Uygulamalarımız appstore googleplay

#Harran Üniversitesi

gazeteci63.com - Harran Üniversitesi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Harran Üniversitesi haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Gap’ın Başkentinde Ürün Çeşitliliği Haber

Gap’ın Başkentinde Ürün Çeşitliliği

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında yapılan sulama yatırımları sayesinde üretim çeşitliliğinin arttığı Şanlıurfa'da çiftçiler, getirisi yüksek alternatif ürünlere yöneliyor. Bölgeye hayat veren GAP ile en fazla yetiştirilen pamuk, sebze, mısır ve buğdayın yanında çiftçiler alternatif ürün olarak ayçiçeği, kimyon, soya fasulyesi ve yer fıstığını ekmeye başladı. Kentte ekim alanı her geçen gün artan ayçiçeğinde 65 bin dekar, yer fıstığında 20 bin dekar, kimyonda 45 bin dekar ve soya fasulyesinde 20 bin dekar alanda üretim yapılıyor. Bu yıl kentte ekimi yapılan ayçiçeğinde 10 bin ton, soya fasulyesinde 6 bin ton, yer fıstığında 10 bin ton, kimyonda ise 3 bin 500 ton rekolte bekleniyor. Bölgede ürün çeşitliliğiyle verimde artışın yaşanması, Türkiye ve bölge ekonomisine önemli katkı sağlıyor. Üretim alanları her geçen gün artıyor Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, AA muhabirine, Türkiye'de pamuğun yüzde 42'si, mısırın yüzde 20'si, buğdayın ise yüzde 10'nun Şanlıurfa'da üretildiğini söyledi. Çiftçileri yeni alternatif ürünlere yönlendirdiklerini ve son zamanlarda alternatif ürün alanlarının arttığını belirten Öztürkmen, şöyle devam etti: "Alternatif ürünlerin üretim alanları her geçen gün artmakta. Geçen yıllarda bu rakamların üçte birini görebiliyorduk. Çiftçi artık daha iyi üretebilmek için yeni arayışlar içerisine girdi. Ayçiçeği, kimyon, yer fıstığı gibi üretim alanlarını genişletti. Kimyon daha önce ekilen ama hüzne uğrayan bir bitki olmuştu. Ayçiçeğinde aynı problemler yaşanıyordu. Son zamanlarda birkaç büyük çiftçimizin ayçiçeği yağı üreten fabrika açması ya da kimyonla ilgili pazarı artırıcı çalışmalar bölgede bu alternatif ürünlerin gittikçe artmasına vesile oldu. Şanlıurfa'nın önümüzdeki günlerde bu bitkilerde Türkiye trendi yakalayacağına önemli bir göstergedir." Çiftçilerin maliyeti az, getirisi yüksek ürünlere yöneldiğini dile getiren Öztürkmen, "Tarımda belli bir yeri yakaladık. Üretimde aldığımız ürün çok değişmiyor, artık en üstlerdeyiz. Bununla beraber fiyatlar çok yükselmiyor. Demek bizim yapacağımız tek şey var masrafı kısmak. Bunun için de oldukça akıllıca önlemler alınıyor. Alternatif ürün arama da onun bir göstergesi. Ümit ediyorum ki önümüzdeki günlerde daha küçük alanlarda daha farklı ürünler üretilerek bölge ve ülke ekonomisine faydası olur." değerlendirmesini yaptı. Alternatif bitkilerle ilgili Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Güneydoğu Anadolu Projesi Tarımsal Araştırma Enstitüsü (GAPTAEM) ve Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından çalışmalar yapıldığını anlatan Öztürkmen, çiftçilerin çalışmalarla ilgili teknik personelden bilgi alabileceğini söyledi. Yer fıstığı üreticisi Abdullah Akkurt da alternatif ürün olarak 40 dönüme yer fıstığı ektiğini aktardı. Geçen yıl da yer fıstığı ektiğini ve memnun kaldığını dile getiren Akkurt, bu yıl da iyi bir ürün beklediklerini ifade etti.

Öğrenci Yurdu İnşaatında İnceleme Haber

Öğrenci Yurdu İnşaatında İnceleme

Harran Üniversitesi Osmanbey Kampüsünde inşaat çalışmalarında sona gelinen Karahantepe Yükseköğrenim Yurdu’ndaki çalışmaları denetleyen Vali Şıldak, kampüsün kısa sürede tamamlanacağını söyledi.  Vali Hasan Şıldak, hafta içi yoğun geçen mesaisini hafta sonu da sürdürüyor. Bakanlıklar nezdinde il genelinde yapımı devam eden inşaat çalışmalarını denetleyen Vali Hasan Şıldak, Harran Üniversitesi Osmanbey Kampüsündeki Karahantepe Yükseköğrenim Yurdu’na giderek buradaki çalışmaları inceledi. Teknik heyetten bilgi alan Vali Şıldak, temaslarının ardından yaptığı değerlendirmesinde kompleksin yakın bir süre içerisinde tamamlanarak öğrencilerin hizmetine sunulacağını söyledi.  Yükseköğrenim bazında 30 bini aşkın öğrenci kapasitesine sahip Şanlıurfa’daki barınma sorununu büyük ölçüde ortadan kaldıracak tesisteki tüm çalışmaları birebir takip ettiğini belirten Vali Şıldak, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere yurdun Şanlıurfa’ya kazandırılmasında emeği geçen Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ve Şanlıurfa Milletvekillerine teşekkür etti.  Eğitimin her alanındaki çalışmaların öncüsü olmaya devam edeceklerini de sözlerine ekleyen Vali Şıldak, “Karahantepe Yükseköğrenim Yurdumuzun da tamamlanması ile ilimizdeki öğrenci yurt kapasitemiz 6 binin üzerine çıkıyor. Hafta içi de yine İçişleri Bakanımız ve Gençlik ve Spor Bakanımızın da talimatları doğrultusunda yurdumuzdaki yapım çalışmalarını yerinde inceledik. Gerek inşaatın tamamlanması gerekse iç donanımının uygun şekilde yapılarak teslim edilmesi gibi tüm süreçleri yakından takip ediyoruz. İlimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.