Uygulamalarımız appstore googleplay

#Esnaf

gazeteci63.com - Esnaf haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Esnaf haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Tarihi Camilerde Onarım Sürüyor Haber

Tarihi Camilerde Onarım Sürüyor

Vali Şıldak 6 Şubat depremlerinden etkilenen ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü bünyesinde restorasyon çalışmaları devam eden camilerde incelemelerde bulundu.  Manevi değerinin yanı sıra tarihi değeri de bulunan Ulucami, Nimetullah, Narinci, Hasan Paşa ve Çarhoğlu Camiilerine giderek çalışmalar hakkında Vakıflar Bölge Müdürü Mehmet Ali Palalı'dan bilgi alan Vali Şıldak, mimari yapıların Anadolu kimliği ile bütünleşmesine önem verdiklerini belirtti. Şanlıurfa’da camiilerin manevi olduğu kadar tarihi değerleri olarak da her zaman ön planda olduğunu ifade eden Vali Şıldak, “Camilerimiz bizlerin en güzel buluşma adresleridir. Tabi ki bu kutsal mekanlarımızın değerini en iyi şekilde bilmek ve onları tarihi güzelliği ile yarınlara taşımak amaçlarımız arasındadır. Bu anlamda yapılan restorasyon ve iyileştirme çalışmaları için gerekli tüm destekleri sağlıyoruz. İlimizdeki diğer camiler de aynı şekilde yakından takip ediliyor. Bütün çalışanlara başarılar diliyorum” dedi. Vali Şıldak Esnafı Ziyaret Etti Vali Hasan Şıldak, gün içerisinde yaptığı incelemelerin ardından esnaf ve vatandaşları ziyaret etti.  Her fırsatta çarşı ve pazar gezileri yaparak esnaf ve vatandaşla bir araya gelen Vali Şıldak, geleneğini sürdürerek ziyaretlerine hafta sonu da devam etti. Vali Şıldak, Balıklıgöl ve Haşimiye çevresinde esnafı ziyaret ederek hayırlı işler dileklerinde bulundu. Esnafın güler yüzü ile karşılanan Vali Hasan Şıldak, talepleri dinleyerek alışveriş yapan vatandaşlarla da bir araya geldi.

Esnaf ve Çiftçiye Destek Sürecek Haber

Esnaf ve Çiftçiye Destek Sürecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı, çiftçi, esnaf ve sanatkarların uygun koşullu finansmana ulaşması için sağlanan desteklerin devam edeceğini bildirdi. Hazine ve Maliye Bakanlığı, çiftçi, esnaf ve sanatkarların uygun koşullu finansmana ulaşması için sağlanan desteklerin devam edeceğini bildirerek, "Bu yıl sağlanacak faiz/kar payı desteğinin çiftçilerimiz için 87,1 milyar liraya, esnaf ve sanatkarlar için ise 37,7 milyar liraya ulaşması öngörülmektedir." ifadesini kullandı. Bakanlıktan, çiftçi, esnaf ve sanatkarlara sağlanan hazine destekli kredilerden dolayı kamu bankalarının zarara uğradığı iddialarına ilişkin açıklama yapıldı. Çiftçi esnaf ve sanatkarların kamu bankaları aracılığıyla hazine faiz/kar payı destekli kredilerden yararlandığı anımsatılan açıklamada, söz konusu kredilerin faiz/kar payı yükünün belirli bir kısmının Bakanlıkça karşılandığına işaret edildi. Kamu bankalarının zarara uğraması söz konusu değil Açıklamada, Bakanlıkça karşılanan tutarların, bu amaçla önceden bütçede ayrılan ödenekten ilgili kamu bankasına ödendiği bildirilerek, "2001 krizinden sonra bütçe disiplininin sağlanması ve kamu bankalarında görev zararlarının tekrar yaşanmaması amacıyla alınan tedbirler kapsamında 25 Kasım 2000 tarihinde yayımlanan 4603 sayılı Kanun ile bütçede ödenek bulunmaksızın kamu bankalarımıza bir görev verilmeyeceği hükme bağlanmıştır." ifadesi kullanıldı. Bu çerçevede, Bakanlığın mevcut uygulaması kapsamında kamu bankalarının herhangi bir zarara uğramasının söz konusu olmadığına dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "2001 yılı öncesindeki uygulamalardan 233 sayılı KHK'nin 35'inci maddesinde yer alan 'görev zararı' ifadesi, 2 Temmuz 2018 tarihli ve 703 sayılı KHK ile 'görevlendirme' olarak değiştirilmiştir. Kamuoyuna açıklanan resmi raporlarda da bütçeden yapılan söz konusu ödemeler 'görevlendirme gideri' olarak yer almaktadır. Görevlendirmelere ilişkin yapılan ödemeler Bakanlığımız tarafından yayımlanan raporlarda şeffaf bir biçimde kamuoyuyla paylaşılmaktadır." Kar payı yükü Bakanlık tarafından karşılanıyor Hhazine faiz/kar payı destekli kredi uygulamasının çiftçiler için 2004'te, esnaf ve sanatkarlar için 2002 yılında başlatıldığı anımsatılan açıklama, şöyle devam etti: "Ekim 2024 itibarıyla 1,1 milyon çiftçi ve 804 bin esnaf ve sanatkar bu imkandan faydalanmıştır. Çiftçilerin kullandığı kredilerin faiz/kar payı yükünün yaklaşık yüzde 70'i, esnaf ve sanatkarlar için ise yüzde 50'si Bakanlığımız tarafından karşılanmaktadır. Bu yıl sağlanacak faiz/kar payı desteğinin çiftçilerimiz için 87,1 milyar liraya, esnaf ve sanatkarlar için ise 37,7 milyar liraya ulaşması öngörülmektedir. Çiftçilerimiz ile esnaf ve sanatkarlarımızın uygun koşullu finansmana ulaşması için desteğimiz devam edecektir."

Fıstıkçılar Daha Büyük Yer İstiyor Haber

Fıstıkçılar Daha Büyük Yer İstiyor

Şanlıurfa'nın en önemli gelir kaynaklarından olan Fıstık satışı yapan esnaflar artık daha büyük bir yere taşınmak istediklerini açıkladı. Şanlıurfa'da özellikle Birecik, Bozova, Halfeti ve Hilvan bölgesinde yaşayan birçok çiftçinin gelir kaynağı olan fıstık üreticileri ve toptancıları artık daha büyük bir yere taşınmak istediklerini belirtti. Şanlıurfalı esnaflar, “Türkiye'de adı her ne kadar Antep Fıstığı olarak bilinse de fıstığın ana vatanı ve Türkiye'de en çok fıstık yetiştiren il Şanlıurfa'dır” dedi.  Şanlıurfa'da yetişen fıstığın maalesef tanıtım ve markalaşma bakımında geri kalmasından dolayı adı Antep Fıstığı olarak anılmaya başladı.  Şanlıurfa Fıstık Hali'nde esnaf olan fıstıkçı Salih Öncel, fıstıkçı esnafının sorunlarını ve problemlerini şu şekilde dile getirdi. "Değerli dostlar herkese merhabalar. İsmi her ne kadar da Antep fıstığı olarak bilinse de aslında fıstığın ana vatanı Şanlıurfa’dır. Özellikle Türkiye'de fıstık üretiminin başkenti olan Şanlıurfa’da bugün Fıstıkçılar Halindeyiz. Çünkü buradaki özellikle fıstıkçı esnafının sorunları var. Buradaki en büyük problem esnafların sorunlarından bir tanesi de yer konusundaki sıkıntıları, problemleri. Çünkü burada özellikle Fıstık sezonu başlaması ile birlikte zaman burada gelen fıstıklar burada artık küçük yerler olduğu için burada taşımak zorunda kalıyorlar. Hatta dışarıda bugün görmüşsünüz, artık fıstıklar artık yerlere seriyorlar. Öncel "Şimdi biz 10 yıldır hem bakanımız olsun, hem milletvekillerimiz olsun, hem belediye başkanlarımız olsun. İş yerlerimizin artık bizlere yetersiz olduğunu durmadan ifade ediyoruz. Her seçim sürecinde buraya geldikleri zaman, dolaştıkları zaman buranın halini gösteriyoruz ve sorunlarımızı iletiyoruz. Şanlıurfa fıstığına bu kadar sahip olmamıza rağmen Türkiye'de %51 Şanlıurfa'da yetişmesine rağmen bunun ne kadar dile getirsek de vekillerimiz olsun, belediye başkanımız olsun maalesef bir türlü bir çare bulamıyorlar. Burada 72 metrekarelik bir dükkânda biz fıstık hem üretimini yapamıyoruz, hem paketlemeyi yapamıyoruz, hem de dışarıdan gelen biz komisyon işiyle uğraştığımız için hem dışarıdan gelen müşterilerin mallarını koyacak yerlerimiz yok. Şu anda karşıda gördüğünüz gibi hep çadırlar içerisinde fıstıklar duruyor. Yani göçebe gibi olmuşuz. Talebiniz nedir burada? Burada talebimiz Belediye Başkanı olsun, Bakanlarımız olsun, Milletvekillerimiz olsun bizlere artık yeni iş yerleri için yer tahsisi yapmalarını istiyoruz. Bunun için bu açıklamayı yapıyoruz. Tabii inşallah umarım vekillerimiz olsun, belediye başkanlarımız olsun. Tüm yetkililer umarım bu sesimizi duyarlar ve buna bir çare bulurlar. Artık üretim yapmak istiyoruz, Şanlıurfa Fıstığını tüm ülkeye hatta dünyaya tanıtmak istiyoruz ihracat yapmak istiyoruz, paketleme yapmak istiyoruz. Diyerek fıstıkçı esnafının sorunlarını dile getirerek yer konusundaki sorunlarına bir an önce çözüm bulunmasını istedi. (Kaynak Kulis Tv)

Kayıt Dışı Mücadele Yoğunlaşıyor Haber

Kayıt Dışı Mücadele Yoğunlaşıyor

TBMM'de görüşmeleri süren, vergi ve sosyal güvenlik alanına ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifinin, kayıt dışılıkla mücadelenin artmasına ve vergi adaletine katkı sağlaması bekleniyor. AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen teklifle vergide adalet ve etkinliğin artırılması amaçlanıyor. Düzenlemeyle kayıt dışı ekonomiyle mücadele güçlendirilirken cezalar artırılacak. Sahada 4 binden fazla vergi müfettişi yıl boyunca görev yapacak. Başkasına ait IBAN ya da POS cihazını kullananlara caydırıcı idari para cezası uygulanacak. Amaç, daha adil vergi sistemi kurgulamak Spectrum Denetim, Danışmalık, Yeminli Mali Müşavirlik AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay İnci, söz konusu düzenlemelerin temel amacının daha basit ve adil bir vergilendirme sistemi kurgulamak olduğunu belirtti. Düzenlemeyle zararlı vergi rekabetinin ortaya çıkardığı vergi geliri kaybının da önleneceğine dikkati çeken İnci, "Kayıt dışı ekonomiyle mücadele ve terörün finansmanı gibi suç unsuru barındıran eylemlerin önüne geçmek adına başkalarının IBAN'ını kullanan ve kullandıranlara asgari 30 bin lira, azami 20 milyon lira olmak üzere işleme konu tutarın yüzde 10'u nispetinde ayrı ayrı özel usulsüzlük cezası getiriliyor." ifadesini kullandı. İnci, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında, mükellefiyet tesis ettirmeden kayıt dışı faaliyetlerde bulunanlara verilecek cezanın da yüzde 50 oranında artırıldığını bildirdi. Engellilerin araç alımlarındaki ÖTV istisnasının da 5 yıldan 10 yıla çıkarıldığını belirten İnci, söz konusu istisnadan yararlanarak alınan araçların da veraset yoluyla veya ilk iktisap tarihinden itibaren 10 yıl içinde satılması durumunda zamanında alınmayan vergilerin de mirasçılardan ya da istisnadan yararlanılanlardan alınabileceğini dile getirdi. İnci, "Vergide gönüllü uyumun artırılması için artık uzlaşmalarda vergi asıllarında herhangi bir indirim yapılmayacak, yalnızca vergi cezalarında indirim yapılabilecek. Dolaysız vergilerin payını artırmak adına gelir ve kurumlar vergilerinde bazı ödemeler tevkifat kapsamına alınıyor. e-ticaret aracılığıyla gerçekleşen satışlara yüzde 15 tevkifat düzenlemesi getiriliyor. Faaliyetini bırakan, bölünen veya infisah eden mükelleflerin bünyesinde bulunan sonraki dönem KDV tutarlarının, devir alan şirket tarafından kullanılabilmesi için vergi incelemesi şartı getiriliyor. Böylelikle haksız KDV iadelerinin ve indirimlerinin önüne geçilmesi hedefleniyor." dedi. "Çok kazanandan daha fazla vergi alınacak" İnci, serbest bölgelerdeki üretimlerden elde edilen kazançların tümü kurumlar vergisinden istisna iken, düzenlemeyle ihracattan elde edilen kazançların istisna kapsamına alınacağını söyledi. Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları ve Gayrimenkul Yatırım Fonlarına, Kurumlar Vergisi istisnası için yüzde 50 temettü dağıtma zorunluluğu getirildiğini belirten İnci, "Meclise sunulan torba yasanın tümüne bakıldığında, düzenlemelerin, çok kazanandan daha fazla vergi alınmasına, vergide adaletin sağlanmasına, denetimin daha açık olmasına ve vergi güvenlik müesseslerinin artırılmasına yönelik olduğu görülüyor." diye konuştu. Teklifte yer alan bazı düzenlemeler özetle şöyle: Yurt içi asgari kurumlar vergisi yüzde 10 olarak alınacak. Uluslararası şirketlerden, Türkiye'den elde ettiği kardan yüzde 15 vergi tahsil edilecek. En düşük emekli aylığı da 12 bin 500 liraya yükseltiliyor. Yurt dışına çıkış yapan vatandaşlardan çıkış başına alınacak harç tutarı 500 liraya yükseltiliyor. Harç, her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak. 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı sayılanlardan, ilk defa yaşlılık veya emekli aylığı bağlananların, aynı iş yerinde sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaya devam etmeleri halinde işverenlere sağlanan 5 puanlık sosyal güvenlik desteği sonlandırılıyor. Yabancı devlet kurum ve kuruluşları tarafından deprem nedeniyle yapılacak yardımlara KDV istisnası sağlanıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.