Uygulamalarımız appstore googleplay

#Üretim

gazeteci63.com - Üretim haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Üretim haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Türkiye Dünyada Zirveye Yerleşti Haber

Türkiye Dünyada Zirveye Yerleşti

Zeytin üretiminde dünyada önemli bir konumu bulunan Türkiye, 2024/2025 döneminde sofralık zeytin üretiminde Mısır'ı geçerek 700 bin tonla ilk sıraya yükseldi. AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Uluslararası Zeytin Konseyi (IOC) verilerinden yaptığı derlemeye göre, yurt içinde zeytin ağacı sayısının yanı sıra sofralık zeytin ve zeytinyağı üretimi arttı. Zeytin yetiştiriciliğindeki çalışmalarla 2001'de 99 milyon olan ağaç sayısı geçen yıl itibarıyla 205 milyona ulaştı. Ağaç varlığında iki kattan fazla yaşanan artış üretime de yansıdı. Zeytin üretimi 2001-2024 döneminde 6 kattan fazla artarak 600 bin tondan 3 milyon 750 bin tona yükseldi. Üretim, geçen yıl bir önceki yıla göre de yüzde 150 artarak, Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı. Zeytinyağı üretimi de 2024/2025 döneminde 475 bin tona yükseldi. Sofralık zeytin üretimi 700 bin tona çıkarken, bu alanda Türkiye, Mısır'ı geçerek dünyada zirveye yerleşti. Türkiye'yi Mısır 600 bin tonla, İspanya 468 bin tonla takip etti. "Ağaç sayısı bakımından İspanya'nın ardından ikinci sıradayız" Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Mustafa Tan, zeytincilik sektöründe 2007'de konan zeytinyağı ve sofralık zeytinde dünya ikinciliği ve zeytin ağacı sayısını ikiye katlama hedeflerinin 2022/2023 ve 2024/2025'te iki kez gerçekleştirildiğini söyledi. Türkiye'nin "zeytin ağacının anavatanı" olduğunu vurgulayan Tan, "Zeytin, Anadolu'dan yayıldı ve zaman içinde İspanya zeytincilikte zirveye oturdu. Son 15-20 yıla bakınca, liderlik sıralaması İspanya, İtalya, Yunanistan, Tunus, Türkiye şeklindeydi. Zaman zaman Türkiye ile Tunus yer değiştirebiliyordu." dedi. Tan, sofralık zeytin üretiminde Türkiye'nin Mısır'ı geride bırakarak lider konumuna geldiğini belirterek, "2024/2025'te de Türkiye, başarının tesadüfi olmadığını gösterdi. Zeytinyağı üretiminde 475 bin tonla dünya ikincisi, sofralık zeytinde 700 bin tonla dünya birincisi olduk. Hedeflerimizi koyarken Türkiye'de 100 milyon zeytin ağacı vardı. Hükümet, yeni dikimleri teşvik amaçlı fidan yardımı yaptı ve bu sayıyı ikiye katladık. Zeytin ağacı sayısı her yıl artıyor ve hedefimiz 250 milyona doğru gitmek. Ağaç sayısı bakımından da İspanya'nın ardından ikinci sıradayız." diye konuştu. Ülkenin son yıllarda zeytincilik alanında yaşadığı gelişmelerin göz ardı edilemeyeceğinin altını çizen Tan, şunları kaydetti: "Üretimde iyi noktalara geldik. Sektörde bazı dönemlerde fiyat konusunda regülasyona ihtiyaç duyuluyor. Desteklerin yanında Avrupa Birliği (AB) Zeytinyağı Mevzuatı'ndaki gibi üçlü fiyat, depolama yardımı, üretim yardımı gibi benzeri regülasyonlar konusunda da yeni düzenlemelere ihtiyaç var. Böylece sektörün gelişmesi daha da hızlanacaktır. Ayrıca özellikle yerli çeşitlerimizin korunması ve geliştirilmesi alanı da AR-GE çalışmalarımızda çok iyi ilerliyor. Ülkenin fidan çeşitleri konusunda hiçbir ülkenin yabancı çeşitlerine ihtiyacı yok, Bu ithal menşeli fidanlar 'zeytin ağacının anavatanı Anadolu' imajına büyük zarar verebilir."

Alabalık Yumurtası Üretilecek Haber

Alabalık Yumurtası Üretilecek

Şanlıurfa'da, Karacadağ Kalkınma Ajansı 2024 Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında protokolü imzalanan "Bozova Su Ürünleri Üretim Merkezi Projesi" ile 50 milyon alabalık yumurtası ve 1 milyon mersin balığı yavrusu üretiminin yapılması hedefleniyor. Valilikten yapılan açıklamaya göre, Valilik fuaye alanında düzenlenen imza törenine Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak ve Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Yunus Çolak ile İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Salih Söğüt katıldı. Açıklamada, projenin yüzde 50'sinin Karacadağ Kalkınma Ajansı finansmanı ile toplam 22 milyon lira tutarında olduğu belirtildi. Açıklamada görüşlerine yer verilen Vali Şıldak, geniş bir coğrafyaya sahip Şanlıurfa'da su ürünleri bakımından da verimli bölgelerin yer aldığını ifade etti. Projenin önemine işaret eden Şıldak, şunları kaydetti: "Bozova Su Ürünleri Üretim İstasyonumuzda sazan ve şabut balığı üretimi yapılmaktaydı. Bakanlığımızın Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi kapsamında, 2024 yılında üretilen 25 milyon balık yavrusu Diyarbakır, Batman, Mardin, Adıyaman, Şırnak, Gaziantep, Siirt, Malatya ve Elazığ illerine ücretsiz olarak dağıtıldı. Şu anda, Karacadağ Kalkınma Ajansı ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz arasında imzalanan protokol ile Bozova Su Ürünleri Üretim Merkezi Projemizin süresi 18 ay ve bütçesi 22 milyon Türk lirası olarak belirlenmiştir. Proje ile sazan ve şabut balığı türlerinin yanında, alabalık yumurtası ile mersin balığı yavrusu üretimi hedeflenmektedir. Su ürünleri alanında yapmış olduğumuz projemizin ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum."

Fıstık Üretiminde En Yüksek Rakam Haber

Fıstık Üretiminde En Yüksek Rakam

Türkiye Fıstık Üreticileri Merkez Birlik Başkanı Faruk Akbaş: Fıstık üretiminde 383 bin tonu yakaladık. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin önemli tarım ürünlerinden fıstıkta geçen sezon en yüksek üretim miktarına ulaşılarak 383 bin ton ürün elde edildi. Çiftçisine sağladığı yüksek ekonomik getirisinden dolayı üreticiler tarafından rağbet gören fıstık, başta Şanlıurfa ve Gaziantep olmak üzere Türkiye'nin 22 kentinde üretiliyor. Çerez olarak tüketilen, tatlılardan yemeklere kadar hemen hemen her alanda Türk mutfağının değişmez lezzetleri arasında yer alan fıstık, Türkiye'nin yanı sıra yurt dışından da ilgi görüyor. Fıstık üretiminde yıllara göre farklılıklar oluşsa da artan ağaç miktarı üretim miktarlarını da olumlu etkiledi. Türkiye'de 2004 yılında 30 bin ton, 2006 yılında 110 bin ton, 2012 yılında 150 bin ton, 2016 yılında 170 bin ton, 2018 yılında 240 bin ton, 2020 yılında 296 bin 376 ton, 2023 yılında 176 bin ton fıstık üretimi gerçekleştirildi. 2024 yılında ise fıstık üretimi bir önceki yılın üretim rakamını yüzde 117,6 aşarak 383 bin ton oldu; böylece fıstık üretiminde en yüksek rakama ulaşıldı. 87 milyon 100 bin fıstık ağacı var Türkiye Fıstık Üreticileri Merkez Birlik Başkanı Faruk Akbaş, AA muhabirine, Türkiye'nin dünyada fıstık üretiminde söz sahibi ülkeler arasında olduğunu belirtti. Türkiye genelindeki 87 milyon 100 bin fıstık ağacından 31 milyon 931 bininin Şanlıurfa'da bulunduğunu, üretimde geçen sezon zirveye ulaşıldığını dile getiren Akbaş, şöyle konuştu: "2024 yılı fıstık üretiminde 25 yılın zirve rakamı olan 383 bin tonu yakaladık. Bu müthiş bir başarıydı, bu Türkiye'deki bütün üreticilerin başarısıydı. Ama Şanlıurfa daha bir başarılıydı, 179 bin ton tek başına üretim gerçekleştirdi. Tabii bu 'var' yılıydı, fıstıkta bu yıl 'yok' yılı. İnşallah biz fıstıkta bu 'var' yıllarını da aşacağız, 'yok' yıllarını da aşacağız. Ondan sonra üreticilerimize vermiş olduğumuz eğitimlerle birlikte her yıl 'var' yılımız olacak. Bizim bu yıl için beklentilerimiz 80 bin ton civarında Şanlıurfa'da bir fıstık üretimi. Türkiye çapında da 175 ila 180 bin ton fıstık rekolte beklentimiz var." Akbaş, Türkiye'den 2024 yılında 96 ülkeye gerçekleştirilen fıstık ihracatından 229 milyon 777 bin dolar gelir elde edildiğini aktararak, geçen yıl boyunca artarak devam eden fıstık ihracatının 2025 yılında da devam edeceğini kaydetti.

Haliliye’den Sağlık Alanına Destek Haber

Haliliye’den Sağlık Alanına Destek

Haliliye Belediyesi’nin üretimi destekleyen çalışmaları ile bünyesinde ürettiği kamelya ve banklar, Harran Üniversitesi Hastanesinde vatandaşların hizmetine sunuldu. Başkan Mehmet Canpolat’ın taleplerine kayıtsız kalmadığını ve çevre düzenlemesi çalışmalarının tamamlandığını ifade eden Başhekim İdris Kırhan, “Belediyemize ve Başkanımıza teşekkür ediyoruz” dedi. Belediye Başkanı Mehmet Canpolat’ın “Üreten Belediye” anlayışıyla kurulan atölyelerde kaynaklar daha verimli kullanılıyor. Fen İşleri Müdürlüğüne bağlı Park Bahçe Birimi bünyesindeki Ahşap ve Metal-İş Atölyesi ile kamelya, bank ve piknik masaları üretilmeye devam ediyor. Ahşap ve Metal-İş Atölyesinde bulunan kaynak, boyama ve montaj aşamalarından geçen kamelya, piknik masaları ve banklar hazır hale getirilerek, ihtiyaç duyulan bölgelere kazandırılıyor. Bu kapsamda, ustaların özverili çalışmasıyla üretilen kamelya ve banklar Haran Üniversitesi Hastanesinde ihtiyaç duyulan alanlara monte edilerek, hasta ve hasta yakınlarının kullanıma sunuldu. Haliliye Belediyesi tarafından tamamlanan çevre düzenlemesi çalışmalarının ardından, “Hastanemizi bölgeye ve şehrimize yakışır bir hale getireceğiz” diyen Harran Üniversitesi Başhekimi Doç. Dr. İdris Kırhan, Belediye Başkanı Mehmet Canpolat’a ve ekibine teşekkürlerini iletti. Başhekim Kırhan, “Harran Üniversitesi Hastanemiz 710 yataklı olarak bölgemize ve şehrimize hizmet sunmaktadır. Hastanemiz, Haliliye Belediyesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Biz dönem dönem Belediyemizden taleplerimizi iletip, destek almaktayız. Başkanımız geçen gün bizi ziyaret ettiğinde çevre düzenlemesi konusundaki taleplerimizi kendisine ilettik. Kendisi sağ olsun hemen arkadaşlarla irtibata geçip, eksikliklerimizi giderdi. İnşallah diğer kamu kurumlarıyla ilişkilerimiz bu şekilde devam edecek, hastanemizi bölgeye ve şehrimize yakışır bir hale getireceğiz. Belediyemize ve Başkanımıza teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı. Öte yandan, Haliliye Belediyesi’nin satın almak yerine bünyesinde ürettiği kamelya, bank ve piknik masaları ile hizmette hızlı işleyiş sağlanırken, yıllık bütçeden ise büyük tasarruf sağlanıyor.

Üreten Belediye Anlayışı Sürüyor Haber

Üreten Belediye Anlayışı Sürüyor

Haliliye Belediyesi’nin tasarrufu amaçlayan atölyeleri ile kamelya, bank ve piknik masaları Belediye bünyesinde üretilmeye devam ediyor. Aydınlatma direklerinin de onarıldığı atölyeler ile yeşil alanlar güvenli alanlara dönüştürülürken, boyama çalışmasıyla yenilenen parklar vatandaşların hizmetine sunuluyor. “Üreten Belediye” anlayışının benimsendiği Haliliye’de kurulan atölyeler ile kaynaklar daha verimli kullanılıyor. Belediye Başkanı Mehmet Canpolat’ın talimatlarıyla Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü bünyesinde hayata geçirilen Ahşap ve Metal-İş Atölyesi ile parklara kazandırılan kamelya, bank ve piknik masalarının seri üretimi devam ediyor. Belediye bünyesindeki ustalar tarafından kaynak ve boyama aşamalarından geçen kamelya, bank ve piknik masaları, ahşapların monte edilmesiyle kullanıma hazır hale getiriliyor. Dışa bağlılığın minimum düzeye indirildiği atölye ile hizmette hızlı işleyişi sağlayan Haliliye Belediyesi, vatandaşların aileleriyle daha rahat ve keyifli vakit geçirilebilmesi için hazırladığı kamelya ve bankları parklara kazandırıyor. Üretimi destekleyen çalışmalar ile Elektrik ve Elektronik Atölyesinde ise parklarda kullanılan aydınlatmaları onaran ve yenileyen ekipler, ışıl ışıl parklar ile vatandaşlara daha güvenli alanlar sunuyor. Kısa süre içerisinde tamamlanan çalışmalar ile vatandaşların takdirini toplayan Haliliye Belediyesi, mevcut parklarda yürütülen peyzaj çalışmalarıyla da parkları güzelleştiriyor. Ekiplerin özverili çalışması ile parklara estetik görüntü kazandıran Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, bordür ve amfi alanlarını ise boyama çalışmalarıyla ilk günkü görünümüne kazandırıyor. Öte yandan, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada ise vatandaşların park ve yeşil alanlarla ilgili taleplerini 444 22 63 numaralı İletişim Merkezi aracılığıyla bildirebilecekleri kaydedildi.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.