Uygulamalarımız appstore googleplay

#Üretim

gazeteci63.com - Üretim haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Üretim haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Haliliye’den Sağlık Alanına Destek Haber

Haliliye’den Sağlık Alanına Destek

Haliliye Belediyesi’nin üretimi destekleyen çalışmaları ile bünyesinde ürettiği kamelya ve banklar, Harran Üniversitesi Hastanesinde vatandaşların hizmetine sunuldu. Başkan Mehmet Canpolat’ın taleplerine kayıtsız kalmadığını ve çevre düzenlemesi çalışmalarının tamamlandığını ifade eden Başhekim İdris Kırhan, “Belediyemize ve Başkanımıza teşekkür ediyoruz” dedi. Belediye Başkanı Mehmet Canpolat’ın “Üreten Belediye” anlayışıyla kurulan atölyelerde kaynaklar daha verimli kullanılıyor. Fen İşleri Müdürlüğüne bağlı Park Bahçe Birimi bünyesindeki Ahşap ve Metal-İş Atölyesi ile kamelya, bank ve piknik masaları üretilmeye devam ediyor. Ahşap ve Metal-İş Atölyesinde bulunan kaynak, boyama ve montaj aşamalarından geçen kamelya, piknik masaları ve banklar hazır hale getirilerek, ihtiyaç duyulan bölgelere kazandırılıyor. Bu kapsamda, ustaların özverili çalışmasıyla üretilen kamelya ve banklar Haran Üniversitesi Hastanesinde ihtiyaç duyulan alanlara monte edilerek, hasta ve hasta yakınlarının kullanıma sunuldu. Haliliye Belediyesi tarafından tamamlanan çevre düzenlemesi çalışmalarının ardından, “Hastanemizi bölgeye ve şehrimize yakışır bir hale getireceğiz” diyen Harran Üniversitesi Başhekimi Doç. Dr. İdris Kırhan, Belediye Başkanı Mehmet Canpolat’a ve ekibine teşekkürlerini iletti. Başhekim Kırhan, “Harran Üniversitesi Hastanemiz 710 yataklı olarak bölgemize ve şehrimize hizmet sunmaktadır. Hastanemiz, Haliliye Belediyesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Biz dönem dönem Belediyemizden taleplerimizi iletip, destek almaktayız. Başkanımız geçen gün bizi ziyaret ettiğinde çevre düzenlemesi konusundaki taleplerimizi kendisine ilettik. Kendisi sağ olsun hemen arkadaşlarla irtibata geçip, eksikliklerimizi giderdi. İnşallah diğer kamu kurumlarıyla ilişkilerimiz bu şekilde devam edecek, hastanemizi bölgeye ve şehrimize yakışır bir hale getireceğiz. Belediyemize ve Başkanımıza teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı. Öte yandan, Haliliye Belediyesi’nin satın almak yerine bünyesinde ürettiği kamelya, bank ve piknik masaları ile hizmette hızlı işleyiş sağlanırken, yıllık bütçeden ise büyük tasarruf sağlanıyor.

Üreten Belediye Anlayışı Sürüyor Haber

Üreten Belediye Anlayışı Sürüyor

Haliliye Belediyesi’nin tasarrufu amaçlayan atölyeleri ile kamelya, bank ve piknik masaları Belediye bünyesinde üretilmeye devam ediyor. Aydınlatma direklerinin de onarıldığı atölyeler ile yeşil alanlar güvenli alanlara dönüştürülürken, boyama çalışmasıyla yenilenen parklar vatandaşların hizmetine sunuluyor. “Üreten Belediye” anlayışının benimsendiği Haliliye’de kurulan atölyeler ile kaynaklar daha verimli kullanılıyor. Belediye Başkanı Mehmet Canpolat’ın talimatlarıyla Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü bünyesinde hayata geçirilen Ahşap ve Metal-İş Atölyesi ile parklara kazandırılan kamelya, bank ve piknik masalarının seri üretimi devam ediyor. Belediye bünyesindeki ustalar tarafından kaynak ve boyama aşamalarından geçen kamelya, bank ve piknik masaları, ahşapların monte edilmesiyle kullanıma hazır hale getiriliyor. Dışa bağlılığın minimum düzeye indirildiği atölye ile hizmette hızlı işleyişi sağlayan Haliliye Belediyesi, vatandaşların aileleriyle daha rahat ve keyifli vakit geçirilebilmesi için hazırladığı kamelya ve bankları parklara kazandırıyor. Üretimi destekleyen çalışmalar ile Elektrik ve Elektronik Atölyesinde ise parklarda kullanılan aydınlatmaları onaran ve yenileyen ekipler, ışıl ışıl parklar ile vatandaşlara daha güvenli alanlar sunuyor. Kısa süre içerisinde tamamlanan çalışmalar ile vatandaşların takdirini toplayan Haliliye Belediyesi, mevcut parklarda yürütülen peyzaj çalışmalarıyla da parkları güzelleştiriyor. Ekiplerin özverili çalışması ile parklara estetik görüntü kazandıran Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, bordür ve amfi alanlarını ise boyama çalışmalarıyla ilk günkü görünümüne kazandırıyor. Öte yandan, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada ise vatandaşların park ve yeşil alanlarla ilgili taleplerini 444 22 63 numaralı İletişim Merkezi aracılığıyla bildirebilecekleri kaydedildi.

Hem Öğreniyor Hem Üretiyorlar Haber

Hem Öğreniyor Hem Üretiyorlar

Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat’ın Kısas Mahallesine kazandırdığı Kültür Merkezi, el sanatları ve dikiş nakış kursu ile kadınların el emeklerini sergilediği adres oluyor. Haliliye Belediyesi ile verimli zaman geçiren kadınlar, okuma yazma kursuyla da öğrenmeye devam ediyor. Haliliye Belediyesi tarafından Kısas Mahallesinde kazandırılan Kültür Merkezi, bölgenin kültürel ve sosyal donatı alanı ihtiyaçlarına yanıt oluyor. Belediye Başkanı Mehmet Canpolat’ın talimatlarıyla Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından Kısas Mahallesine kazandırılan Kültür Merkezi, içerisinde yer alan kurslarıyla bölge sakinlerinin vazgeçilmez adresi oluyor. Bölge halkına hitap eden çeşitli kurslarıyla yoğun ilgi gören Kültür Merkezinde bağlama kursuyla aşıklık geleneğini yaşatan gençler, okuma salonu ile sessiz ve nezih bir ortamda ders çalışma imkanı buluyor. Kadınlar ise el emeklerini esere dönüştürdükleri dikiş nakış ve el sanatları kurslarıyla meslek öğrenmeye devam ediyor. Kısas Mahallesinde ilk kez kadınlara yönelik kursların Başkan Mehmet Canpolat ile hizmet verdiğini belirten kursiyerler, ilgi alanlarına göre eğitim aldıkları atölyeler ile verimli zaman geçiriyor. Tekstil ürünlerini kendileri diken kadınlar, kısa sürede aldıkları eğitim ile kendilerini geliştirerek, aile ekonomisine de katkı sağlıyor. Öte yandan, hem kadınların hem de gençlerin kaliteli zaman geçirdiği Kısas Kültür Merkezinde; Müzik Sınıfı, Bilgisayar Kursu, Dikiş Atölyesi, El Sanatları Atölyesi, Okuma Yazma Kursu ve Okuma Salonu için kurs kayıtları ise devam ediyor.

Fıstık Aşılama Çalışmaları Yapıldı Haber

Fıstık Aşılama Çalışmaları Yapıldı

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü öncülüğünde, Tarım Orman Bakanlığının "Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi" kapsamında yüzde 75'i hibe, yüzde 25'i üretici katkısıyla temin edilen Siirt fıstığı aşı kalemleri, aşı ustalarının elleriyle bahçelerde aşılama çalışması yapılıyor. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Fıstıkçılık Birimi saha ekibi sorumlusu Ziraat Mühendisi Abdulhamit Kireç, AA muhabirine, fıstık üretimine yönelik merkez ve köylerdeki bahçeleri gezerek, çiftçilere aşılamanın doğru zaman ve tekniklerle öğretildiğini söyledi. Sıcaklara rağmen çalışmaların devam ettiğini belirten Kireç, "2018'de oluşturulan Fıstıkçılık Birimi'nde görevli ziraat mühendisleriyle sürekli bahçeleri gezerek üreticilere tekniğine uygun yöntemleri anlatıyoruz. İlkbahardan başlayarak, doğru gübre kullanımından tutun, aşılama, budama, hastalık ve zararlılarla mücadele konusunda hizmet veriyoruz." dedi. Aşılamanın ürün verimini önemli ölçüde etkileyeceğini dile getiren Kireç, şunları kaydetti: "İlimizde 400 bin dekar alanda üretimi yapılan Siirt fıstığında her yıl hasat döneminde elde edilen ürünün yüzde 30 ile 40'ı boş tanelerden oluşmakta olup, yaşanan bu ürün kaybından dolayı üreticilerimizin emek, masraf ve gayretlerinin önemli bir kısmı heba olmaktadır. Bu kapsamda ilimiz fıstık bahçelerinde bilimsel çalışmalar ışığında yapmış olduğumuz saha çalışmaları neticesinde bu sorunun temel kaynağının yetersiz ve Siirt fıstığına uygun olmayan erkek çeşitlerin yaygın olmasının neden olduğu anlaşılmıştır. Bu gerekçelerden dolayı üretimde verimin artırılarak boş tane sorununun çözümü için il müdürlüğümüzce yürütülmekte olan projelerle son 3 yıldır Siirt fıstığı tozlayıcısı olan atlı tozlayıcı erkeği aşı kalemleri Gaziantep Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden temin edilerek üreticilerimize, fıstık bahçelerinde aşı ustalarımızın elleri ile aşılamalarının yapılması sağlanmaktadır." 40 bin dekardan 400 bin dekar fıstık üretimi Siirt'te 2002'de 40 bin dekarda yapılan fıstık üretiminin 2024'te 400 bin dekara artırıldığını dile getiren Kireç, ürünün kalitesinin artırılması için çiftçileri verilen desteklerin devam edeceğini belirtti. Siirt fıstık üreticisi ve aşı ustası Hüseyin Gül ise sıcaklıklara rağmen çiftçilerle bahçelerde aşılama yaptıklarını ifade etti. Kentte uzun yıllardır fıstık ağaçlarında aşı yaptığını belirten Gül, "Fıstık aşılama verim için çok önemlidir. Genellikle ilimizde bazı çiftçiler babadan gördüğü teknikle aşı yapıyor. Oysa İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün seminer ve eğitim çalışmalarıyla doğru teknikleri öğrendik. Siirt'in yanı sıra Diyarbakır, Mardin, Batman, Hakkari ve Şırnak'a kadar gidip oradaki bahçelerde aşı yapıyoruz, aşı ustaları gönderiyoruz. Ancak son zamanlarda artan sıcaklardan dolayı aşı ustası bulmaktan sorun yaşanıyor." şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.