yaptığı değerlendirmede kongrenin Şanlıurfa’da gerçekleştirilmesinin önemine değinen Vali Şıldak, “Şanlıurfa adına çok önemli bir organizasyon. Dünya tarihine ışık tutacak ve bilimin gelişmesine büyük katkı sunacak Dünya Neolitik Kongresi Cuma gününe kadar devam edecek. Kendi alanlarında uzman bilim insanlarımızın oturumlar ve sunumları ile sürecek kongrede ortak fikirler doğrultusunda yine çok önemli gelişmelere tanık olacağız. Bizler de kongreyi takip ediyor ve bu bilimsel buluşmadan yararlanıyoruz” ifadelerini kullandı.  Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi alanında Haliliye Belediyesinin ev sahipliğinde gerçekleşen etkinliklere Vali Hasan Şıldak, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat ve davetliler katıldı.  8 Kasım’a kadar sürecek kongre farklı oturum, sunum, sergi ve gezi programları ile devam edecek.

Dünya Neolitik Kongresi Sürüyor Haber

Dünya Neolitik Kongresi Sürüyor

Şanlıurfa, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen Dünya Neolitik Kongresi'ne ev sahipliği yapıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının desteklediği, İstanbul Üniversitesi ve Harran Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen Dünya Neolitik Kongresi'nin açılış oturumu, Osmanbey Yerleşkesi'nde gerçekleştirildi. İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar, kongreye katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Türkiye'nin farklı bölgelerinde farklı üniversitelerle işbirliği yaparak yürütülen kazı çalışmalarına destek verdiklerini vurgulayan Zülfikar, şöyle devam etti: "Neolitik dönem araştırmaları tarihte çok büyük bir yer tutuyor. Biyolojik hayatın başlangıcından gelişim aşamalarına varıncaya kadar farklı kazılara destek veriyoruz. Bugün hala Şanlıurfa'da Karahantepe ve Göbeklitepe gibi kazıların yürütücülüğüne desteğimiz sürüyor. Neolitik dönemin araştırmaları arasında Orta Anadolu'da, Toroslarda çeşitli kazılar ve araştırmalar bulunmaktadır. Türkiye genelinde eş zamanlı çok sayıda kazı projesi yürütüyor, tarihi gün yüzüne çıkarıyoruz." Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tahir Güllüoğlu ise kentin tarihi geçmişiyle gurur duyduklarını ifade etti. Taş Tepeler Projesi ile kentte eş zamanlı birçok noktada kazı yapıldığını anlatan Güllüoğlu, "Kazılarımızı birçok üniversiteyle işbirliğiyle gerçekleştiriyoruz. Özellikle İstanbul Üniversitesi çok sayıda çalışmamıza akademik olarak destek oldu. Bu kongrenin dünyadaki Neolitik dönem araştırmalarına önemli katkı sunacağına inanıyoruz." diye konuştu. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar da İngilizce yaptığı konuşmada kentin tarihi mekanlarına ilişkin bilgi verdi. Türkiye Bilimler Akademisi Üyesi, 81 yaşındaki Prof. Dr. Mehmet Özdoğan da Türkiye genelinde Neolitik döneme ilişkin yürüttüğü kazı çalışmalarının detaylarını anlattı. Kongre, farklı oturumlarla 4 gün daha devam edecek.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.