Uygulamalarımız appstore googleplay

#Kahramanmaraş

gazeteci63.com - Kahramanmaraş haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kahramanmaraş haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Urfa'da Yerinde Dönüşüm Başladı Haber

Urfa'da Yerinde Dönüşüm Başladı

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde Yerinde Dönüşüm Projesi kapsamında depremde hasar gören binaların yerine yenilerinin yapımına başlandı. Kahramanmaraş merkezli depremlerde Ayvanat Mahallesi'nde ağır hasar gören ve yıkımı gerçekleştirilen 5 katlı iki binanın yerine yapılacak konutlar için temel atma töreni düzenlendi. Törende konuşan Siverek Kaymakamı Musa Aydemir, depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diledi. Doğal afetlere karşı tedbirli olunması gerektiğini belirten Aydemir, şöyle konuştu: "Aynı acıları yaşamamak adına bugünlerden yarınlara daha tedbirli olmak lazım. Kaymakamlık olarak devletimizin imkanları, hükümetimizin de desteğiyle öncelikle ağır hasarlı yapılarımızın birçoğunun yıkımını tamamladık. Sonraki programımız ise orta hasarlı yapılar, önümüzdeki haftadan itibaren orta hasarlı yapıların yıkımına başlayacağız. Tabii bu yıkımlar yapılırken bir yandan da deprem konutlarını yapıyoruz. Devletimizin ciddi imkanları var, bizi ziyarete gelen ilgililer programdan bahsettiler. Yerinde Dönüşüm Projesi'nin ilk temelini bugün atıyoruz. Yerinde Dönüşüm Projesi, devletimizin evleri hasar almış vatandaşlarımıza sunduğu hibe ve kredi desteğidir. Bu vesileyle temennimiz, süratle gerek yerinde dönüşüm gerekse de ilgili kurumlarla yaptığımız projelerin en kısa zamanda tamamlanmasıdır. Hayırlı olsun." dedi. Konuşmaların ardından binaların temeli atıldı. Programa Siverek Belediye Başkan Vekili Cumali Bayram ile kurum müdürleri ve hak sahipleri katıldı.

Afetzedeler Köy Evlerine Kavuştu Haber

Afetzedeler Köy Evlerine Kavuştu

Kahramanmaraş merkezli geçen yıl 6 Şubat 2023'te yaşanan depremlerden etkilenen Şanlıurfa'nın Haliliye ilçesinde yapılan köy evlerine yerleşen afetzedeler, artık güvenli ortamda barınıyor. Pazarcık ve Elbistan merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki bir yıl önceki 6 Şubat depremlerinden etkilenen Şanlıurfa'da afetzedeler için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yapılan konutlar kent genelinde yükselirken, kırsalda yaşayan vatandaşlar için de köy tipi konutlar inşa ediliyor. İlçeye bağlı kırsal Gürpınar Mahallesi'nde depreme dayanıklı yapılan 22 köy evi, hak sahiplerine teslim edildi. Gürpınar Mahallesi Muhtarı Hüseyin Karalı, AA muhabirine, 6 Şubat depremlerinin ardından köyde 22 evin yapıldığını belirterek, "Devlet büyüklerimizden Allah razı olsun. Evlerimiz gerçekten güzel. Daha önce yaptığımız evlerde 2-3 ton demir kullanırken bu evlerde 18-19 ton demir kullanıldı. O konuda çok sağlam. Deprem konusunda kendimizi güvende hissediyoruz." diye konuştu. Afetzedelerden Ramazan Karalı, depremde evinin yıkıldığını, daha sonra kendisine ev yapıldığını söyledi. Deprem konutunun dekorasyonunu hayalindeki ev gibi yaptığını vurgulayan Karalı, "Yaklaşık 2 ay önce evime yerleştim. Evler güzel, iç dekorasyonunu sonradan isteğime göre yaptım. Diğer eski evlerimize göre burası çok sağlam. Depreme dayanıklı olarak yapılmış. Yapımı güzel." dedi. Hanife Karalı da 2 ay önce evine bir oğluyla yerleştiğini, evden memnun olduklarını kaydetti. Orhan Gül ise depremde evinin yıkıldığını, 6 kişilik ailesiyle yeni evlerine yerleştiklerini ifade etti.

16 Kişinin Ölümünde Gerekçeli Karar Haber

16 Kişinin Ölümünde Gerekçeli Karar

Gerekçeli kararda, yıkılan Kaya Apartmanı'nın beton dayanımının önemli miktarda düşük olduğu belirtildi Şanlıurfa'da, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerde yıkılan ve 16 kişinin hayatını kaybettiği, 9 kişinin de yaralandığı Kaya Apartmanı'na ilişkin davada 16 yıl 3'er ay hapis cezasına çarptırılan yapı sahibi ve proje mühendisi hakkındaki gerekçeli karar hazırlandı. Şanlıurfa 6. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada yapı sahibi M.K. ve proje mühendisi H.Y. hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan verilen hapis cezasına ilişkin 36 sayfalık gerekçeli karar açıklandı. Kararda, tutuklu sanıklar ve depremde hayatını kaybedenlerin yakınları ile tanıkların soruşturma ve dava aşamasındaki ifadelerine yer verildi. Sanıkların üzerlerine atılı suçu işlediği belirtilen kararda, iki sanığın da atılı suçlamaları kabul etmediği ifade edildi. Bilirkişi raporunun da bulunduğu gerekçeli kararda, 1993 yılında yapı ruhsatı alınan apartmana 2007'de verilen izinle 3 daire daha ilave edilerek daire sayısının 15'e çıkarıldığının tespit edildiği aktarıldı. Apartmanın hem inşa edildiği tarihte hem de ekleme yapılan dönemde mevzuata uyulmadığı vurgulanan gerekçeli kararda şunlar kaydedildi: "Yapının, fen ve teknik düzenlemelere uygun şekilde imal edilmediği anlaşılmıştır. Betonarme projede öngörülen C20 sınıfını sağlamadığı, dolayısıyla meydana gelen ölümler ve yaralanmaların nedenlerinin 2007 yılında yapıya eklenen katlara bağlı olarak düzenlenen ruhsata ait statik projesinde kusur olduğu belirlenmiştir. Projede belirtilen beton sınıfının olay mahallindeki betonla uyuşmaması, beton dayanımının C20 olmaması ve beton karot dayanımının binanın statik tasarımından esas alınan beton dayanımından önemli miktarda düşük olduğu tespit edilmiştir. Binanın yapı sahibi M.K. ile proje mühendisi H.Y'nin yıkılan binada sorumluluklarının bulunduğu, gerek bina yaptırılırken gerekse de sonradan kat ilavesi yapılırken yapımından sorumlu olduğu halde binanın yapım tarihlerinde yürürlükte bulunan mevzuata uygun bir inşaat yaptırmadığı anlaşılmıştır. Kaya Apartmanı'nın mevzuata ve bilimsel gerçeklere aykırı olarak 1993'te inşa edildiği ve 2007 yılında binada mevzuata uygun olmayacak şekilde değişiklik yapıldığı, binanın imalatında ve denetiminde gerekli dikkat ve özenin gösterilmediği nedeniyle iki sanığın asli kusurlu olduğu anlaşılmıştır. Sanıkların görevlerini yerine getirmemeleri nedeniyle asli kusurlu olduğundan ayrı ayrı cezalandırılmaları yoluna gidilmiştir." Mahkeme heyeti, karar duruşmasında iki sanığın "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 16 yıl 3'er ay hapisle cezalandırılmasına hükmetmişti. Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerde yıkılan Kaya Apartmanı'nda 16 kişi hayatını kaybetmiş, 9 kişi de yaralanmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.