Uygulamalarımız appstore googleplay

#Ihracat

gazeteci63.com - Ihracat haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ihracat haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Pul Biber İhracatı Yüzde 14 Arttı Haber

Pul Biber İhracatı Yüzde 14 Arttı

AA muhabirinin, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri verilerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye'den geçen yıl 99 ülkeye 12 milyon 226 bin dolarlık pul biber ihracatı yapıldı. Geçen yıl ocak-eylül döneminde 8 milyon 621 bin dolar olan pul biber ihracatı, bu yılın aynı döneminde yüzde 14,65'lik artışla 9 milyon 884 bin dolara çıktı. Geride kalan 9 ayda Almanya, Hollanda, Suudi Arabistan, İngiltere, Irak, Fransa, Rusya, Birleşik Arap Emirliği, Libya, Kanada, Çin Halk Cumhuriyeti, Umman, Japonya, Bulgaristan, Gana, Mozambik, Küba ve Fas'ın da aralarında bulunduğu 92 ülkeye bu yılın üçüncü çeyreğinde 2 bin 727 ton pul biber gönderildi. Ülkeler bazında pul biber ihracatında ilk sırayı 1 milyon 611 bin dolarla Almanya aldı. Bu ülkeyi 1 milyon 297 bin dolarla ABD ve 1 milyon 208 bin dolarla İngiltere izledi. "Asla bu lezzetten vazgeçemeyecekler" Şanlıurfa Ticaret Borsası Meclis Başkanı İsa Kızıldemir, AA muhabirine, yıl içerisinde artışla devam eden pul biber ihracatının 2024 yılı başından bu yana artarak sürmesinin hem üreticiler hem de ihracatçılar açısından sevindirici olduğunu söyledi. Pul biberde yeni sezon ürünlerin piyasaya çıktığını aktaran Kızıldemir, "Türkiye'de üretilen tarımsal ürünlerin rekoltesinin yüksek olmasının ihracat rakamlarına da olumlu yansıdığını görüyoruz. Türkiye'nin acıyla özdeşleşen şehri Şanlıurfa'da yeni mahsul isotlarımız (pul biber) hazırlanarak satışa çıkarıldı. Yeni çıkan ürünlerle birlikte ihracat rakamlarının daha da yukarıya çıkarak yıl sonu ihracat rakamlarımızı da artışla kapatacağımızı düşünüyorum. Bizim pul biberimizin tadına bakanlar asla bu lezzetten vazgeçemeyeceklerdir. Artacak ihracat rakamlarımızla birlikte pul biberimizin daha fazla ülkenin mutfağında kullanılacaktır. Anadolu'dan çıkan bu lezzet, dünya mutfaklarında yer almaya devam edecektir." dedi. Kızıldemir, pul biberin zahmetli bir süreç sonrasında hazırlandığını hatırlatarak biber üreticilerinin düşük fiyatlardan olumsuz etkilenmemesi için çiftçilerin desteklenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

150 Milyon Dolarlık Fıstık İhracatı Haber

150 Milyon Dolarlık Fıstık İhracatı

Türkiye'den yılın 9 ayında 88 ülkeye 144 milyon 489 bin dolarlık fıstık ihracatı gerçekleştirildi. AA muhabirinin Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri verilerinden derlediği bilgilere göre, 2023 yılında 96 ülkeye 151 milyon 568 bin dolarlık fıstık ihraç edildi. Geçen yılın ocak-eylül döneminde fıstık ihracatından 87 milyon 854 bin dolarlık gelir elde edilirken, bu yılın aynı döneminde bu rakam yüzde 65'lik artışla 144 milyon 489 bin dolara yükseldi. Bu yıl, dünyanın 88 ülkesine fıstık satan Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı ülkelerin başında ise İtalya yer aldı. Ocak-eylül döneminde Türkiye, İtalya'ya 33 milyon 307 bin dolarlık fıstık satarken, onu 27 milyon 484 bin dolarla Almanya, 6 milyon 338 bin dolarla ABD izledi. "İhracat rakamlarının daha da yukarıya çıkmasını bekliyoruz" Şanlıurfa Ticaret Borsası Meclis Başkanı İsa Kızıldemir, AA muhabirine, ihracat rakamlarının yüksek olmasının sevindirici olduğunu belirtti. Türkiye'de en fazla fıstık ağacına sahip olan Şanlıurfa'nın geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da fıstık üretiminde birinciliği göğüslediğini ifade eden Kızıldemir, şöyle konuştu: "Fıstık ihracat rakamlarının yıl boyunca artarak devam etmiş olması oldukça sevindirici. Yılın 9 ayında neredeyse 2023 yılının tamamında yapılmış olan ihracat rakamına yaklaşmış durumdayız. Yılsonuna kadar bu ihracat rakamlarının daha da yukarıya çıkmasını ve geçen yılın rakamlarını aşmasını bekliyoruz. İhracatın yüksek olması, ülke ekonomimizin gelişimi ve ticari hacminin artışı açısından oldukça önemli. Bu ivmenin Şanlıurfa'ya yansımasıysa pek tabii çiftçi ve tüccarımızı olumlu yönden etkilemekte. Üreticilerimizin tüm tarımsal faaliyetlerinin desteklenmesiyle, üretimi artırarak ihracat rakamlarının daha da iyi noktalara ulaşmasını istiyoruz." Kızıldemir, fıstıkta bir yıl bol, bir yıl az mahsul elde edildiğini belirterek, bu yıl fıstık rekoltesinin yüksek olduğunu bildirdi. Kızıldemir, "Çiftçilerimiz tarafından toplanan yeni mahsul fıstıkların da ihracata yönlendirilmesi, önümüzdeki yılın ihracat rakamlarına olumlu katkı sağlayacak. Bu yıl yüksek rekolte nedeniyle fıstık fiyatlarında düşüş yaşandı. Çiftçilerin mağdur edilmemesi için Tarım ve Orman Bakanlığının ürün bazlı fiyat politikasına geçmesinin uygun olduğunu düşünüyorum." diye konuştu.

Milyon Dolar Kuru Domates İhracatı Haber

Milyon Dolar Kuru Domates İhracatı

Türkiye'nin kuru domates ihracatı yılın ilk 6 ayında, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 14 artarak 69 milyon 123 bin dolara yükseldi. Ege'nin verimli ovalarında yetişen ve güneşte kurutulan domatesler, işlemlerin ardından başta ABD ve Avrupa ülkeleri olmak üzere 100'e yakın ülkeye ihraç ediliyor. Daha çok makarna, pizza ve salatalarda tercih edilen kurutulmuş domateste ihracat artmaya devam ediyor. AA muhabirinin, Ege İhracatçı Birlikleri verilerinden derlediği bilgiye göre, Türkiye 2023 Ocak-Haziran döneminde 60 milyon 498 bin dolarlık kuru domates ihraç etti. Bu yılın aynı döneminde ise ihracat geçen seneye göre yüzde 14 artışla 69 milyon 123 bin dolara çıktı. Kuru domates ihracatı, yılın ilk yarısında önceki yılın aynı dönemine göre miktar bazında ise yüzde 29 artarak 19 bin 453 tondan 25 bin 231 tona yükseldi. Bu dönemde kuru domates ihracatında ilk sırada ABD yer alırken, bu ülkeyi İtalya ve Almanya takip etti. Gıda endüstrisinin talep ettiği bu üründe ihracat rakamının yıl sonuna kadar 100 milyon doları aşması hedefleniyor. Üretimi yaygınlaşıyor Torbalı Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Abdulvahap Olgun, AA muhabirine, kurutulmuş domates sektörünün ülke geneline yayılmaya başladığını ve Torbalı'nın da buna öncülük ettiğini söyledi. Üretimin artmasıyla birlikte ihracat rakamlarının da yükseldiğini ifade eden Olgun, "Torbalı kuru domates noktasında Türkiye'nin öncü bir ilçesi. Bu model tüm Türkiye'ye yayılmaya başladı. Şu anda bu mevsimde Elazığ'da, Manisa'da, Şanlıurfa'da, Bergama'da, Torbalı modeli uygulanıyor. Bu konuyla ilgili olarak da zaman zaman oda olarak biz yaptığımız çalışmaları kendilerine anlatıyoruz. Bu anlamda üretim yaygınlaştıkça ihracat rakamları da artıyor. Bu konuda da ihracat şampiyonu bir ilçeyiz." dedi. Kuru domates ihracatının yüzde 70'e yakınının ilçeden gerçekleştiğine işaret eden Olgun, geçmişte İtalyanların kuru domatese çok büyük talep gösterdiğini şu anda ise ABD'nin liderliği eline aldığını ve özellikle hamburgerde çokça kullanılmaya başlanmasının tüketimi artırdığını sözlerine ekledi.

6,8 Milyon Dolarlık Biber İhracatı Haber

6,8 Milyon Dolarlık Biber İhracatı

Türkiye'nin pul biber ihracatı, yılın ilk yarısında geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 26 artarak 6 milyon 878 bin dolara yükseldi. AA muhabirinin Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri verilerinden derlediği bilgilere göre, 2023'de Türkiye'den 99 ülkeye 12 milyon 226 bin dolarlık pul biber ihracatı yapıldı. Geçen yılın ocak-haziran döneminde 5 milyon 441 bin dolar olan pul biber ihracatı, bu yılın aynı döneminde yüzde 26'lık artışla 6 milyon 878 bin dolara çıktı. Bu yılın ilk yarısında Almanya, İngiltere, Hollanda, ABD, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Suudi Arabistan, Kanada, Katar, Rusya, Romanya, Yunanistan, Çin Halk Cumhuriyeti, Brezilya, İtalya, Küba ve İspanya'nın da aralarında bulunduğu 83 ülkeye 1876 ton pul biber gönderildi. Ülkeler bazında pul biber ihracatında ilk sırayı 1 milyon 210 bin dolarla Almanya aldı. Bu ülkeyi 964 bin dolarla ABD, 781 bin dolarla İngiltere, 771 bin dolarla Hollanda ve 542 bin dolarla Suudi Arabistan izledi. "Yeni pazarlarla ihracat rakamları daha yukarıya çıkacaktır" Şanlıurfa Ticaret Borsası Meclis Başkanı İsa Kızıldemir, AA muhabirine, pul biber ihracatının artarak devam etmesinin hem üreticiler hem de ihracatçılar açısından sevindirici olduğunu anlattı. Tarımsal üretiminin öneminin her geçen gün daha fazla ortaya çıktığını belirten Kızıldemir, bölge çiftçisinin zahmetli geçen üretim sürecinin ardından yetiştirdiği ürünlerle ülke ekonomisine katkı sunduğunu belirtti. Kızıldemir, Şanlıurfa ile "acı"nın özdeşleştiğini, pul biber ihracatındaki artışın üreticiler tarafından da memnuniyetle karşılandığını aktararak, birçok ihracatçı firmanın başta Şanlıurfa olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilen biberlerden hazırlanan pul biberi satın alarak ihraç ettiğini söyledi. Üretimde yaşanacak artışın ihracat rakamlarına da yansıyacağını ifade eden Kızıldemir, "Türkiye'den yapılan ihracat rakamlarının yüksek olması, ülke ekonomisine katkı açısından da büyük önem arz ediyor. Pul biber ihracatında rakamların artarak devam etmesi bu açıdan çok önemli. Bu yılın ilk yarısında 83 ülkeye pul biber ihracatını gerçekleştirdik, bu sene yeni çıkacak ürünlerimizle ve yeni pazarlarla bu ihracat rakamlarının daha yukarıya çıkacağına inanıyoruz." değerlendirmesini yaptı. Kızıldemir, diğer tarım ürünlerinde olduğu gibi biber eken çiftçilerin desteklenmesi halinde, biber ekim alanlarının artacağını ve bu durumun da ihracat rakamlarına olumlu yansıyacağına inandığını ifade etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.