Uygulamalarımız appstore googleplay

#Üretici

gazeteci63.com - Üretici haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Üretici haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Şanlıurfa’da Zeytin Hasadı Yapıldı Haber

Şanlıurfa’da Zeytin Hasadı Yapıldı

Şanlıurfa'da her daim üreticinin yanında olmaya özen gösteren Vali Hasan Şıldak, bu kez zeytin hasadına katıldı. İl genelinde 15 bin hektarlık alanda 3 milyona yakın zeytin ağacının bulunduğuna dikkat çeken Vali Şıldak, buluşmalarının süreceğini ifade etti. Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak Karaköprü ilçesine bağlı Akpınar Mahallesi'nde üretici ile birlikte zeytin hasadına katıldı. Vatandaşların da yoğun ilgi gösterdiği buluşmada Vali Şıldak, il genelinde artan ürün çeşitliliği ile birlikte tarımda çok önemli gelişmeler yaşandığını söyledi. Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aksoy, Orman Bölge Müdürü Mehmet Zeki Bayıcı, Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü İbrahim Halil Çetiner, Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyuoğlu, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Doğan Yetim ve AK Parti İl Başkanı Mehmet İlhami Günbegi'nin de eşlik ettiği üretici buluşmasında tarımsal üretimin Şanlıurfa'ya çok yakıştığını ifade eden Vali Şıldak, "Şanlıurfa topraklarının bereketi insanımızın yüzüne yansıyor. Bizler de üreten bir Şanlıurfa için her zaman desteklerimizi sürdüreceğiz" dedi. Şanlıurfa'da 3 Milyon Adet Zeytin Ağacı Bulunuyor Vali Şıldak, yaptığı değerlendirmede "Karaköprü ilçesine bağlı Akpınar Mahallesi'nde vatandaşlarımız ve üreticilerimiz ile birlikte zeytin hasadına katıldık. Zeytin bu toprakların en kadim bitkilerinden, en kadim ağaçlarından biri. Kökleri ile adeta tarihe kök salan zeytin, ağaç bakımından son yıllarda devletimizin katkılarıyla ve Tarım Bakanlığımızın teşvikleri ile 3 milyona yaklaşmış durumda. Bunun 2 buçuk milyonu direkt üretim sağlayan ağaçlar. Yine bununla birlikte 15 bin hektarlık alanda zeytin üretimi yapılıyor. Bugünlerde zeytin hasadının tam vakti ve bizler de tarlada üreticilerimizle bir araya gelerek bu berekete şahitlik yapıyoruz. Zeytin üretiminin giderek artmasına yönelik kurumlarımız son derece verimli çalışmalar gerçekleştiriyorlar. Bu anlamda tarımda Şanlıurfa'nın bir özelliğine de işaret etmek isterim; ürün çeşitliliği son derece geniş bir yelpazeye sahip. Son yıllarda farklı ürün çeşitleri de bu alana eklenince verimi destekleyen çok güzel bir hamle oluşuyor. Bizler de her daim üreticilerimizin yanında olarak gelişmeleri takip ediyor ve onlara her konuda destek olmaya devam ediyoruz. Tüm bu duygularla Halfeti, Bozova, Birecik ve Hilvan olmak üzere ilimizin diğer bölgelerinde de zeytin üretimi yapan bütün üreticilerimize bol, bereketli bir sezon diliyorum" diye konuştu.

Sahte Zeytinyağına Dikkat Edin Haber

Sahte Zeytinyağına Dikkat Edin

Kilis Zeytin Araştırma ve Geliştirme Derneği (KİZADER) Başkanı Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu, piyasada çeşitli yağlarla karıştırılarak renklendirici ve aromalarla üretilen sahte zeytinyağlarının bulunduğunu belirterek tüketicileri uyardı. Şekeroğlu, AA muhabirine, Türkiye'nin önemli zeytin üretim merkezlerinden olan Kilis'te soğuk sıkım erken hasadının 15 Ekim'de başladığını hatırlatarak bu sıralar son günlerin yaşandığını aktardı. Erken hasat soğuk zeytinyağında verimin düşük, kalitenin ise yüksek olduğunu anlatan Şekeroğlu, "Özellikle Kilis yağlık zeytinlerinde yaptığımız bilimsel çalışmaların sonucunda Omega-7 ve Omega-9 yağ asitlerinin, beyin hücrelerinin yapı taşı olan nevronik asitlerin erken hasat zeytinyağında daha yoğun olduğu tespit edilmiştir." dedi. Şekeroğlu, ileriki günlerde de normal yağlık hasada başlanacağını belirterek sahte yağ konusunda tüketicileri uyardı. Son dönemde tağşiş zeytinyağının gündeme gelmesiyle ilgili Şekeroğlu, şöyle konuştu: "Tağşiş olayları, çok ciddi sorunlara yol açıyor. Başta Tarım Bakanlığı olmak üzere farklı birimlerce denetimler de yapılıyor. Yapılan araştırmalarda sahte yağların içerisinde çeşitli tohum yağlarının bulunduğu görüldü. Bu da tüketici açısından ciddi sıkıntılar oluşturuyor. Tüketicilerin bu konuda dikkatli olması gerekiyor. Zeytinyağına bu yağların katılışı aslında analizlerle belirlenmekle birlikte tüketici sahte zeytinyağını pek ayırt edemiyor. Uzun yıllardır zeytinyağıyla uğraşan birçok üreticimiz bile bu tağşiş yağları maalesef ayırt etmekte zorlanıyor." Gerçek zeytinyağının rengi, kokusu ve aromasıyla diğerlerinden ayrıldığını ifade eden Şekeroğlu, şunları kaydetti: "Gerçek bir zeytinyağı yeni biçilmiş çim kokusunu veya bir elma kokusunu ya da bir çilek kokusunu andırır. Zeytinyağını yudumladığınızda boğazınızda hafif bir acılık bırakıyor ve o acılık belli bir süre sonra geçiyor. Eğer bu acılık boğazınızda sürekli olarak kalıyorsa o acımış ve bozulmuş zeytinyağı demek. Yani yeni hasat soğuk sıkım zeytinyağı yeşil renkte, meyvemsi aromada ve içtiğinizde boğazda bir yakıcılık bırakır. Bu tatlı bir yakıcılık ve boğazımızda kısa bir süre sonra geçer ve boğazınızın rahatladığını hissediyorsunuz." Şekeroğlu, coğrafi işaretli Kilis zeytinyağına AB tescili almak istediklerini, bu konuda Kilis Organik Zeytin Üreticileri Birliği tarafından çalışmaların yürütüldüğünü sözlerine ekledi. Zeytinyağı fabrikası işletmecisi Süleyman Mercimek de yaklaşık 4 kuşaktan bu yana zeytinyağı üretimi yaptıklarını anlattı. Mercimek, çiftçilerin hasat ettiği zeytini bekletmeden fabrikaya getirdiğini ve modern makinalarla sıkımı yapılarak sofralara ulaştırdıklarını sözlerine ekledi.

Üreticiye Destek İçin Biber Alıyorlar Haber

Üreticiye Destek İçin Biber Alıyorlar

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile İslahiye Belediyesi tarafından, bölge çiftçisini desteklemek ve tarımsal üretimi teşvik etmek amacıyla biber alımına başlandı. İslahiye Belediye Başkanı Kemal Vural, yaptığı açıklamada, uzun süredir üzerinde çalıştıkları biber alımıyla ilgili sonuca ulaştıklarını Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in desteğiyle bu girişimin gerçekleştirildiğini söyledi. Üreticileri düşük fiyata karşın koruduklarını aktaran Vural, tarım komisyonunun aldığı karar gereği çiftçilerden çöplü biberi kilosu 100 lira, çöpsüz biberi ise kilosu 135 liradan almaya başladıklarını belirtti. Vural, 2025 yılı için yapılan planlama ile üzüm ve biber üretiminde lisanslı depoculuk sistemine geçileceğini bunun için Gaziantep Ticaret Borsası, İslahiye Ticaret Odası ve İslahiye Belediyesi olarak çalışmalara başlandıklarını ifade etti. Söz konusu çalışma kapsamında 2 bin ton kapasiteli biber ve 500 ton kapasiteli üzüm deposu yapılacağını aktaran Vural, sorunun bu şekilde çözüme kavuşağını belirtti. Vural, biber alımı konusunda kendilerine destek olan Fatma Şahin'e teşekkür ederek, şunları kaydetti: "Lisanslı depo sistemi sayesinde üreticilerimiz depoya stoka bırakacakları ürün karşılığında verilecek elektronik kart sayesinde 9 taksitle bankadan faizsiz kredi kullanma imkanına kavuşacaklar. Çiftçilerimizin her daim yanındayız ve desteklerimizin kararlılıkla süreceğini vurguluyoruz." İlçeye bağlı Yelliburun Mahallesinden ürününü teslim eden çiftçi Arif Korkmaz da, belediye başkanlarına teşekkür ederek, piyasa fiyatlarının dengelendiğini ifade etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.