Uygulamalarımız appstore googleplay

#Hasat

gazeteci63.com - Hasat haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Hasat haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Zeytin Ağacı Sayısı 15 Kat Arttı Haber

Zeytin Ağacı Sayısı 15 Kat Arttı

Şanlıurfa'da zeytin ağacı sayısı, Tarım ve Orman Bakanlığının destekleriyle 2005 yılından bu yana yaklaşık 15 kat artarak 3 milyona ulaştı. Tarımsal üretim noktasında Türkiye'nin önemli şehirlerinden biri olan Şanlıurfa, son yıllarda verilen sertifikalı fidan destekleriyle zeytin yetiştiriciliğinde de önemli bir ivme yakaladı. Kentte 15 bin hektar alandaki 3 milyon zeytin ağacından meyve verme dönemine ulaşan 2,3 milyonundan bu yıl hala hasadı devam eden zeytinden 16 bin ton rekolte bekleniyor. İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, AA muhabirine, Tarım ve Orman Bakanlığının hibe destekleriyle kentte zeytin üretiminin her yıl giderek arttığını belirtti. Şanlıurfa'da 2005 yılında 188 bin adet olan zeytin ağacı sayısının 3 milyona ulaştığını ifade eden Aksoy, "Şu anda Şanlıurfa'mızda 15 bin hektar alanda 16 bin ton zeytin üretilmektedir. Bu 16 bin ton zeytinin 12 bin tonu yağlık zeytin, 4 bin ton da sofralık zeytin olmak üzere üretime devam ediyoruz." dedi. "Zeytin bizim kadim bitkimiz" İl Tarım ve Orman Müdürü Aksoy, zeytin ve zeytinyağı sanayisiyle ilgili kentte büyük tesislerin açılmaya başlandığını dile getirerek, "Anadolu 12 bin çeşit bitkinin gen merkezi. Dolayısıyla zeytin bizim kadim bitkimiz, Şanlıurfa'da şu anda binlerce yıl yaşında olan zeytin ağacımız var ve bu tescil edilmiş bir ağaç. Zeytin, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, Akdeniz Havzası'nda kıyı şeridinin tamamında, Anadolu'nun soğuk olmayan, don olmayan bütün illerinde yetişiyor. Zeytin ticareti, zeytinyağıyla, zeytinin tüketimiyle ilgili bizim milletimizin de bir kültürü var. Biz bu kültürü de oluşturup bunun dünya piyasasına arzını sağlayacağız." dedi. Şanlıurfa'nın zeytin ve tahılda Türkiye'nin önemli üretim şehirlerinden biri olduğunu ifade eden Aksoy, kentte zeytini bir sanayi ürünü haline getirip dünya ve ülke piyasasına sunmayı amaçladıklarını söyledi. Aksoy, kentte üretilen zeytinyağının kalitesinin de yüksek olduğunu sözlerine ekledi. Zeytin üreticisi Serhat Akgün de yaklaşık 19 yıl önce devletten aldıkları fide desteğiyle 50 dönüm araziye zeytin diktiğini söyledi. Akgün, zeytinden 3 yıl sonra verim aldıklarını belirterek, "Devletimizden Allah razı olsun bize zeytin fidesinde destek verdi. Zeytinin işçiliği biraz yoğun. Damlama sulama ile suluyoruz. Veriminden memnunuz. Kuraklığa da dayanıklı bir ağaç." ifadelerini kullandı.

Alternatif Üründe Hasat Başladı Haber

Alternatif Üründe Hasat Başladı

Adıyaman'da tarımsal üretimi çeşitlendirmek ve tütüne alternatif ürünler sunmak amacıyla başlatılan çalışmalar kapsamında ekilen marulda hasat başladı. Sulama Birliği tarafından Şanlıurfa karayolunda 10 dönümlük alanda yetiştirilen yaprak marul, kıvırcık marul, göbek marulun ekimi yaklaşık 2 ay önce yapıldı. Hasat edilen marulların bir kısmı İstanbul, Diyarbakır ve Şanlıurfa gibi illere gönderilirken, kalan kısmı ise yerel marketlerdeki raflarda yerini aldı. Elde edilen yaklaşık 2 milyon liralık gelir ise bölgedeki çiftçilerin sulama maliyetlerini düşürmek için kullanılacak. Adıyaman DSI Müdürü Emin Ertürk, gazetecilere, kentte ilk kez sulama birliği olarak tütüne alternatif ürün olarak marul çeşitlerinin deneme ekimi yapıldığını ve hasat döneminin başladığını söyledi. Bu yıl 10 dönümlük alanda deneme yaptıklarını aktaran Ertürk, şöyle konuştu: "Şu anda hasat yapılıyor ve kamyonlar İstanbul'a gidiyor. Önümüzdeki yıldan itibaren çiftçilerimizin bu işe ağırlık vermesini bekliyoruz. Biz Sulama birliği olarak çiftçilerimizin hem yanındayız, hem teknik destek, hem maddi, manevi bütün desteklerle yanında olacağız. Böylelikle Adıyaman'ın daha iyi yerlere gelmesini istiyoruz. Adıyaman'ın kalkınması çiftçiden geçer. Çiftçi güçlü olsun ki Adıyaman güçlü olsun. Çünkü Adıyaman'ın gelirinin yüzde 80'inini tarım ürünleri oluşturuyor." Ekimlerin ilçe ve beldelere yayılması için çalıştıklarını aktaran, Ertürk, "2024 yılında Çamgazi, Kahta ve Besni ilçelerine bağlı Keysun Beldesi gibi bölgelerde de bu ürünlerin geniş çaplı ekiminin yapılması planlanıyor. Adıyaman'daki bu örnek çalışma, tarımsal çeşitliliğin artması ve sürdürülebilir üretim modellerinin yaygınlaşması açısından umut veriyor." diye konuştu.

Şanlıurfa’da Zeytin Hasadı Yapıldı Haber

Şanlıurfa’da Zeytin Hasadı Yapıldı

Şanlıurfa'da her daim üreticinin yanında olmaya özen gösteren Vali Hasan Şıldak, bu kez zeytin hasadına katıldı. İl genelinde 15 bin hektarlık alanda 3 milyona yakın zeytin ağacının bulunduğuna dikkat çeken Vali Şıldak, buluşmalarının süreceğini ifade etti. Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak Karaköprü ilçesine bağlı Akpınar Mahallesi'nde üretici ile birlikte zeytin hasadına katıldı. Vatandaşların da yoğun ilgi gösterdiği buluşmada Vali Şıldak, il genelinde artan ürün çeşitliliği ile birlikte tarımda çok önemli gelişmeler yaşandığını söyledi. Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aksoy, Orman Bölge Müdürü Mehmet Zeki Bayıcı, Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü İbrahim Halil Çetiner, Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyuoğlu, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Doğan Yetim ve AK Parti İl Başkanı Mehmet İlhami Günbegi'nin de eşlik ettiği üretici buluşmasında tarımsal üretimin Şanlıurfa'ya çok yakıştığını ifade eden Vali Şıldak, "Şanlıurfa topraklarının bereketi insanımızın yüzüne yansıyor. Bizler de üreten bir Şanlıurfa için her zaman desteklerimizi sürdüreceğiz" dedi. Şanlıurfa'da 3 Milyon Adet Zeytin Ağacı Bulunuyor Vali Şıldak, yaptığı değerlendirmede "Karaköprü ilçesine bağlı Akpınar Mahallesi'nde vatandaşlarımız ve üreticilerimiz ile birlikte zeytin hasadına katıldık. Zeytin bu toprakların en kadim bitkilerinden, en kadim ağaçlarından biri. Kökleri ile adeta tarihe kök salan zeytin, ağaç bakımından son yıllarda devletimizin katkılarıyla ve Tarım Bakanlığımızın teşvikleri ile 3 milyona yaklaşmış durumda. Bunun 2 buçuk milyonu direkt üretim sağlayan ağaçlar. Yine bununla birlikte 15 bin hektarlık alanda zeytin üretimi yapılıyor. Bugünlerde zeytin hasadının tam vakti ve bizler de tarlada üreticilerimizle bir araya gelerek bu berekete şahitlik yapıyoruz. Zeytin üretiminin giderek artmasına yönelik kurumlarımız son derece verimli çalışmalar gerçekleştiriyorlar. Bu anlamda tarımda Şanlıurfa'nın bir özelliğine de işaret etmek isterim; ürün çeşitliliği son derece geniş bir yelpazeye sahip. Son yıllarda farklı ürün çeşitleri de bu alana eklenince verimi destekleyen çok güzel bir hamle oluşuyor. Bizler de her daim üreticilerimizin yanında olarak gelişmeleri takip ediyor ve onlara her konuda destek olmaya devam ediyoruz. Tüm bu duygularla Halfeti, Bozova, Birecik ve Hilvan olmak üzere ilimizin diğer bölgelerinde de zeytin üretimi yapan bütün üreticilerimize bol, bereketli bir sezon diliyorum" diye konuştu.

Şanlıurfa’da Yer Fıstığı Hasadı Haber

Şanlıurfa’da Yer Fıstığı Hasadı

Vali Hasan Şıldak, yer fıstığı hasadına katıldı. Tarlada üretici ile bir araya gelen Vali Şıldak, Şanlıurfa’nın tarım alanında birçok ürün yelpazesinde ilk sıralarda yer aldığına dikkat çekerek, hayırlı sezon dileklerinde bulundu.  Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, üretici ile buluşmalarına devam ediyor. Yaz sezonu boyunca tüm ilçelerde üreticileri ziyaret ederek tarımsal ürünlerle ilgili bilgiler alan Vali Hasan Şıldak, bu kez Harran’a bağlı Tahılalan kırsal mahallesinde yer fıstığı hasat sezonuna katıldı.  Aynı zamanda mahalle muhtarı olan Abdullah Akkurt’u tarlada ziyaret eden Vali Şıldak, birçok tarımsal ürün rekoltesinde Şanlıurfa’nın öne çıktığını belirtti. Amaçlarının ürün çeşitliliğini artırmak ve bu yönde girişimde bulunan üreticileri teşvik etmek olduğunu sözlerine ekleyen Vali Şıldak, “Harran İlçesine bağlı Tahılalan Mahallesi'nde mahalle muhtarı Abdullah Akkurt’un tarlasında yer fıstığı ürünlerinin ilk örneklerinden birini görüyoruz. Daha bir yıl öncesine kadar Şanlıurfa'da 100-150 dekar bandında bir üretim yapılırken; bu yılki üretiminiz 10 bin dekarlık alanda yaklaşık 4000 tonluk bir rekolteye ulaşmış olacak. Burada tarım teşkilatımızın büyük bir çalışmasının emeği olduğunu belirtmek istiyorum. Alternatif ürün olarak ve tarımsal ürün planlaması kapsamında yapılan bu çalışma ile özellikle Harran ve Akçakale ilçelerimizde yoğun bir yer fıstığı üretimine başlamış olduk. Bugün de kaymakamımız, belediye başkanımız, bölgedeki muhtarlarımız, vatandaşlarımız ve çiftçilerimizle birlikte bahçede bir araya gelerek bereketli ürün hesabına iştirak ediyoruz. Harran Ovasında topraklarımız su ile buluşunca verim de artıyor. İnşallah aldığımız bilgiye göre dekar başı 500 kiloya varan bir verimlilikle bu ürünü piyasaya sürüp bundan sonra da pazarda artık Şanlıurfa'nın yer fıstığını da vatandaşlarımız ve tüketiciler görmüş olacak. Çalışma yapan bütün personelimize ve vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Hayırlı bol kazançlı bir hasat sezonu olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.  Üretici Abdullah Akkurt ise Vali Hasan Şıldak’ın kendilerini ziyaret etmesinden büyük memnuniyet duyduklarını belirterek “40 dönümlük bir alanda ekim yaptım. Bu ikinci yılım. Çok verimli bir hasat sezonu yaşıyoruz. Üreticiye olan katkılarından dolayı Valimiz Sayın Hasan Şıldak’a sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.  Vali Hasan Şıldak’a programında Harran Kaymakamı Harun Reşit Han ve Harran Belediye Başkanı Mahmut Özyavuz ile vatandaşlar eşlik etti.

Şanlıurfa'da Pirinç Hasatı Başladı Haber

Şanlıurfa'da Pirinç Hasatı Başladı

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde, rengi, aroması ve lezzetiyle dikkati çeken Karacadağ pirincinde hasat başladı. Mayıs ayında çoğunlukla taşlık arazilere ekilen pirinç, eylül ayında düz arazilerde biçerdöverle biçilirken, eğimli arazilerde ise işçiler tarafından orakla toplanıyor. Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillenen Karacadağ pirinci, bölge halkı tarafından büyük rağbet görüyor. Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, Karacadağ eteklerindeki Eskihan Mahallesi'nde düzenlenen hasat törenine katılarak, çiftçilerle birlikte orak kullanıp pirinç saplarını biçti. Karacadağ'ın mikroklima özelliğine sahip bir bölge olduğunu belirten Şıldak, "Yükseltisi volkanik dağ özelliği ve kıraç arazi yapısıyla aslında tarıma zor koşullarda elverişlilik sağlayan bir yapıda Karacadağ. Ancak burada insanımız bu güzel ürünü, çeltiği keşfetmiş. Yıllardır ekiyor ve az önce bir vatandaşımızın da söylediği gibi çok ekonomik olmasa bile lezzeti, tadı, sağlığa olan faydaları sebebiyle artık burası benimsenmiş. 3 bin 500 dekar alanda ve en çok da Eskihan Mahallemizde yaklaşık 2 bin dekar olduğunu öğrendik." dedi. "Bu yıl rekoltemiz 1400 ton civarında olacak" dedi. Rengi, aroması ve tadıyla ayrışan Karacadağ pirincinin hasat döneminin tüm çiftçilere hayırlı olmasını dileyen Şıldak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu yıl rekoltemiz 1400 ton civarında olacak. Tarım Bakanlığımızın destekleriyle arkadaşlarımız büyük bir gayret gösteriyorlar. Bütün tarım ürünlerinin geliştirilmesi konusunda olduğu gibi Karacadağ'daki bu istisnai ürün çeltik konusunda da çalışıyoruz. Şanlıurfa, biliyorsunuz bir tarım cennetidir, adeta tarımın başkenti diyebiliriz, GAP'ın başkenti ve sulama projeleri ile birlikte verimi artmış topraklara sahip. Pirincin de bu iklimde, bu coğrafyada, bu tadıyla lezzetiyle sağlığa olan faydalarıyla geliştirilmesi, ürün miktarının ve verimliliğin artırılması için projeler uygulayacağız. Nitekim 12 tona yakın bir tohum desteği sağlamış İl Tarım Müdürlüğümüz, ben arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. Aynı zamanda vatandaşlarımızın, çiftçilerimizin bir gölet talebi var. Bugün bunu da inceleyeceğiz, ilgili kurumlarımızı görevlendireceğiz. Burada bir çalışma başlatmak istiyoruz. Üretenin, çalışanın her zaman yanındayız. Devletimizin bütün kurumlarıyla kuruluşlarıyla destekleriyle, köylerimizde yenilikçi tarım uygulamalarını çok önemsiyoruz."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.