Uygulamalarımız appstore googleplay

#Haliliye

gazeteci63.com - Haliliye haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Haliliye haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Haliliye'de Albüm Lansmanı Yapıldı Haber

Haliliye'de Albüm Lansmanı Yapıldı

Müzik alanında UNESCO'nun "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil olan Şanlıurfa'nın müzik kültürünü yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için Haliliye Belediyesi'nin katkılarıyla oluşturulan "Haliliye'den Halili Sadalar" albüm lansmanı gerçekleştirildi. Belediyeden yapılan açıklamaya göre, Şanlıurfalı bestekarların kaleme aldığı, sanatçı Halil Altıngöz'ün seslendirdiği ve 14 parçadan oluşan "Haliliye'den Halili Sadalar" albümünün tanıtımını yapıldı. Açıklamada görüşlerine yer verilen TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, kentin kültürüne önem veren Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat'a projeye öncülük ettiği için teşekkür etti. Programı etkileyici bulduklarını aktaran Bozdağ, "Eminim izleyen, dinleyen herkes çok etkileyici buldu. Şanlıurfa'nın hazinelerine bir kez daha gözleri ve kulaklarıyla, idraklarıyla şahitlik ettiler. Ben, İbrahim Halil Altıngöz kardeşimin, sanatçımızın şahsında bütün sanatçılarımızın huzurunda saygıyla eğiliyorum. Şanlıurfalılar kültür tarihimiz, musiki tarihimiz ve gelecek nesiller, bunları bizden daha çok takdir edeceklerinden hiç şüphem yok." ifadelerini kullandı. Belediye Başkanı Canpolat da Haliliye Belediyesi'nin ilklerin belediyesi olduğunu belirtti. Belediye olarak üzerlerine düşeni yaptıklarını dile getiren Canpolat, şunları kaydetti: "Şanlıurfa deyince aklımıza kültür, sanat, turizm geliyor, aklımıza aynı zamanda acılarını kederlerini hoyrata dökmüş, mutluluklarını sevinçlerini türkülerde dillendirmiş, Dünya Müzik Şehri olarak tescillenmiş bir müzik şehrinden de bahsediyoruz. Şanlıurfa deyince Göbeklitepe ile birlikte tarihi 12 bin yıl öncesine dayanan, nice medeniyetlerin buradan gelip geçtiği, ilk uygarlığın, ilk insanlığın burada var olduğu, ilk tarımın, ilk acılarının, ilk sevinçlerin yaşandığı, ilk inanışların yaşandığı ve aynı zamanda bir tapınak olarak ilk inanış maneviyat anlamında da yine Şanlıurfa ilkleri yaşıyor." Canpolat, gelecekte de bu müzikleri dinlemeye, Şanlıurfa'da yabancı ve yerli misafirleri konuk etmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi. Sanatçı Halil Altıngöz ise bu tür kültürel çalışmaları daha fazla önemsediklerini ve daha fazla kıymet verdiklerini kaydetti. Programın sonunda sanatçılara plaket takdim edildi. Albümün tanıtım programına, Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, AK Parti Şanlıurfa milletvekilleri Abdülkadir Emin Önen, Mehmet Ali Cevheri ve Cevahir Asuman Yazmacı, Şanlıurfa Başsavcısı Cuma Çoban, AK Parti Şanlıurfa İl Başkanı Mehmet İlhami Günbegi, sanatçılar ve aileleri ile vatandaşlar katıldı.

Emektar Hattat Öğrenci Yetiştiriyor Haber

Emektar Hattat Öğrenci Yetiştiriyor

Şanlıurfa'da yaşayan 72 yaşındaki Mustafa Kaçar, 31 yıldır hat sanatını icra ediyor. Kaçar, lisede okuduğu zaman merak duyduğu hat sanatına 31 yıl önce aldığı eğitimin ardından başladı. Kentte çeşitli okullarda 41 yıl Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenliği yaptıktan sonra 7 yıl önce emekli olan Kaçar, emekliliğinin ardından da kamış kalemi eline alarak sanatını icra etmeyi sürdürdü. Kaçar, Haliliye Belediyesince açılan ve 7 kursiyerin katıldığı kursta hat sanatına gönül veren öğrenciler yetiştirmeye devam ediyor. Mustafa Kaçar, AA muhabirine, lise yıllarında arzuladığı hat sanatına eğitmen bulamadığı için yıllar sonra başladığını söyledi. Hat sanatçısı Mehmet Memiş'ten eğitim gördüğünü ifade eden Kaçar, 6 yıl ders aldıktan sonra hat sanatını icra etmeye başladığını belirtti. Kaçar, hocasının tavsiyesiyle 1999 yılından beri hat sanatı kurslarını vererek yeni öğrenciler yetiştirdiğini kaydetti. "40 yaşından sonra hocayı buldum" Emekli olduktan sonra da sanatına devam ettiğini dile getiren Kaçar, "Hüsnühat denildi mi aklıma Kur'an-ı Kerim ve terbiye gelir. Resulullah Kur'an-ı vahiy katiplerine yazdırdı. Kökeni oradan geliyor. Efendimiz 'Ya Ali yazını güzel yaz' demesi bu sanata teşviktir. Bu sanat çok ciddi bir sanat. Bu sanatı dejenere eden birçok insan var maalesef, üzülüyorum. Ben 40 yaşından sonra hocayı buldum." ifadelerini kullandı. "Bunu seviyorsanız bu sanat aşkıdır" Maddiyat için bu sanatın yapılmayacağına dikkati çeken Kaçar, "Hat sanatına başladığınız zaman maddi menfaat düşünmeyeceksiniz. Düşündüğünüz zaman bu işin hiçbir anlamı yok. Bunu seviyorsanız bu sanat aşkıdır. Herkes hattat olamıyor. 7-8 sene emek vereceksiniz, ondan sonra bu yolda başlamış olacaksınız. Ona başladığınız zaman da kopamazsınız." dedi. Kaçar, günün büyük bir kısmını hat sanatı yaparak geçirdiğini belirterek, "24 saat masan evin içinde hazırdır. En az 10 saat oraya oturursun. Arada dinlenirsin ama 4-5 saatten aşağı oturmuyoruz. Bir tablo 15 günü de alabiliyor." diye konuştu. "Üstadına tam bir bağlılık ve itaat gerektiriyor" Hat kursuna gelen Sefer Göktepeli de ecdadının hat sanatına verdiği öneme hayranlık duyarak bu sanata yöneldiğini belirtti. Yaklaşık 9 yıldır Mustafa Kaçar'dan ders aldığını anlatan Göktepeli, şunları kaydetti: "Hat sanatı dünyanın en zor sanatı olmakla birlikte dünyaca ünlü ressamlar bile hayranlığını gizleyememiştir. Öyle bir sanat ki ben bu işi biliyorum diyemiyorsunuz. Bir talebenin yetişmesi, bir şeyler yazabiliyorum demesi en az 7 yılını bulmakla birlikte üstadına tam bir bağlılık ve itaat gerektiriyor. Hat sanatı, size sabrı öğretmesinin yanında hayatınızda yeni ufuklar açmaktadır."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.