#Şanlıurfa

gazeteci63.com - Şanlıurfa haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Şanlıurfa haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

160 Bin Kişi Hizmet Aldı Haber

160 Bin Kişi Hizmet Aldı

Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat’ın direktifleriyle Sağlık Bakanlığına devredilen ve Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesine dönüştürülen bina, bölgenin sağlık ihtiyaçlarına yanıt oldu. Yaklaşık 1 yıldır hizmet veren hastaneden 160 bin kişi hizmet alırken, vatandaşlar Başkan Canpolat’a teşekkür etti. Haliliye Belediyesi’nin Sağlık Bakanlığına devretmesiyle Devteyşti bölgesine kazandırılan Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesinden 160 bin hasta hizmet aldı. Şanlıurfa Valiliği, Haliliye Belediyesi ve İl Sağlık Müdürlüğü arasında imzalanan protokolün ardından Devteyşti Mahallesi’ndeki 15 bin metrekarelik kapalı alana sahip bina,  Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi ile Çocuk Acil Poliklinik olarak hizmet vermesi için Sağlık Bakanlığına devredildi. Belediye Başkanı Mehmet Canpolat’ın girişimleriyle hastaneye dönüştürülmesine ilişkin projelendirme çalışmalarının ardından iç tefrişatı Haliliye Belediyesi tarafından tamamlanan Haliliye Semt Polikliniği; 50 ünit ve 5 yatak kapasiteli Diş Poliklinikleri, 2 adet Dahiliye Servisi, 2 adet 7/24 Çocuk Acil Polikliniği ve Çocuk Acil Servisiyle vatandaşların hizmetine sunuldu. Bölge halkının talebi olan hastane projesinin hizmet vermesiyle vatandaşların sağlık noktasında yaşadığı sorunlar minimum düzeye indirilirken, yaklaşık 1 yıl içerisinde 160 bin hastaya ağız ve diş sağlığı hizmeti verildi. Şanlıurfa’daki en büyük diş protez laboratuvarıyla vatandaşlara hizmet verildiğini ifade eden Haliliye Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Başhekimi Dt. Mustafa Ferhat Demir, “Hastanemiz 2023 Ağustos ayından bu yana hizmet vermektedir. Hastanemizde o tarihten bu yana yaklaşık 160 bin hastamız ağız ve diş sağlığı hizmeti almıştır. Yaklaşık 50 tane diş üniti, 44 tane diş hekimimiz çalışmaktadır. Hastanemizin içerisinde 1 adet ameliyathanemiz mevcuttur, 5 adet servis polikliniğimiz mevcut. Bölgedeki, Şanlıurfa’daki en büyük diş protez laboratuvarı şu anda 18 tane diş protez teknisyeniyle vatandaşlarımıza hizmet vermektedir” dedi. Son 1 ay içerisinde 25 bin hastaya hizmet veren Şanlıurfa’nın en büyük Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi olan poliklinik, tam teşekküllü hizmeti ile vatandaşlardan ise tam not aldı. Hastaneden hizmet alan vatandaşlar, Başkan Mehmet Canpolat’a teşekkür ederek, bölgenin sağlık sorununa merhem olduğunu ifade etti. Öte yandan; Şanlıurfa’nın en büyük Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi olan Devteyşti Polikliniği ile Şanlıurfa, Türkiye’de iki ve üzeri Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi olan 4. İl oldu. 

Şanlıurfa’nın Eğitimi Değerlendirildi Haber

Şanlıurfa’nın Eğitimi Değerlendirildi

Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak başkanlığında il eğitim değerlendirme toplantısı yapıldı. Toplantıda yeni eğitim yılı hazırlıkları ve LGS sınav sonuçları değerlendirildi.  Vali Hasan Şıldak başkanlığında her ay düzenli olarak gerçekleştirilen İl Eğitim Değerlendirme Toplantısının Temmuz ayı buluşması gerçekleştirildi. Vali Yardımcısı Ahmet Fatih Sungur ve Milli Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu ile İlçe Milli Eğitim Müdürlerinin katıldığı toplantıda il genelindeki eğitim yatırımları, 2023-2024 Yılı Başarıyı İzleme ve Geliştirme Projesi uygulamaları ile yeni eğitim öğretim yılı hazırlıkları ele alındı. LGS Sınav verilerinin de değerlendirildiği toplantıda Vali Hasan Şıldak, tüm ilçe milli eğitim müdürlüklerinin koordinasyonlu bir şekilde çalışmalarına devam etmesini ve özellikle yeni yıl hazırlıklarının gerek fiziki gerekse akademik anlamda tüm okullarda en iyi şekilde düzenlenmesini istedi. LGS sınavında Şanlıurfa’da 500 tam puan alan 5 öğrencinin yer aldığını ve eğitim skalasının diğer yıllara göre yükseliş gösterdiğini belirten Vali Şıldak, tüm eğitim camiasına teşekkür ederek “Şanlıurfa’da eğitim her zaman birinci gündemimiz olmaya devam edecek. BİGEP ile bir yılı geride bıraktık. Bu bir yıl içerisinde daha da deneyim kazandırarak projemizi daha da geliştirmeli ve çocuklarımıza daha  yararlı olmalıyız. Bu konuda İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzden, İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerimize ve merkez ile kırsal demeksizin tüm okullarımızdaki çocuklarımıza ulaşmalıyız. Şanlıurfalı çocuklarımızın daha iyi bir eğitim alabilmesi için başlattığımız bu seferberliğimizi kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz” dedi. Toplantı daha sonra her ilçenin eğitim sunumlarının yapılması ve değerlendirmeler ile sona erdi.

Kanala Girmek Tehlikeli Ve Yasaktır Haber

Kanala Girmek Tehlikeli Ve Yasaktır

Gap’ın başkenti olarak adlandırılan Şanlıurfa’nın kurak ve çatlayan topraklarının suyla buluşmasından bu yana her yıl çok sayıda vatandaş kanallarda boğularak yaşamını yitirmeye devam ediyor. Havaların sıcak olması, yaşanan trafik kazaları veya intihar girişimleri sebep her ne olursa olsun sulama kanalları can almaya devam ediyor. Şanlıurfa’da sulama kanallarında her yıl yaşanan çok sayıda boğulma vakasında tek suçlu vatandaşlar mı acaba. Sulama kanallarının açık sulama kanalı olması, köylüler tarafından kullanılan kanal kenarlarındaki yolların ve keskin virajların stabilize kaygan mucur olması bir etken değil mi acaba. Ana sulama kanaları çevresinde yaşanan bir trafik kazası sonrası aracı sulama kanalına düşmekten hangi tedbir koruyacak. Devasa sulama kanalları çevresine basit bir tel örgü çekilmesi yaşanan tehlikeleri ne derece bertaraf edecek. Ana sulama kanallarının birçok kesiminde bulunan tel örgülerin hali ise ortada. Birçok bölgede yerden en azından yarım metre beton blok yapılmaz iken, kayan bir aracın suya düşmesine hangi tedbir engel olabilecek. Kanal kenarlarındaki tel örgüler ise kopmuş veya sulama kanalının içine düşmüş durumda. Vatandaşların elbette kanal kenarlarında dikkat etmesi gerekir. Kaygan yol sorunu, kanala düşecek bir aracı tutacak beton blok veya sağlam tel örgüler yapılamaz mı. Veya bu tel örgülerin bakım ve onarımı rutin olarak yapılıyor mu.

Harran'da Kilise Yapısı Çıkarılıyor Haber

Harran'da Kilise Yapısı Çıkarılıyor

UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan dünyanın en eski yerleşim bölgelerinden Harran Ören Yeri'nde yapılan kazı çalışmalarında 5. yüzyıla ait kilise kalıntıları ortaya çıkarılıyor. Harran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Harran Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal, Kültür ve Turizm Bakanlığının finansmanı, Şanlıurfa Valiliği, Şanlıurfa Müze Müdürlüğü koordinasyonunda Türk Tarih Kurumu Başkanlığı, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Harran Üniversitesi ve Harran Kaymakamlığı desteğiyle ören yeri kazılarını yürüttüklerini söyledi. Harran kentinin kadim güzelliklerinin arkeolojik kazılarla gün yüzüne çıkarıldığını ifade eden Önal, bu dönemde alanda bulunan kilise yapısı üzerinde çalışmalarını yoğunlaştırdıklarını belirtti. Önal, kilisenin Harran Ulu Camisi'nin 200 metre kuzeyinde yer aldığını belirterek, şöyle devam etti: "Kilisenin bir bölümünü kazdık, oldukça büyük ebatlı bir kilise. Onun kuzey nefindeyiz (ana koridor) şu an ve nefin büyük bölümü ortaya çıktı. Bazilika planlı bir kilise burası ve bezemesi de var. Sütun başlıklarında akantüs denilen kenger yapraklı kabartmalı sütun başlıkları bulunuyor. Kazı çalışmalarımızda hem kuzey nefin büyük bölümü hem de kuzeyinde bir revaka rastladık ki revak sütunları ortaya çıktı. Sütun başlıkları düşmüş halde. Yani şu an Harran'da toprak altında yapılar sütunlarıyla kazılmayı bekliyor. Bu şekilde kazdıkça kilisenin tamamı, apsisiyle (kilisede dua edilen yer), diğer nefleriyle ortaya çıkarılacak." Dönemine göre oldukça büyük olan kiliseyi 5'inci yüzyıla tarihlendirdiklerini ifade eden Önal, şunları kaydetti: "Güneydoğu'nun en büyük katedral düzeyinde bir kilisesi, uzunluğu 70 metreden fazla ve kesme blok taşlardan yapılmış bir kilise. Kazılarda camdan yapılmış mozaik tesseraları (renkli mozaik taş) da buluyoruz ve bunlar daha çok duvarlarda ve kemerlerde kullanılmış. Bu kiliseyi Doğu Roma dönemine tarihledik, yani 5. yüzyıla. Dolayısıyla bu tarihte yapılmış bölgedeki kiliselerin tabanı mozaik. Bu kilisenin tabanında da mozaik bekliyoruz." Harran geçmiş dönemdeki depremlerden etkilenmiş Prof. Dr. Önal, kilisenin Moğol istilası sırasında yağmalanarak yıkıldığını ve aynı zamanda doğa olaylarından da etkilendiğini aktararak, "Kilisede yaptığımız çalışmalarda Moğollar tarafından burası yakılıp yıkılmış ama sonraları deprem olmuş. Şu an kilisenin kuzey nefinin duvarı tamamen blok halinde yan yatmış. Yan yattığı için orada deprem izini de açık seçik gördük." diye konuştu. Bölgedeki medresede de kazı çalışmalarının devam ettiğini anlatan Önal, restorasyon ve kazı çalışmalarının tamamlandığı Ulu Cami'nin ise ziyarete açıldığını sözlerine ekledi.

206 Kişiye 14 Milyon Lira Ceza Haber

206 Kişiye 14 Milyon Lira Ceza

Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, kentte anız yakan 206 kişiye 14 milyon lira ceza kesildiğini bildirdi. Şıldak, yazılı açıklamasında, anız yakmak suretiyle temel ekolojik sistemlerin dengesinin bozulmasına, bitki ve hayvan türünün yok olmasına ve doğal zenginliklerin tahribine yol açanlara Çevre Kanunu gereği ceza uygulandığını hatırlattı. Anız yakma yasağına uymayanlar hakkında jandarma ve emniyet ekiplerince tanzim edilen tutanaklara istinaden Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce idari para cezası uygulandığını belirtilen Şıldak, anız yangınlarının yoğun olduğu son 15 günde 206 kişiye 14 milyon lira ceza uygulandığını duyurdu. Denetimlerin artarak devam edeceğini duyuran Şıldak, şunları kaydetti: "Ülkemizin birçok bölgesinde olduğu gibi Şanlıurfa'da da hasadı yapılmış olan ekin tarlalarında anız yakılması büyük sorun oluşturuyor. Toprağın içinde bulunan canlıların ve organizmaların ölümüne, toprağın verimsizleşmesine sebep olan anız yakılması yapılan bütün uyarılara rağmen maalesef çiftçilerimizin başvurmaya devam ettikleri gereksiz bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor. Sadece anız yakılan tarlayla sınırlı kalmayıp komşu tarlalara sıçrayan hatta ekili alanlar ve bu alanlarda bulunan tarım araç ve gereçleri ile yerleşim yerlerinin yanmasına sebep olan, böylelikle çiftçilerimizin can ve mal güvenliğini tehdit eden anız yakılması olaylarına karşı Şanlıurfa'da etkili bir şekilde önlemler alınıyor."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.