Uygulamalarımız appstore googleplay

#Hasar

gazeteci63.com - Hasar haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Hasar haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Tarihi Urfa Kalesinde Restorasyon Haber

Tarihi Urfa Kalesinde Restorasyon

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerde hasar gören Urfa Kalesi'nin restorasyon çalışmalarına başlandı. İnşa tarihi tam olarak bilinmeyen, sur duvarlarının milattan sonra 9. yüzyılda Abbasiler döneminde yapıldığı tahmin edilen Urfa Kalesi'nin bazı bölümleri, 6 Şubat 2023'teki 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde hasar gördü. Kentin simgesi olan Balıklıgöl Yerleşkesi'nin güneyindeki Dambak Tepesi'nde yer alan kalenin zarar gören bölümlerinin onarılması için Kültür ve Turizm Bakanlığınca çalışma başlatıldı. İlk etapta projeleri hazırlanan, bazı bölümlerinde arkeolojik kazılar yapılan kalenin restorasyon ihale süreci geçen yıl eylül ayında tamamlandı. Yer tesliminin ardından kısa süre önce iskelelerin kurulduğu kalede restorasyonun 2026'nın ilk aylarında bitirilmesi planlanıyor. "Dış surlarda, burçlarda restorasyonu yapıyoruz" Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürü Aydın Aslan, kalede 5 yıldır arkeolojik kazıların devam ettiğini söyledi. Kalede deprem nedeniyle hasar gören yerlerin restorasyon çalışmalarına başladıklarını belirten Aslan, şunları kaydetti: "Deprem döneminde kalemizde kısmi bir hasar oluşmuştu. Buna müdahale edebilmek adına rölöve ve restorasyon projeleri tamamlandı. Bir de bazı noktalarda müdahale etmek için arkeolojik kazılar yapmamız gerekiyordu. Bu çalışmaların ardından 2024'ün son aylarında ihalesi ve yer teslimi yapıldı. Şu anda da iskele kurulumuyla kalede restorasyon çalışmalarına başlamış olduk. 2026'nın ilk aylarında projeyi tamamlayıp kaleyi ziyaretçilerimizle buluşturacağız." Urfa Kalesi'ndeki restorasyonun önemli bir çalışma olduğunu vurgulayan Aslan, "Deprem kaynaklı dış surlarda ve burçlarda restorasyonu yapıyoruz. Bir de arkeolojik kazıyla ortaya çıkan geçmiş döneme ait mimari yapıların tekrardan ayağa kaldırılması çalışmaları var. Urfa Kalesi'ndeki restorasyonu bu anlamda iki açıdan incelemek ve bilmek gerekiyor." dedi.

Hasan Paşa Camisi İbadete Açılıyor Haber

Hasan Paşa Camisi İbadete Açılıyor

İnanç turizmi merkezlerinin başında gelen Şanlıurfa'da depremlerde hasar gören ve restorasyonunda sona yaklaşılan 600 yıllık Hasan Padişah Camisi'nin Ramazan Bayramı'nda ibadete açılması hedefleniyor. Balıklıgöl yerleşkesinde bulunan cami, 15. yüzyılın ikinci yarısında Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan tarafından 14. yüzyılda yapılan Toktemur Mescidi'ne bitişik olarak inşa edildi. Avlunun kuzeyinde tek şerefeli minaresi bulunan cami, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde hasar aldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetindeki ve korumasındaki camide Kasım 2023'te restorasyona başlandı. Halk arasında Hasan Paşa Camisi olarak da bilinen cami, çalışmalar tamamlandıktan sonra yeniden ibadete açılacak. Restorasyon 1,5 yıldır devam ediyor Şanlıurfa Vakıflar Bölge Müdürü Mehmet Ali Palalı, AA muhabirine, caminin çok nitelikli bir yapı olduğunu söyledi. Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak deprem sonrası her eserde olduğu gibi bu eserde de öncelikle ecdadın bıraktığı aslına uygun mirasın peşinde olduklarını belirten Palalı, "Bundan dolayı Toktemur Mescidi ve Hasan Padişah Camisi ile ilgili restorasyon çalışmalarına yaklaşık 1,5 yıl önce başladık. Balıklıgöl'ü ziyaret eden her Şanlıurfalı'nın muhakkak önünden geçtiği bir eser. Bu eserin eski ihtişamına muhakkak kazandırılması gerekiyor." dedi. Palalı, "Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak herhangi bir bütçe, ödenek kısıntısı olmadan camimizi aslına uygun hale getirmeye çalışıyoruz. İnşallah bu camimizde büyük aksilik olmazsa bayram namazını kılmayı planlıyoruz." diye konuştu. Restorasyon aşamalarının bilim kurullarınca incelendiğine işaret eden Palalı, şunları kaydetti: "Restorasyon aşamasında 600 yıl önceki uygulamalar herhangi bir zarar görmeden bilim kurullarınca incelendi. Caminin havalandırması, nemin dışarı atılması ve güçlendirme olanakları tekrar incelenip çağdaş teknolojiyle bir araya getirilerek aslına uygun hale getirildi. Burada halkımızın herhangi bir endişesi olmasın, eski yapılan uygulamaya hiçbir zarar verilmeden hepsi aslına uygun olarak tamamlandı." Palalı, özellikle kubbede çok büyük çatlaklar olduğunu anımsatarak, "Bunlar sıvalar sökülünce ortaya çıktı. Döşemede de ağaçlardan ve sulardan dolayı çok büyük sıkıntılar vardı. Yapılan uygulamalarla inşallah Vakıflar Genel Müdürlüğümüz dünya durdukça bir daha bu esere el atmamacasına bu hizmeti, restorasyonu tamamlamayı planlıyor." değerlendirmesinde bulundu.

294 Camide Onarım Tamamlandı Haber

294 Camide Onarım Tamamlandı

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerden etkilenen Adıyaman'da az hasarlı olduğu tespit edilen 294 camideki tadilat işlemleri tamamlanarak ibadete açıldı. Depremlerde çok sayıda yapının hasar gördüğü Adıyaman'da 794 camiden 24'ü tamamen yıkıldı. Afetler nedeniyle 77 caminin ağır, 24 ibadethanenin orta ve 294 caminin ise hafif hasar gördüğü şehirde, 375 cami ise depremi hasarsız atlattı. Hafif hasar gören camiler onarımın ardından ibadete açılırken, 24 orta hasarlı camide güçlendirme çalışmaları devam ediyor. İl Müftüsü Mevlüt Haliloğlu, AA muhabirine, kent genelinde depremde hasar gören camilerin cemaatle buluşturulması için çalışmaların sürdüğünü söyledi. Bu kapsamda az hasar gören 294 caminin yeniden cemaatine kavuştuğunu anlatan Haliloğlu, "Kentimiz, depremden en çok etkilenen illerin başında gelmekte. İlimiz genelinde toplam 794 camimiz var. Bu camilerimizden 24'ü yıkıldı, 77 camimiz ağır, 24 camimiz ise orta hasar görmüştü. Geriye kalan 294 camimiz az hasar almıtı. Bunun dışındaki camilerimizde elhamdülillah bir hasar bulunmamaktadır. Biz bu geçen süre içerisinde az hasarlı camilerimizde çalışmalarımızı bitirdik, ibadete açtık." diye konuştu. Destek çağrısı Camilerle Kur'an kurslarının da yeniden açıldığını dile getiren Haliloğlu, "Depremden sonra bazı camilerimizin yanlarına, altlarında atıl olan yerlerine Kur'an kursları yaptık, faaliyete aldık. Adıyaman merkezdeki Kur'an kursu sayımız depremden önceki sayımızdan daha fazladır, öğrenci sayısının da artmasını bekliyoruz." dedi. Hayırseverleri cami ve Kur'an kurslarına destek olmaya çağıran Haliloğlu, şunları kaydetti: "Biliyorsunuz camilerimiz hayırseverlerin katkılarıyla, destekleriyle oluyor. Şahıslar, vakıflar, hayırseverler yapıyor. Bu vesileyle sizin aracılığınızla hayırseverleri Adıyaman'ımızdaki camilerin, Kur'an kurslarımızın yeniden yapılması hususunda desteklerini beklediğimizi ifade etmek istiyorum."

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.