Uygulamalarımız appstore googleplay

#Fıstık

gazeteci63.com - Fıstık haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Fıstık haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

150 Milyon Dolarlık Fıstık İhracatı Haber

150 Milyon Dolarlık Fıstık İhracatı

Türkiye'den yılın 9 ayında 88 ülkeye 144 milyon 489 bin dolarlık fıstık ihracatı gerçekleştirildi. AA muhabirinin Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri verilerinden derlediği bilgilere göre, 2023 yılında 96 ülkeye 151 milyon 568 bin dolarlık fıstık ihraç edildi. Geçen yılın ocak-eylül döneminde fıstık ihracatından 87 milyon 854 bin dolarlık gelir elde edilirken, bu yılın aynı döneminde bu rakam yüzde 65'lik artışla 144 milyon 489 bin dolara yükseldi. Bu yıl, dünyanın 88 ülkesine fıstık satan Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı ülkelerin başında ise İtalya yer aldı. Ocak-eylül döneminde Türkiye, İtalya'ya 33 milyon 307 bin dolarlık fıstık satarken, onu 27 milyon 484 bin dolarla Almanya, 6 milyon 338 bin dolarla ABD izledi. "İhracat rakamlarının daha da yukarıya çıkmasını bekliyoruz" Şanlıurfa Ticaret Borsası Meclis Başkanı İsa Kızıldemir, AA muhabirine, ihracat rakamlarının yüksek olmasının sevindirici olduğunu belirtti. Türkiye'de en fazla fıstık ağacına sahip olan Şanlıurfa'nın geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da fıstık üretiminde birinciliği göğüslediğini ifade eden Kızıldemir, şöyle konuştu: "Fıstık ihracat rakamlarının yıl boyunca artarak devam etmiş olması oldukça sevindirici. Yılın 9 ayında neredeyse 2023 yılının tamamında yapılmış olan ihracat rakamına yaklaşmış durumdayız. Yılsonuna kadar bu ihracat rakamlarının daha da yukarıya çıkmasını ve geçen yılın rakamlarını aşmasını bekliyoruz. İhracatın yüksek olması, ülke ekonomimizin gelişimi ve ticari hacminin artışı açısından oldukça önemli. Bu ivmenin Şanlıurfa'ya yansımasıysa pek tabii çiftçi ve tüccarımızı olumlu yönden etkilemekte. Üreticilerimizin tüm tarımsal faaliyetlerinin desteklenmesiyle, üretimi artırarak ihracat rakamlarının daha da iyi noktalara ulaşmasını istiyoruz." Kızıldemir, fıstıkta bir yıl bol, bir yıl az mahsul elde edildiğini belirterek, bu yıl fıstık rekoltesinin yüksek olduğunu bildirdi. Kızıldemir, "Çiftçilerimiz tarafından toplanan yeni mahsul fıstıkların da ihracata yönlendirilmesi, önümüzdeki yılın ihracat rakamlarına olumlu katkı sağlayacak. Bu yıl yüksek rekolte nedeniyle fıstık fiyatlarında düşüş yaşandı. Çiftçilerin mağdur edilmemesi için Tarım ve Orman Bakanlığının ürün bazlı fiyat politikasına geçmesinin uygun olduğunu düşünüyorum." diye konuştu.

Milyon Dolarlık Fıstık İhraç Edildi Haber

Milyon Dolarlık Fıstık İhraç Edildi

Türkiye'den yılın ilk 6 ayında 82 ülkeye 96 milyon 628 bin dolarlık fıstık ihracatı gerçekleştirildi. AA muhabirinin Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri verilerinden derlediği bilgilere göre, 2023 yılında 96 ülkeye 151 milyon 568 bin dolarlık fıstık ihraç edildi. Geçen yılın ocak-haziran döneminde fıstık ihracatından 54 milyon 854 bin dolarlık gelir elde edilirken, bu yılın aynı döneminde bu rakam yüzde 76'lık artışla 96 milyon 628 bin dolara yükseldi. Türkiye'nin en çok fıstık ihracatı yaptığı ülkelerin başında İtalya bulunuyor. Bu yılın ilk 6 ayında Türkiye, İtalya'ya 21 milyon 579 bin dolarlık fıstık sattı. Fıstık ihracatında İtalya'yı 17 milyon 2 bin dolarla Almanya, 4 milyon 500 bin dolarla Kazakistan izledi. İhracat rakamları yukarıya taşınacak Şanlıurfa Ticaret Borsası Meclis Başkanı İsa Kızıldemir, AA muhabirine, yılın ilk yarısında fıstık ihracatında yaşanan büyük artışın hem üretici hem de ihracatçılar açısından sevindirici olduğunu söyledi. Fıstığın Türkiye için stratejik bir ürün olduğunu ve en fazla fıstık ağacının Şanlıurfa ile Gaziantep'te bulunduğunu aktaran Kızıldemir, "2024 yılının başından bu yana ihracat rakamlarımız artarak devam ediyor. Yılık ilk yarısında da ihracat rakamlarımız geçen yılın çok üzerine çıktı. Fıstıkta bu yıl 'var' yılı, Türkiye'de en fazla fıstık ağacı olan Şanlıurfa'da inşallah bir aksilik yaşamazsak bu yıl 170 bin ila 176 bin ton fıstık rekoltesi bekliyoruz. Bu yıl elde edilecek rekolteyle birlikte sene başından bu yana artan ihracatımız yıl sonuna doğru inşallah çok yukarılara çıkmış olacak." dedi. Kızıldemir, bölge çiftçisinin son dönemlerde fıstık ağacına yoğunlaştığını belirterek, bu ağaçların da meyve verecek düzeye gelmesiyle birlikte rekoltenin daha da yukarıya çıkacağını kaydetti.

Yılın İlk Fıstığına Altın Ödülü Haber

Yılın İlk Fıstığına Altın Ödülü

Teketaşı Mahallesi'nde sezonun ilk mahsulü kırmızı kabuklu Antep fıstığını borsaya getiren üretici Abdurrahman Açıkgöz'e Cumhuriyet altını verildi. GTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, Antep fıstığının Gaziantep'in en önemli tarım ürünlerinin başında geldiğini belirtti. Hasadın bereketli olmasını dileyen Akıncı, şöyle devam etti: "Bu topraklarda yüzlerce yıldır bolluk ve bereketin simgesi olarak kabul edilen Antep fıstığının ilk hasadını bu nedenle her yıl adeta bir bayram sevinci içerisinde karşılıyoruz. Ata yadigarı, kültürel ürünümüz Antep fıstığı bu topraklar için sadece ekonomik bir değer değil, aynı zamanda bir yaşam biçimi ve marka değeri oluşturmakta. Şehrimizin ismini taşıyan, yeşil altın olarak gördüğümüz Antep fıstığı, güçlü sosyal ve kültüre etkileşiminin yanı sıra Gastronomi kenti unvanımızın da en büyük tamamlayıcı unsurudur." Çiftçi Abdurrahman Açıkgöz de yaklaşık 150-200 dönüm arazide üretim yaptığını aktardı. Açıkgöz, "Bu sene sabah erken dalından kopardığımız ilk kırmızı kabuklu fıstıkları borsaya getirdim. Geçen seneki ilk fıstığa göre göre bu seneki fıstıklarımız 10 gün daha önce olgunlaştı. Tüm çiftçilerimize kazasız ve verimli bir sezon diliyorum." ifadesini kullandı. Programa, GTB Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Özmen ve Genel Sekreter Özgür Bayram da katıldı.

Fıstık Aşılama Çalışmaları Yapıldı Haber

Fıstık Aşılama Çalışmaları Yapıldı

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü öncülüğünde, Tarım Orman Bakanlığının "Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi" kapsamında yüzde 75'i hibe, yüzde 25'i üretici katkısıyla temin edilen Siirt fıstığı aşı kalemleri, aşı ustalarının elleriyle bahçelerde aşılama çalışması yapılıyor. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Fıstıkçılık Birimi saha ekibi sorumlusu Ziraat Mühendisi Abdulhamit Kireç, AA muhabirine, fıstık üretimine yönelik merkez ve köylerdeki bahçeleri gezerek, çiftçilere aşılamanın doğru zaman ve tekniklerle öğretildiğini söyledi. Sıcaklara rağmen çalışmaların devam ettiğini belirten Kireç, "2018'de oluşturulan Fıstıkçılık Birimi'nde görevli ziraat mühendisleriyle sürekli bahçeleri gezerek üreticilere tekniğine uygun yöntemleri anlatıyoruz. İlkbahardan başlayarak, doğru gübre kullanımından tutun, aşılama, budama, hastalık ve zararlılarla mücadele konusunda hizmet veriyoruz." dedi. Aşılamanın ürün verimini önemli ölçüde etkileyeceğini dile getiren Kireç, şunları kaydetti: "İlimizde 400 bin dekar alanda üretimi yapılan Siirt fıstığında her yıl hasat döneminde elde edilen ürünün yüzde 30 ile 40'ı boş tanelerden oluşmakta olup, yaşanan bu ürün kaybından dolayı üreticilerimizin emek, masraf ve gayretlerinin önemli bir kısmı heba olmaktadır. Bu kapsamda ilimiz fıstık bahçelerinde bilimsel çalışmalar ışığında yapmış olduğumuz saha çalışmaları neticesinde bu sorunun temel kaynağının yetersiz ve Siirt fıstığına uygun olmayan erkek çeşitlerin yaygın olmasının neden olduğu anlaşılmıştır. Bu gerekçelerden dolayı üretimde verimin artırılarak boş tane sorununun çözümü için il müdürlüğümüzce yürütülmekte olan projelerle son 3 yıldır Siirt fıstığı tozlayıcısı olan atlı tozlayıcı erkeği aşı kalemleri Gaziantep Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden temin edilerek üreticilerimize, fıstık bahçelerinde aşı ustalarımızın elleri ile aşılamalarının yapılması sağlanmaktadır." 40 bin dekardan 400 bin dekar fıstık üretimi Siirt'te 2002'de 40 bin dekarda yapılan fıstık üretiminin 2024'te 400 bin dekara artırıldığını dile getiren Kireç, ürünün kalitesinin artırılması için çiftçileri verilen desteklerin devam edeceğini belirtti. Siirt fıstık üreticisi ve aşı ustası Hüseyin Gül ise sıcaklıklara rağmen çiftçilerle bahçelerde aşılama yaptıklarını ifade etti. Kentte uzun yıllardır fıstık ağaçlarında aşı yaptığını belirten Gül, "Fıstık aşılama verim için çok önemlidir. Genellikle ilimizde bazı çiftçiler babadan gördüğü teknikle aşı yapıyor. Oysa İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün seminer ve eğitim çalışmalarıyla doğru teknikleri öğrendik. Siirt'in yanı sıra Diyarbakır, Mardin, Batman, Hakkari ve Şırnak'a kadar gidip oradaki bahçelerde aşı yapıyoruz, aşı ustaları gönderiyoruz. Ancak son zamanlarda artan sıcaklardan dolayı aşı ustası bulmaktan sorun yaşanıyor." şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.