Uygulamalarımız appstore googleplay

#Kadınlar

gazeteci63.com - Kadınlar haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kadınlar haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Kadınlar, Canpolat’a Teşekkür Etti Haber

Kadınlar, Canpolat’a Teşekkür Etti

Kadınlara değer veren Belediye Başkanı Mehmet Canpolat ile Haliliye’ye kazandırılan Milletevleri ve Hanımlar Konağı, meslek edindiren kurslarıyla yoğun ilgi görüyor. Dikiş nakış, el sanatları ve kuaför kurslarıyla öğrenen kadınlar, fitness salonu ile sağlıklı kalmak için spor yapıyor.  Belediye Başkanı Mehmet Canpolat’ın talimatları ile hayatın her alanında kadınların yanında olan Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, kadınlara yönelik pozitif ayrıcalıklarını sürdürüyor. Kadınların kültürel ve sosyal hayatlarına katkı sunulması amacıyla hizmete sunulan Milletevleri ve 2 adet Hanımlar Konağı, kursiyerlere hem öğrenecekleri hem de keyifli zaman geçirecekleri alan sunuyor. Haliliye Belediyesi bünyesindeki merkezler ile kendilerini geliştirme fırsatı bulan kadınlar, meslek edindirme ve hobi kurslarına yoğun ilgi gösteriyor. Dikiş nakış, el sanatları, ahşap boyama ve kuaför kurslarına ilgi alanlarına göre yönelen kadınlar, el becerilerini geliştirerek, ürünlerini esere dönüştürüyor. Usta öğreticiler tarafından teorik ve uygulamalı eğitim alan kursiyerler, ev ekonomilerine de katkı sunma imkanı buluyor. Fitness salonunun yer aldığı Hanımlar Konağı ve Ahmet Yesevi Milletevinde ise sağlıklı kalmanın ipuçlarını öğrenen kadınlar, spor hocasının verdiği program eşliğinde düzenli olarak spor yapıyor. Belediye bünyesindeki bu hizmetlerden ücretsiz olarak faydalanan kursiyerlere, çocuklarını bırakmaları için de büyük kolaylık sağlanıyor. Kurs esnasında çocuklarını kreşe bırakmanın rahatlığını yaşayan kursiyerlerin çocukları da, akranlarıyla hem eğleniyor hem de eğlenceli zaman geçiriyor. Aldıkları eğitimler ile meslek öğrendiklerini ve ürettiklerini ifade eden kadınlar ise sunulan imkanlardan ötürü Belediye Başkanı Mehmet Canpolat’a ve Haliliye Belediyesine teşekkür ediyor. Ahmet Yesevi Milletevinde dolu dolu zaman geçirdiklerini ifade eden dikiş nakış kursiyeri Gülçin Çoban, “Burada kursiyerim, geliyorum eğitim alıyoruz hocamızdan. Belediye Başkanımız Mehmet Canpolat’a çok teşekkür ediyoruz bize bu imkanları sunduğu için. Daha da böyle güzel yerlerin açılmasını istiyoruz. Arkadaşlarla sosyalleşiyoruz. Dikişlerimizi tamamlıyoruz, bilmediklerimizi öğreniyoruz” dedi.  Öte yandan, kurs sonunda yapılan sınavda başarılı olan kursiyer kadınlara Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika takdim ediliyor. 

Şanlıurfa’nın Kültürü Yaşatılıyor Haber

Şanlıurfa’nın Kültürü Yaşatılıyor

Haliliye Belediyesi’nin culha dokumacılığını yaşatmak ve tanıtmak amacıyla şehre kazandırdığı Culha Atölyesi, yeni ustalar yetiştirmeye devam ediyor. Kadınlara yeni iş kolu olan culha dokumacılığı ile el emeklerini esere dönüştüren kursiyerler, Başkan Mehmet Canpolat’a teşekkür ediyor.  Belediye Başkanı Mehmet Canpolat’ın kültür ve turizme yönelik yatırımları ile Şanlıurfa’nın geleneksel el sanatları yaşatılmaya devam ediyor. GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından Yerel Dokumaların Ekonomik Değere Dönüştürülmesi Programı kapsamında desteklenen “Dünden Bugüne Culha Dokumacılığı Projesi” ile Haliliye Belediyesi tarafından 2021 yılında Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alınan culhacılık mesleği, ayakta tutuluyor. Şanlıurfa’nın unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarını bünyesindeki Geleneksel El Sanatları Merkezinde (GESEM) yaşatan Haliliye Belediyesi, Culha Atölyesi ile yeni ustalar yetiştiriyor. Devteyşti Mahallesinde bulunan Culha Atölyesinde 10 adet dokuma tezgahı ile kursiyerler, dokuma ve nakış işlemleriyle el emeklerini esere dönüştürüyor. Kadınlara yeni iş kolu olan culha dokumacılığı kursiyerler tarafından yoğun ilgi görürken, culha kumaşının ise yapılan yatırımlar ile daha geniş kitlelere tanıtılması hedefleniyor. Culha Atölyesi ile kadınların hem kendilerini geliştirip, hem de yeni meslek öğrendiğini ifade eden Usta Öğretici Merve Karadaş, culhacılık mesleğinin yaşatılması için yeni öğrencilerin yetiştirildiğini kaydetti. Usta öğretici Karadaş, sunulan imkanlardan ötürü Belediye Başkanı Mehmet Canpolat’a teşekkür ederek, “Unutulmaya yüz tutmuş bir meslek. Urfa’da çoğu insanın bilmediği, çok eskilerden gelen bir meslek. Urfa’da sadece bir ustamız var, ondan öğrendik ve şimdi başkalarına öğretmeye çalışıyoruz. Haliliye Belediyesi burada 10 tezgahlık yeni bir atölye daha kurdu. Şimdi burada yeni kursiyerlere öğretmeye çalışıyoruz ki bu meslek unutulmasın, kadınlar daha fazla destek alsın, bu işi yürütsünler” diye konuştu. Kusiyer Emine Kılıç ise unutulmaya yüz tutmuş baba mesleğini yaşatmak için eğitim aldığını ve dokuma yaptığını dile getirerek, “Biz burada culha öğreniyoruz, dokuma yapıyoruz. Öğrenmek isteyen olursa onlara da öğretiyoruz. Bu bizim baba mesleğimiz, dedemden babama, babamdan da bizlere geçti. Biz elimizden geldiğince devam ettirmek istiyoruz” dedi. Öte yandan, Haliliye Belediyesi tarafından yapılan açıklamada ise Culha Atölyesine kayıtların devam ettiği ve bilgi almak isteyen vatandaşların 444 22 63 numaralı İletişim Merkezi aracılığıyla irtibat kurabileceği kaydedildi.

Şanlıurfa'nın Köylü Arıcı Kadınları Haber

Şanlıurfa'nın Köylü Arıcı Kadınları

Şanlıurfa'daki 15 haneli kırsal mahallede yaşayan kadınlar, aldıkları destek ve eğitimle arıcılığa katkı sağlıyor. Karaköprü ilçesine bağlı Aşağı Çiftlik Mahallesi'ndeki kadınların arıcılığa ilgisi dikkati çekiyor. Bölgede "arıcı köy" olarak da anılan mahalledeki kadınlar, babalarının mesleği olan arıcılığı, Şanlıurfa Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Harran Üniversitesi iş birliğinde profesyonel hale getirdi. Şanlıurfa Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından eğitim ve kovan desteği verilen arıcı kadınlar, kovan sayılarını 5 yılda 10'a katladı. Yaklaşık 10 bin arı kovanı bulunan mahallede ortalama her yıl 100 ton bal üretiliyor. Arıcılık yapan kadınlardan 24 yaşındaki Zeliha Deniz, AA muhabirine, arıcılığa yaklaşık 5 yıl önce devletten aldığı hibe desteğiyle başladığını söyledi. Arıcılığı daha önce babası ve kardeşlerinin yaptığını belirten Deniz, "Bizim arılar gezginci arılar. Arılarımıza 3-4 bölgeyi gezdiriyoruz. Şanlıurfa'nın farklı ilçeleri ile Bingöl'ün Karlıova ilçesine kovanları götürüyoruz." dedi. Bu işi yapmadan önce arılardan korktuğunu sonrasında ise korkusunu yendiğini anlatan Deniz, 50 kovanla başladığı aracılıkta 500 kovana ulaştığını dile getirdi. Arı alerjisine rağmen yapıyor 20 yaşındaki Meral Kaya da arılara alerjisinin olmasına rağmen geçim kaynağı olan baba mesleğini sürdürdüğünü dile getirdi. Mesleğini çok sevdiğini vurgulayan Kaya, "Arıcılık aşk gibi bir şey. Başladığında kopamıyorsun. Arı soktuğunda neredeyse tüm günüm hastanede geçiyor. Hastaneden çıktıktan sonra tekrar arıların içine geliyoruz. Bal sağımı ve arıların beslenmesiyle her türlü ilgileniyoruz. 25 kovanla işe başladık, şu an 500-550 arasında kovanımız var." diye konuştu. 23 yaşındaki Tuba Kaya ise Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik mezunu olduğunu ancak keyif alarak baba mesleği olan arıcılıkla ilgilendiğini kaydetti. Şanlıurfa Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy da kadın ve gençlere arıcılık mesleğinde faydalı olabilmek için yaptıkları çalışmanın semeresini zamanla aldıklarını söyledi. İlk etapta arıcılık eğitimi verdikleri kadınların üretime geçmesiyle hem kovan sayısının hem de bal miktarının arttığını aktaran Aksoy, kadınların yaptığı üretimle gerek aile gerekse kent ekonomisine önemli katkı sağladığını sözlerine ekledi.

Haliliyeli Kadınlara Yeni İş Kolu Haber

Haliliyeli Kadınlara Yeni İş Kolu

Haliliye Belediyesi tarafından Coğrafi İşaret Belgesi alınan culhacılık mesleğinin geliştirilmesi amacıyla kurulan Culha Atölyesi, kadınlara yeni iş kapısı oluyor. Bir yandan unutulmaya yüz tutmuş el sanatını yaşatan ve bir yandan da kendilerini geliştiren kadınlar, culha kumaşını el emekleriyle esere dönüştürüyor. Belediye Başkanı Mehmet Canpolat’ın talimatlarıyla Şanlıurfa’nın geleneksel el sanatları yaşatılmaya devam ediyor. Haliliye Belediyesi Geleneksel El Sanatları Merkezinde (GESEM), Şanlıurfa’nın unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarından olan ahşap oymacılığı, bakır işleme, tesbihçilik ve culhacılık ayakta tutuluyor. Usta-çırak ilişkisiyle mesleklerin kaybolmaması için yeni öğrenciler yetiştiren Haliliye Belediyesi, GAP İdaresi ile ortak yürüttüğü proje kapsamında Culha Atölyesi kurdu. Haliliye Belediyesi’nin girişimleriyle 2021 yılında Coğrafi İşaret Tescil Belgesi ve Marka Tescil Belgesi alınan culhacılık mesleği, 10 adet dokuma tezgahının yer aldığı Culha Atölyesinde ayakta tutuluyor. Yeni öğrencilerin yetiştirilmesi ve culhanın daha geniş kitlelere tanıtılması amacıyla kurulan atölye, kadınlara da yeni iş kapısı oluyor. Saf ipek, saf yün ve saf pamuğun dokuma tezgahında esere dönüştüğü atölyede kadınlar, culha kumaşını çeşitli el emekleriyle sergilenmek üzere hazırlıyor. Culha atölyesi ile hem kendilerini geliştiren hem de yeni meslek öğrenen kadınlar, sunulan imkanlar dolayısıyla Belediye Başkanı Mehmet Canpolat’a ve Haliliye Belediyesine teşekkür ediyor. Öte yandan; Haliliye Belediyesi tarafından yapılan açıklamada ise Culha Atölyesine kayıtların devam ettiği ve bilgi almak isteyen vatandaşların 444 22 63 numaralı İletişim Merkezi aracılığıyla irtibat kurabileceği kaydedildi.

Kadınlar Millet Evlerinden Memnun Haber

Kadınlar Millet Evlerinden Memnun

Haliliye Belediyesi bünyesindeki Ahmet Yesevi Milletevinde el sanatları, dikiş nakış ve kuaför kurslarıyla el becerilerini geliştiren kadınlar, emeklerini sanata dönüştürüyor. Kadınların yoğun ilgi gösterdiği Milletevleri, annelerin çocuklarını teslim ettiği kreş hizmetiyle de takdir topluyor. Belediye Başkanı Mehmet Canpolat’ın talimatları ile hayatın her alanında kadınların yanında olan Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Milletevlerinde sunduğu meslek edindirme ve hobi kursları ile kadınlara pozitif ayrıcalık sunuyor. Belediye bünyesindeki Ahmet Yesevi Milletevinde el sanatları, dikiş nakış ve kuaför kurslarına katılan kadınlar, usta öğreticiler tarafından teorik ve uygulamalı eğitim alıyor. Kadınların yoğun ilgi gösterdiği bu kurslara çocuklarıyla katılan anneler ise çocuklarını kreşe bırakmanın rahatlığını yaşıyor. Kreş hizmetinin de sunulduğu Milletevinde anneler kurslardan aldıkları eğitimlerle meslek öğrenirken, çocukları da akranlarıyla eğlenceli zaman geçirmenin keyfini yaşıyor. Kadınların hem meslek öğrendikleri hem de ev ekonomilerine katkı sağladıkları kurslarda el becerileri sanata dönüşüyor. Ürettikleri ürünler ile çeşitli tekstil ihtiyaçlarını karşıladıklarını ifade eden kursiyerler, geçirdikleri verimli zaman ile kendilerini geliştirdiklerini ifade etti. İlgilendikleri alanda uzmanlaşan kadınlar, kendilerine sağlanan bu imkanlar dolayısıyla Belediye Başkanı Mehmet Canpolat’a ve Haliliye Belediyesine teşekkürlerini iletti. Öte yandan, Milletevlerinde hizmete sunulan kursları başarıyla tamamlayan kadınlara ise kurs sonunda Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika takdim ediliyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.