Uygulamalarımız appstore googleplay

#Kaçak

gazeteci63.com - Kaçak haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kaçak haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Şanlıurfa'da Yaralı Kartala Bakım Haber

Şanlıurfa'da Yaralı Kartala Bakım

Kaçak avcılar tarafından kanatlarına ve tırnaklarına zarar verilen cambaz kartal, Şanlıurfa'da tedavi edildiği merkezde yaşamını sürdürüyor. Ana vatanı Orta ve Güney Afrika olan cambaz kartal, Türkiye'de nadir görülüyor. Türkiye'de daha önce İstanbul ve Sinop'ta görüntülenen bir tür olan kartal, 2 yıl önce Şırnak'ta kaçak avcıların elinden Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekiplerince kurtarıldı. Kaçak avcılar tarafından kanatlarına zarar verilen ve iki tırnağı çekilen kartal, Şanlıurfa'daki Gölpınar Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne getirilerek tedavi altına alındı. Burada tedavisi tamamlanan kartal, rehabilitasyon merkezinde yaşamını sürdürüyor. Gölpınar Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi Sorumlusu Uğur Özbay, AA muhabirine, 2 yıl önce cambaz kartalın Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekiplerince Şırnak'ta kaçak avcıların elinden kurtarıldığını söyledi. Özbay, kanatlarına zarar verildiği için uçma yeteneğini kısmen kaybeden kartalla ilgili şu bilgileri verdi: "Cambaz kartal, acımasızca kanatları çekilmiş, ayak tırnakları onlara (kaçak avcılara) zarar verilmesin diye kesilmiş, bakımı, beslenmesi yeterince yapılmamış, ölmek üzereyken rehabilitasyon merkezimize getirildi. Rehabilitasyon merkezinde ilk başta güçlendirme, ondan sonra gerekli bakım çalışmalarını yaptıktan sonra cambaz kartalımız her geçen gün güçlenmeye ve sağlığına kavuşmaya başladı. Biz tüylerinin tam olarak yerinde olmaması ve ayak tırnaklarının kesilmiş olmasından dolayı avlanma yeteneğini kaybettiği için cambaz kartalımızı rehabilitasyon merkezimizde misafir olarak tutuyoruz. Doğada yaşama kabiliyetine sahip değil." Özbay, kartala en iyi şekilde baktıklarını belirterek, "Doğadaki güzel uçuşlarından adeta bir cambazın hareketi gibi takla atması, manevralar yapmasından dolayı cambaz kartal ismini almıştır. Bunlar doğada yılanlar ve sürüngenlerle besleniyor. Biz misafirimize gözümüz gibi bakıyoruz, elimizden geleni yapıyoruz. Ömrünün sonuna kadar da burada misafir etmeyi düşünüyoruz." dedi.

Kaçak Elektriğe Dron Desteği Haber

Kaçak Elektriğe Dron Desteği

Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde, kaçak elektrik kullanımının önlenmesine yönelik çalışmalarda, 80 hanenin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek kapasiteye sahip kaçak trafo dronla tespit edildi. Dicle Elektrikten yapılan açıklamaya göre, şirketin, tarımsal sulama sezonunda kaçak elektrik kullanımını önlemek için çalışmaları sürüyor. Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesine bağlı kırsal Dedeköy Mahallesi'nde yürütülen çalışmalara dronla da destek verildi. Rutin kontrolleri sırasında elektrik hattının altındaki, tarlaların arasında bulunan tek katlı betonarme binanın tavanının delik olduğunu fark eden ekipler, dron desteğiyle yürütülen çalışma kapsamında yapının içerisinde trafo olduğunu ve trafonun yaklaşık 14 metre yukarıdan geçen elektrik hattına kanca atmak suretiyle bağlandığı ve trafonun 160 kilo wolt amper (KVA) gücünde olduğunu tespit etti. Sulamada kayıt dışı trafo kullanılan 82 dönümlük pamuk ekili tarlanın sahibi N.O. adına kayıtlı başka bir trafonun da bulunduğu da belirlendi. Yaklaşık 80 hanenin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek bu trafoya el konulabilmesi için Dicle Elektrik avukatları cumhuriyet savcılığına başvurdu. Dicle Elektrik, 2024 yılında sorumluluk bölgesinde 381 bin 940 KVA gücünde 2 bin 404 kayıt dışı trafo tespit etti. 152 bin 776 hanenin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek güçteki bu trafolardan 65'ine el kondu. Açıklamada görüşlerine yer verilen Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, kayıt dışı trafoların yarısından fazlasının Şanlıurfa'da bulunduğunu savundu. Mücadelelerinin kararlılıkla devam edeceğini aktaran Arvas, "1790'ı Şanlıurfa'da, 500'ü Mardin'de, 68'i Diyarbakır'da, 26'sı Batman'da, 19'u Şırnak'ta ve 1'i de Siirt'te tespit edilen trafolara el konulabilmesi için savcılık kararı gerekiyor. Enerji şebekesine ve ülke ekonomisine ciddi ölçüde zarar veren bu durumla mücadelemiz kararlılıkla devam edecek." ifadelerini kullandı. Şanlıurfa'da büyük çoğunluğu kuyudan sulama yapan çiftçiler tarafından kullanılan kaçak elektrikten kaynaklanan yıllık zararın 10 milyar TL'yi bulduğunu belirten Arvas, bu rakamın hem ekonomik açıdan büyük bir kayıp olduğunu hem de enerji kaynaklarının verimli kullanılmadığına dikkati çekti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.