Uygulamalarımız appstore googleplay

#Sıcaklık

gazeteci63.com - Sıcaklık haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Sıcaklık haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Yeni Haftada Hava Nasıl Olacak Haber

Yeni Haftada Hava Nasıl Olacak

Yurt genelinde hava sıcaklıkları yarın itibarıyla batı kesimlerden başlayarak artacak ve hafta ortasında mevsim normallerinin üzerine çıkacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahmin Uzmanı Fevzi Burak Tekin, AA muhabirine, haftanın hava tahminine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yapılan son tahminlere göre, yeni haftada soğuk ve yağışlı sistemin yurdun iç kesimlerine hareket edeceğini belirten Tekin, 3 gün boyunca iç ve doğu kesimlerde yağışlı havanın etkili olacağını söyledi. Yarın itibarıyla batı kesimlerden başlayarak hava sıcaklıklarının artacağını ifade eden Tekin, "Sıcakların önce mevsim normalleri civarına, hafta ortası itibarıyla da yer yer mevsim normallerinin üzerine çıkacağını tahmin ediyoruz." dedi. Yağışların, yarın ve salı günü Doğu Akdeniz, İç Anadolu'nun doğusu, Doğu Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da etkili olacağını aktaran Tekin, çarşamba Orta Karadeniz'in kıyı kesimleriyle Doğu Anadolu'nun doğusunda yağışlı havanın etkili olacağını dile getirdi. Tekin, yağışların, kıyı kesimlerde, Doğu Akdeniz'de ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sağanak, diğer yerlerdeyse karla karışık yağmur ve kar şeklinde görüleceğini belirterek, şu değerlendirmede bulundu: "Bugün akşam saatlerine kadar Kastamonu, Bartın, Karabük ve Sinop çevrelerinde yağışlar kuvvetli olacak. Rakımı 400 metre ve yukarı yerlerdeyse kuvvetli kar görülecek. Yarın Van'ın güneyi, Hakkari, Şırnak, Batman, Bitlis ve Siirt çevrelerinde görülecek yağışlar, karla karışık yağmur ve yer yer kar şeklinde olacak." Zirai don tehlikesi Türkiye genelinde etkili olan zirai don tehlikesinin gelecek 2 gün boyunca devam edeceğini kaydeden Tekin, Marmara'nın güneydoğusu, İç Ege, Göller Yöresi, İç Anadolu, Karadeniz'in iç kesimleri ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde görülecek zirai dona karşı vatandaşları uyardı. Hafta boyunca Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ve Doğu Anadolu'nun doğusunda yamacı dik kesimlerde çığ tehlikesi, yarın ise Doğu Anadolu'nun güneydoğusu, Güneydoğu Anadolu'nun doğusunda toz taşınımı görüleceğini aktaran Tekin, "Vatandaşlarımızın hava kalitesinde düşme, görüş mesafesinde azalma ve çamur şeklinde yağışa karşı dikkatli olmasını isteriz." dedi. Tekin, gelecek 3 gün boyunca Ankara, İstanbul ve İzmir'de yağış beklemediklerine, parçalı ve az bulutlu havanın hakim olacağına işaret ederek, "Başkentte hava sıcaklığı yarın 10, salı 15, çarşamba 17 derece olacak. Sıcaklıkların, İstanbul'da yarın 15, salı 17, çarşamba 19 derece ve İzmir'de yarın 19, salı 21, çarşamba 23 derece olacağını tahmin ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Ani Sıcaklık Değişimine Dikkat Haber

Ani Sıcaklık Değişimine Dikkat

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, "Gribal enfeksiyon döneminden çıkıyoruz ama bu sıcak soğuk dengesi üst solunum yolu enfeksiyonu kapmanıza sebep olabilir." dedi. Şener, AA muhabirine son haftalarda ülke genelinde hava sıcaklıklarının ani değişimler gösterdiğini ifade ederek, İzmir'de 30 dereceleri geçen sıcaklığın birkaç gün içinde 9 dereceye kadar düştüğüne dikkati çekti. Yaşanan ani sıcaklık değişimlerinin insan sağlığını olumsuz etkileyebildiğini kaydeden Şener, "Özellikle okul çağı çocukları için ciddi problem olabiliyor. Bu dengesiz ısı değişimlerinde ister istemez çocuklar ve yaşlılar kıyafet dengesini iyi ayarlayamayabiliyor. Kalın ve ince giyinme, güneşli yerde bulunma, güneşli havada dolaşma gibi gerekçelerle vücudun terleme ve soğuma periyodu değişiyor. Şu aşamada yavaş yavaş gribal enfeksiyon döneminden çıkıyoruz ama bu sıcak soğuk dengesi son gribal enfeksiyonunuzu, üst solunum yolu enfeksiyonunu kapmanıza sebep olabilir." diye konuştu. "Bu dönemde griple alerjiyi ayırt etmek zor olabiliyor" Prof. Dr. Alper Şener bu dönemdeki her öksürük, geniz akıntısı, burunda tıkanıklığın soğuk algınlığı ya da grip ile açıklamayacağını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tam bir ara geçiş dönemi. Çünkü polenler de çıkmaya başladı. Çiçek tozlaşmaları da başladı. Birlikte ortaya çıkan durumlarda gribal enfeksiyon mu yoksa alerji mi, ayırt etmek zor olabiliyor. Alerjiyle gribal enfeksiyonu birbirinden ayırt etmekte en önemli parametre ateş. Eğer ateş, kas ağrısı, eklem ağrısı varsa bu gribal bir üst solunum yolu enfeksiyonu demektir. Burun akıntısı ve tıkanıklığı, ateşin eşlik etmediği hapşırma nöbetleri, hapşırma nöbetleriyle birlikte gözlerde sulanma, kaşınma gibi bulgular varsa bu da alerjiye bağlı bulgular." Yaşlı hastalarda virüsün üst solunum yolunda kalmayıp alt solunum yoluna da inebildiğini söyleyen Şener, "Bu mevsim dönemlerinde daha sık alt solunum yollarına iniyor. 65 yaş üstü kişilerde grip sezonundan tam çıkmadığımızın altını çizmekte fayda var." dedi. Şener, ani sıcaklık değişimlerinde kıyafet seçiminin önemine değinerek, kat kat giyinmenin doğru olacağını, böylece sıcakladıkça bir katın çıkarılabileceğini ifade etti. Terin emilmesi için pamuklu kıyafetler tercih edilmesini öneren Şener, terlemeyle vücudun ısı dengesini bozabilecek sentetik kıyafetlerden uzak durulması gerektiğini sözlerine ekledi.

Yurt Genelinde Sıcaklık Artacak Haber

Yurt Genelinde Sıcaklık Artacak

Yurt genelinde sıcaklıklar, mevsim normallerinin 8 ila 12 derece üzerine çıkacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahmin Uzmanı Cengiz Çelik, AA muhabirine, haftalık hava durumuna ilişkin bilgi verdi. Yurt genelinde yağışsız ve sıcak havanın bu hafta da etkisini sürdüreceğini belirten Çelik, "Hatta sıcaklıklarda 3-4 derece daha artış bekliyoruz. Bu artışla yurt genelinde sıcaklıklar mevsim normallerinin 8 ila 12 derece üzerine çıkacak. Hafta boyunca bu sıcak hava dalgası ülkemizde etkili olacak." diye konuştu. Yarın Güneydoğu Anadolu Bölgesinin doğusunda, Diyarbakır, Batman ve Şırnak çevrelerinde gök gürültülü sağanak görüleceğini dile getiren Çelik, çarşamba ve perşembe günü ise Edirne ile Çanakkale çevrelerinde kısa süreli sağanak geçişlerinin etkili olacağını söyledi. Sıcaklıkların Akdeniz Bölgesinde 30, İç Anadolu Bölgesinde 25-26, Marmara Bölgesinde 25 dereceye kadar çıkacağını aktaran Çelik, "Bu sıcaklıklar mevsim normallerinin çok üzerinde sıcaklıklara tekabül ediyor." dedi. Doğuda kar kalınlığının yüksek olduğu yerlerde çığ riskinin bulunduğuna dikkati çeken Çelik, sıcaklıkların yükselmesiyle bu riskin daha da artabileceğini ifade etti. Üç büyükşehirde yağış beklenmiyor Ankara, İstanbul ve İzmir'deki hava durumuna ilişkin de bilgi veren Çelik, 3 büyükşehirde yağış beklentisinin söz konusu olmadığını söyledi. Hava Tahmin Uzmanı Çelik, başkentte ise sıcaklıkların 23-24 dereceye kadar çıkacağını bildirdi. İstanbul'da şu an kuzeyli rüzgarların etkili olduğunu belirten Çelik, "Salı gününden itibaren 4-5 derece sıcaklık artışı olacak. En yüksek sıcaklık 21-22 dereceye çıkacak." diye konuştu. İzmir'de de sıcaklıkların kademeli olarak artacağını dile getiren Çelik, sıcaklıkların 25-26 dereceye ulaşacağını kaydetti.

İki Hafta Bahar Havasında Geçecek Haber

İki Hafta Bahar Havasında Geçecek

Yurt genelinde sıcaklık artacak, ramazanın ilk iki haftası bahar havasında geçecek. Sıcaklık Ankara ve İstanbul'da 15, İzmir'de ise 19-20 dereceye çıkacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahmin Uzmanı Murat Acar, AA muhabirine, haftanın hava durumuna ilişkin değerlendirmede bulundu. Yapılan son değerlendirmelere göre, mart ayı itibarıyla batı kesimler başta olmak üzere yurt genelinde sıcaklığın artmaya başladığını ve mevsim normallerinin üzerine çıktığını belirten Acar, "15 Mart'a kadar iç kesimler ve batı kesimlerde sıcaklıkların mevsim normalleri civarında, yer yer üstünde olacağını tahmin ediyoruz." diye konuştu. Gelecek 3 gün kuzey kesimlerden gelen yağışlı havanın görüleceğini bildiren Acar, yarın tüm yurtta yağışlı havanın hakim olacağını söyledi. Yağışların, batı ve iç kesimlerde sağanak, doğu kesimlerde ise karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacağını dile getiren Acar, "Özellikle Kayseri, Sivas, Erzincan ve Gümüşhane çevrelerindeki kar yağışlarının biraz daha kuvvetli olma ihtimali var." diye konuştu. Acar, güneybatı kesimlerinde denizlerde rüzgarın kuvvetli ve fırtına şeklinde eseceğini aktardı. Çarşambadan sonra yurt genelinde yağış beklentisinin söz konusu olmadığını belirten Acar, ramazanın ilk iki haftasının bahar havasında geçeceğini dile getirdi. Üç büyükşehirde hava durumu Ankara ve İstanbul'da sıcaklığın 15 dereceye kadar çıkacağını vurgulayan Acar, iki ilde yağışın sağanak şekilde görüleceğini söyledi. Başkentte yarın yüksek kesimlerde karla karışık yağmur olabileceğini ifade eden Acar, bunun uyarı niteliğinde olmadığını dile getirdi. Hava tahmin uzmanı Acar, İzmir'de yarın özellikle iç kesimlerde kuvvetli sağanağın etkili olacağını, sıcaklığın ise çarşambadan sonra 19-20 dereceye çıkacağını kaydetti.

Yurt Genelinde Sıcaklıklar Düşecek Haber

Yurt Genelinde Sıcaklıklar Düşecek

Yurt genelinde mevsim normallerinde seyreden sıcaklıklar hafta sonu itibarıyla 10 ila 15 derece düşecek. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahmin Uzmanı Fevzi Burak Tekin, AA muhabirine, haftanın hava tahminine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yurt genelinde hava sıcaklıklarının mevsim normalleri civarında seyrettiğini belirten Tekin, sıcaklıkların cumartesi itibarıyla kuzey kesimlerinde, pazar günü de ülke genelinde 10 ila 15 derece düşeceğini bildirdi. Gelecek günlerde Türkiye'nin iki farklı yağış sisteminin etkisinde kalacağını aktaran Tekin, "Yarın ülkemizin kuzey, iç ve güney kesimlerinde yağış etkili olacak. Cuma günü ülkemizin iç ve güney kesimlerinde etkili olduktan sonra ilk yağış sistemi yurdu terk edecek." diye konuştu. Tekin, cumartesi günü ikinci yağış sisteminin etkili olacağını, iç, batı ve doğu kesimlerinde yağışların görüleceğini söyledi. Yeni gelen yağışlı sistemle kuvvetli sağanak, kuvvetli rüzgar ve denizlerde fırtınanın etkili olacağını aktaran Tekin, şunları kaydetti: "Yarın Marmara'da kuvvetli sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak uyarımız var. Bu uyarı yarın gece saatlerine kadar devam edecek. Kuzey Ege ve Ege kıyılarında da yağışlar kuvvetli olacak. İzmir, Aydın, Muğla, Manisa ve Kütahya çevrelerinde yağışların yer yer kuvvetli olması bekleniyor. Vatandaşlarımızın kuvvetli yağışın sebep olabileceği ani sel, su baskını, yıldırım, fırtınaya karşı tedbirli olmasını istiyoruz. Yarın Antalya'nın doğu kesimlerinde, Alanya, Manavgat çevrelerinde, Isparta ve Burdur'un doğusuyla güneyinde yağışlar kuvvetli olacak. Yarın ülkemizin kuzey, iç ve batı kesimlerinde, güney ve güneybatıda, öğle saatlerinden itibaren ise Marmara ve Batı Karadeniz'de rüzgar fırtına şeklinde esecek." 3 büyükşehirde hava durumu Ankara'da önümüzdeki 3 gün boyunca sağanak görüleceğini belirten Tekin, sağanağın cumartesi günü yer yer kuvvetli olacağını aktardı. Başkentte cumartesi günü akşam saatlerinden sonra sıcaklığın düşmesiyle karla karışık sağanak görüleceğine dikkati çeken Tekin, "Gece saatleri itibarıyla yağışların sona ermesini bekliyoruz. Pazar günü gece sıcaklığı 0 dereceye kadar düşecek. Cumartesi günü başkentin yüksek kesimlerinde kar yağışını görebiliriz." dedi. Tekin, Ankara'da 15-17 derece aralığında seyreden sıcaklıkların cumartesi itibarıyla oldukça düşeceğini söyledi. İstanbul'da da önümüzdeki 3 gün boyunca sağanağın etkili olacağını, kısa sürede yağış miktarının artabileceğini bildiren Tekin, sel ve su taşkınlarına karşı vatandaşları uyardı. Yağışla birlikte İstanbul'da fırtınanın da etkili olacağını anlatan Tekin, "Cuma günü İstanbul'da yağış duracak ama kuvvetli rüzgar devam edecek. Hava sıcaklıkları yarın ve cuma 18-19 derece civarında olacak. Yeni gelen sistemle İstanbul'da sıcaklıklar pazar günü 10 dereceye kadar düşecek. Böylece İstanbul'da sıcaklıklar 8-9 derece düşmüş olacak." ifadelerini kullandı. İzmir'de ise önümüzdeki 3 gün boyunca gök gürültülü sağanak görüleceğini belirten Tekin, yarın yağışların ve lodosun kuvvetli olacağını aktardı. Cuma günü yağışın şiddetinin azalacağını ancak rüzgarın devam edeceğini dile getiren Tekin, 18-19 derece olan sıcaklıkların pazar günü 11-12 dereceye düşeceğini söyledi.

En Yüksek Sıcaklık Ceylanpınar’da Haber

En Yüksek Sıcaklık Ceylanpınar’da

Türkiye'de geçen ay en düşük sıcaklık sıfırın altında 8,8 dereceyle Erzurum'da, en yüksek sıcaklık ise 37,8 dereceyle Şırnak'ın Cizre ve Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçelerinde tespit edildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerinden AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, ekimde ortalama sıcaklıklar Sivas'ın Zara, Ankara'nın Kızılcahamam, Erzurum'un İspir, Oltu, Tortum, Horasan, Erzincan'ın Tercan, Ağrı'nın Doğubeyazıt, Muş'un Malazgirt, Şanlıurfa'nın Birecik ilçeleri ile Ardahan, Kars çevrelerinde mevsim normallerinin altında gerçekleşti. Sıcaklıklar, İstanbul Kadıköy, Çanakkale Gökçeada, Edirne İpsala, Balıkesir Edremit, Ayvalık Burhaniye, İzmir Çeşme, Seferihisar, Aydın Kuşadası, Nazilli, Muğla Bodrum, Datça, Marmaris, Isparta Eğirdir, Antalya Fethiye, Alanya, Kaş, Senirkent, Köyceğiz, Elmalı, Manavgat, Kale (Demre) çevrelerinde ise mevsim normallerinin üzerinde ölçülürken, bölgenin diğer kesimlerinde mevsim normallerinde tespit edildi. Türkiye genelinde 1991-2020 yılları arasında 15,6 derece ölçülen ekim ortalama sıcaklığı, geçen ay 15,8 derece olarak kayda geçti. Geçen ay en düşük sıcaklık sıfırın altında 8,8 derece ile Erzurum, en yüksek sıcaklık ise 37,8 derece ile Cizre ve Ceylanpınar'da ölçüldü. Bölgelere göre sıcaklıklar Marmara Bölgesi'nde ortalama sıcaklıklar, Kadıköy, Gökçeada ve İpsala çevrelerinde mevsim normallerinin üzerinde, diğer kesimlerde mevsim normallerinde gerçekleşti. Ekim ayı ortalama sıcaklığı 16,7 derece olan bölgede, en düşük sıcaklık 1,4 dereceyle Lüleburgaz'da, en yüksek sıcaklık ise 35,8 dereceyle Sakarya'da gözlendi. Ege Bölgesi'nde ortalama sıcaklıklar, Edremit, Ayvalık, Burhaniye, Çeşme, Kuşadası, Aydın, Bodrum, Datça, Marmaris, Seferihisar, Nazilli çevrelerinde mevsim normallerinin üzerinde, diğer kesimlerde mevsim normallerinde ölçüldü. Bölgenin geçen ay ortalama sıcaklığı 18,3 olarak kayda geçti. Bölgede en düşük sıcaklık sıfırın altında 2,5 derece olarak Kütahya Simav, en yüksek sıcaklık ise 35,5 olarak Aydın'da tespit edildi. Akdeniz Bölgesi'nde sıcaklıklar, Isparta, Fethiye, Antalya, Alanya, Kaş, Senirkent, Eğirdir, Köyceğiz, Elmalı, Manavgat, Kale(Demre) çevrelerinde mevsim normallerinin üzerinde, bölgenin diğer kesimlerinde mevsim normallerinde tespit edildi. Geçen ay ortalama sıcaklığı 20 derece olarak ölçülen bölgede, en düşük sıcaklık sıfırın altında 5,8 dereceyle Göksun, en yüksek sıcaklık ise 37 dereceyle Kozan'da kaydedildi. İç Anadolu Bölgesi'nde de ortalama sıcaklıklar, Zara çevresinde mevsim normallerinin altında, diğer kesimlerde ise mevsim normallerinde tespit edildi. Bölgenin Ekim 2024 ortalama sıcaklığı, 12,5 derece olarak gerçekleşti. Bölgede en düşük sıcaklık sıfırın altında 8,7 dereceyle Kangal'da, en yüksek sıcaklık ise 31,4 dereceyle Polatlı'da yaşandı. Karadeniz Bölgesi'nde ise ortalama sıcaklıklar, Kızılcahamam, İspir, Oltu çevrelerinde mevsim normallerinin altında, diğer kesimlerde mevsim normallerinde gerçekleşti. Geçen ay ortalama sıcaklığı 14,2 derece olan bölgede, en düşük sıcaklık sıfırın altında 3,3 dereceyle Bayburt, en yüksek sıcaklık ise 33,9 dereceyle Düzce'de tespit edildi. Doğu Anadolu Bölgesi'nde ise ortalama sıcaklıklar, Ardahan, Kars, Tortum, Horasan, Tercan, Doğubeyazıt, Malazgirt çevrelerinde mevsim normallerinin altında, bölgenin diğer kesimlerinde mevsim normallerinde gerçekleşti. Bölgenin geçen ay ortalama sıcaklığı 11,3 derece olarak ölçüldü. En düşük sıcaklık sıfırın altında 8,8 dereceyle Erzurum, en yüksek sıcaklık ise 31,8 derece olarak Elazığ'da gözlendi. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde de ortalama sıcaklıklar, Birecik çevresinde mevsim normallerinin altında, diğer kesimlerde ise mevsim normallerinde tespit edildi. Geçen ay ortalama sıcaklığı 19,2 derece olarak belirlenen bölgede, en düşük sıcaklık 0,9 dereceyle Batman, en yüksek sıcaklık ise 37,8 dereceyle Şırnak Cizre ve Şanlıurfa Ceylanpınar'da gözlendi.

Tarlada İlginç Serinleme Yöntemi Haber

Tarlada İlginç Serinleme Yöntemi

Batman'ın Gercüş ilçesinde sıcaktan bunalan çiftçiler tarlada çalıştıktan sonra arazide açtıkları çukura branda sererek yaptıkları havuzda serinliyor. Ülkede mevsim normallerinin üzerine çıkan hava sıcaklığı hayatı olumsuz etkiliyor. Sıcaklığın etkili olduğu kentlerden Batman'da da termometreler zaman zaman 40 derecenin üzerini görürken hissedilen sıcaklık daha da artıyor. Bunaltıcı sıcaklarda tarlada çalışmak zorunda olan Gercüş ilçesinin Konak köyündeki çiftçiler de serinlemek için arazide havuz oluşturdu. Köyde tarımsal üretim yapan Mehmet Emin Gündüz, kendisi gibi sıcaktan bunalan çiftçi arkadaşlarıyla domates, biber, patlıcan yetiştirdiği arazisinde traktörle önce 1 metre derinliğinde çukur kazdı. Ardından çiftçi arkadaşlarının yardımıyla kazma ve kürekle bu çukuru yarım metre daha derinleştiren Gündüz, çukura branda serip içini suyla doldurdu. Gündüz ve çiftçi arkadaşları tarlada çalıştıktan sonra havuza girip hep serinlemeye çalışırken yorgunluk da atıyor. "Termometreler 42-43 derece ama sıcaklık 50 derece gibi" Mehmet Emin Gündüz, hava sıcaklığından çok etkilendikleri için havuz yapma fikri oluştuğunu söyledi. "Termometreler 42-43 derece ama sıcaklıklar 50 derece gibi. Yaptığımız havuzu kanal suyu ile dolduruyoruz. Suyu boşaltmak için de güneş enerjisiyle çalışan motor kullanıyoruz." diyen Gündüz, havuz sayesinde tarlada da zamanın güzel geçtiğini belirtti. Gündüz, havuzun maliyetinin fazla olmadığını, böylece artık tarlada çalıştıktan sonra serinleme imkanı bulduklarını ifade etti. Çiftçilerden Yusuf Gündüz tarlasında çalıştıktan sonra havuza yüzmeye geldiğini, güzel vakit geçirdiklerini, serinlediklerini belirtti. Abdurrahman Gündüz de arkadaşlarıyla havuzda keyifle yüzüklerini, serinleme fırsatı bulduklarını kaydetti.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.